RU  UA

пятница, 29 марта
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Мнение

Ми невідворотно підвищимо пенсійний вік – демографія змушує

Пенсійний вік в Україні поступового збільшується Фото: Владислав Содель

Виплата пенсій людям похилого віку означає, що люди, які досягли певного віку, отримують гроші від людей, які працюють. Якщо уявити собі ідеальну країну, де кожного року народжується однакова кількість людей, то кожного року на пенсію виходить однакова кількість людей, а їм на заміну приходить більша кількість людей, бо протягом працездатного віку частина людей вмирає. Якщо кількість працюючих збільшується більше, ніж кількість пенсіонерів, то це дає можливість збільшувати розмір пенсії без підвищення податкового тиску на працюючих. Якщо ж ситуація є зворотною: зростання кількості пенсіонерів перевищує зростання кількості працюючих, то виходи лише такі: або зменшувати розмір пенсії, або збирати більше податків з працюючих, або ж зменшувати витрати на інші суспільні потреби, щоб мати більше грошей на пенсії.

В Україні, через війни і голодомор, демографічна структура є вкрай нерівномірною. Наприклад, може здатися, що людей віком 70 років має бути більше, ніж людей віком 75 років. Проте станом на 1 січня 2014 року в Україні було 447 тисяч 75-річних та лише 257 тисяч 70-річних. Можете самі підрахувати, коли вони народилися. Відповідно, 70-річні люди мають суттєво менше дітей і онуків, ніж 75-річеі. На демографічну структуру впливають і інші процеси і в результаті маємо 792 тисячі 30-річних жителів України при 370 тисячах 12-річних.

Для оцінки кількості людей, які виходять на пенсію, та кількості людей, які починають працювати, було використано дані збірника Держстату «Розподіл постійного населення України за статтю і віком на 1 січня 2014 року» (Таблиця 10.1). В Україні прийнято вважати працездатним вік 16-59 років для чоловіків та 16-54 роки для жінок. Безумовно, далеко не всі 16-річні починають працювати після дня народження, і не всі літні люди припиняють працювати після досягнення пенсійного віку, але для розуміння демографічних тенденцій розглянемо спрощену модель, яка абстрагується від деталей. Приймемо, якщо станом на 1 січня 2014 року жінці було 55 років, а чоловіку - 60 років, то всі вони пішли протягом 2014 року на пенсію. Таких людей було 233 650 (чоловіки) + 376 887 (жінки) = 610 537. На заміну їм мали вийти 16-річні, але їх на 1 січня 2014 року було лише 427 112, на 183 425 менше. Якщо прийняти, що у 2015 році на пенсію вийдуть всі жінки, яким на 1.01.2014 р. було 54 роки і відповідно чоловіки 59 років, а далі відповідно 53 і 58 років і т.д., а їм на заміну прийдуть ті, кому на 1.01.2014 р., було 15, 14 років і т.д., ми побачимо, як буде розвиватися ситуація в майбутні роки. Аналогічно, якщо у 2013 році на пенсію виходили всі жінки, яким на 1.01.2014 р. було 56 роки і відповідно чоловіки 61 року, а далі відповідно 57 і 62 років і т.д., а їм на заміну приходили ті, кому на 1.01.2014 р., було 17, 18 років і т.д., то ми побачимо ситуацію в минулі роки. Дані цих розрахунків наведено на Рис. 1.


Рис. 1. Демографічно-пенсійна ситуація в Україні в 2007-2020 роках.

Як бачимо, до 2010 року працездатного віку досягало більше людей, ніж пенсійного, а з 2010 року ситуація кожного року лише погіршувалася. Пік погіршення ситуації відбудеться 2018 року, коли кількість нових пенсіонерів буде на 283 тисячі більшою, ніж нових працюючих. Далі ситуація буде покращуватися, і досягне оптимуму в 2030 році, бо саме на цей рік припадає максимум людей, яким має виповнитися 16 років (це діти, яким в 2014 році було лише 1 рік), а кількість нових пенсіонерів буде навпаки мінімальною, бо в 2014 році серед людей середнього віку мінімальною за чисельністю була саме вікова група 44-46 років. Проте навіть за таких умов, в 2030 році має бути 517 тисяч нових працюючих та 611 тисяч нових пенсіонерів, майже на 100 тисяч більше. Таким чином, за умови збереження чинного пенсійного віку, кожного року співвідношення між кількістю працюючих і пенсіонерів буде погіршуватися з усіма негативними наслідками цього процесу.

Супротивники підвищення пенсійного віку аргументують свою позицію низькою тривалістю життя в Україні, зазвичай наводячи цифру тривалості життя 68 рік і заявляючи, що люди живуть на пенсії зовсім мало. Дійсно, в 1993-2008 роках середня очікувана тривалість життя при народженні в Україні коливалася навколо показника 68 років, так що всі звикли саме до цієї цифри. Але, за даними Держстату, в 2009-2011 роках тривалість життя різко зросла і в 2011-2013 роках вона перевищувала 71 рік (66 для чоловіків і 76 для жінок).

Може здатися, що жінка, яка вийшла на пенсію в 55 років, живе на пенсії в середньому 21 рік. Насправді, розрахунки середньої очікуваної тривалості життя при народженні враховують і тих, хто помер до досягнення пенсійного віку. За даними бази даних ВООЗ середня очікувана тривалість життя жінок, які досягли віку 65 років, складає в Україні біля 17 років (для чоловіків – біля 13 років). Таким чином, середня тривалість пенсійного віку для жінок становить 27 років. Якщо взяти до уваги навчання в інституті та декретні відпустки, то для багатьох жінок трудовий стаж буде менше пенсійного. А тепер уявіть, що Ви самостійно відкладаєте гроші на пенсію: скільки Вам треба відкладати щорічно з зарплати протягом 30 років, щоб потім вистачило на 30 років пенсії?

А головним є те, що коли умови праці вимагали щоденного фізичного навантаження, то людям старшим 55-60 років було дуже важко працювати. Зараз умови праці змінилися, і я в свої 57 років не відчуваю, що через три роки не матиму сил для продуктивної праці. Те, що в Україні велика частина пенсіонерів продовжує працювати, теж показує, що їх потенціал не вичерпаний. Але зараз чоловіки відповідно 59 та 61 років, які виконують однакову роботу, отримують від держави різне грошове забезпечення.

Нагадаю, що першою країною, яка запровадила пенсійну систему (в 1889 році) була Німеччина, проте навіть в тих умовах праці пенсійний вік складав 70 років. Нинішній пенсійний вік України був встановлений в СРСР в 1932 році. З того часу пенсійний вік не зріс лише в Україні, Росії, Білорусі та Узбекистані, інші пострадянські країни збільшили його, наприклад, Грузія – до 60-65 років. Наразі в 34 країнах Організації економічного співробітництва та розвитку середній пенсійний вік складає 65 років для чоловіків і 63,5 років для жінок. В Австралії нещодавно запропоновано збільшити пенсійний вік до 70 років. Встановлення більш низького пенсійного віку для жінок, з точки зору демографії є нелогічним, бо жінки в середньому живуть довше чоловіків. Тому в багатьох країнах (США, Латвія, Індія, Іспанія, Словаччина… ) пенсійний вік для чоловіків і жінок є однаковим.

Таким чином, є досить багато вагомих причин для поступового збільшення пенсійного віку в Україні. Демографічна ситуація, як показує Рис. 1, робить крах нинішньої пенсійної системи невідворотнім. Але давно назріле рішення щоразу відкладається. Здається, що політики думають не про людей, а лише про виборців передпенсійного віку, голоси яких вони можуть втратити. Але ж відомий афоризм про те, що політик думає про наступні вибори, а державний муж – про майбутні покоління. Саме заради майбутніх поколінь, ми, майбутні пенсіонери, і маємо підняти пенсійний вік для нас. І ми скажемо майбутнім поколінням, що нас зарано викидати на пенсію – ми ще попрацюємо!

Читайте также

Дефолт как подарок Путину: выживет ли Россия как государство

РФ ожидает кризис, который можно будет сравнивать с экономической катастрофой времен распада СССР

Механизмы для привлечения денег не понравятся украинцам, но без этого мы не победим – экономист Олег Пендзин

Экономист Олег Пендзин рассказывает, где государство может взять средства на новый мобресурс 450-500 тысяч человек

Искусственный интеллект против российских углеводородов: за кем будущее

Успех компании Nvidia в очередной раз показал, что будущее за высокими технологиями, а сырьевые экономики как Россия остаются в прошлом

Опрос

Необходима ли Украине 4-ая волна мобилизации?