Паска – головна страва святкового столу на Великдень. Її готують за класичним рецептом, на сирному або заварному тісті, із сухофруктами, цукатами, з глазур'ю або без. theLime розповість, як приготувати паску на вершках, яка виходить пухкою, м'якою і в міру солодкою.

Інгредієнти для опари: вершки 20% (250 мл), живі дріжджі (35 г), цукор (3 ст.л.), борошно (190 г).

Інгредієнти для тіста: яйця (3 шт.), жовтки (3 шт.), цукор (270 г), борошно (700 г), вершкове масло (150 г), родзинки (100 г), в'ялена журавлина (100 г), цедра лимона або апельсина (1 ст.л.).

picture Фото: unsplash.com

Приготування:

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Спочатку приготуйте опару. До теплих вершків додайте цукор, дріжджі та борошно. Перемішайте та поставте в тепле місце на півгодини.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Яйця і цукор збийте вінчиком або міксером, і коли опара збільшиться вдвічі-втричі, влийте в неї яєчну суміш. Перемішайте і починайте поступово вводити просіяне борошно та вершкове масло. Вимішуйте тісто руками приблизно 10-15 хвилин. Щоб тісто не прилипало до рук, змастіть його олією.

Читайте також: З цукатами і коньяком: як приготувати смачну паску по-польськи.

Далі до тіста додайте цедру і ще раз добре вимішайте. Викладіть у миску, змащену олією, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце на 1,5-2 години. За цей час тісто має піднятися втричі.

Після того, як тісто збільшиться в об'ємі, розтягніть його в пласт, посипте сухофруктами, заверніть у рулет, а потім у кулю. Перекладіть у ємність і залиште на 20 хвилин. Далі розподіліть тісто по формах, дайте постояти 10 хвилин і відправте в духовку. Випікайте при температурі 170 градусів 30-45 хвилин, залежно від духовки та розміру форми.

За бажанням готові паски змастіть білковою глазур'ю і прикрасьте горіхами та сухофруктами.

picture Фото: unsplash.com

Раніше ми розповідали, як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень.

Цікаві новини для вас: