До світлого свята Великодня залишається ще приблизно місяць, проте господині вже замислюються про рецепти традиційної випічки. І якщо ви вже робили олександрійську нічну паску, цього разу приготуйте панетоне. Простим рецептом такої страви поділилася на YouTube авторка кулінарного каналу am-am Домашні Смаколики.

Кекс панетоне – традиційний італійський десерт; це легкий, солодкий пиріг із зацукрованими фруктами. Італійці випікають його на різдвяні свята та подають із гарячими напоями.

Читайте також: Справжня знахідка на Великдень: блогерка показала простий рецепт паски, яка вийде у кожного.

picture Фото: pixabay.com

Інгредієнти для опари: тепла вода (80 г), борошно (65 г), живі дріжджі (15 г), цукор (10 г).

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Інгредієнти для начинки: світлі родзинки (50 г), темні родзинки (50 г), вишневі цукати (60 г), апельсинові цукати (25 г), алкоголь або апельсиновий сік або чай (60 г).

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Інгредієнти для першого тіста: борошно (260 г), тепла вода (70 г), яйце (1 шт.), цукор (80 г), м'яке вершкове масло (60 г).

Інгредієнти для другого тіста (ароматного): вершкове масло (60 г), яйце (1 шт.), жовток (1 шт.), цукор (60 г), борошно (130 г), мед (30 г), ароматична паста ( 5 г), сіль (1/2 ч. л.).

Форми: діаметр – 13 см, висота – 8 см.

Приготування:

Спочатку готуємо опару: у миску виливаємо трохи теплу воду, подрібнюємо руками дріжджі, розчиняємо їх у воді. Додаємо цукор і трохи борошна, перемішуємо до однорідності, щоб не було грудочок. Накриваємо кришкою або харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці (приблизно +25°C) на 1 годину.

Тим часом підготуємо інгредієнти для начинки: родзинки заливаємо окропом, промиваємо і викладаємо на чисті рушники або паперові серветки.

У глибоку ємність викладаємо родзинки, сухофрукти, цукати та заливаємо все міцним алкоголем або апельсиновим соком (або чаєм). Накриваємо кришкою і залишаємо на весь час, поки готуватимемо тісто.

Читайте також: У чому різниця між паскою, пасхою та кулічем: особливості рецептів та походження.

Готуємо перше тісто: беремо борошно з високим вмістом білка, виливаємо в нього теплу воду, цукор, яйце, а також опару. Все ретельно перемішуємо.

Потім у тісто в декілька етапів вводимо вершкове масло, замішуємо тісто руками робити це потрібно приблизно 10-15 хвилин.

Миску змащуємо рослинною олією і залишаємо в ній тісто приблизно на 3 години під харчовою плівкою. Для цього можна злегка розігріти духовку (приблизно +25°C) і залишити там тісто, поряд слід поставити склянку води.

Потім готуємо друге тісто: у мисці змішуємо вершкове масло та цукор, перетираємо все до однорідності. Додаємо яйце та жовток, перемішуємо, потім вводимо мед, ароматичну пасту, сіль. Ретельно перемішуємо. Просіюємо в суміш борошно і замішуємо ароматне тісто у нього повинна бути кремова консистенція.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Читайте також: Як приготувати паску з рідкою шоколадною начинкою: рецепт на Великдень.

Коли перше тісто збільшиться приблизно втричі, з'єднуємо його з другим тістом. Інтенсивно вимішуємо руками приблизно 5-10 хвилин. Накриваємо плівкою та залишаємо в теплому місці (+25°C) на 1,5 години.

За цей час необхідно зробити 3 обминання тіста через кожні 30 хвилин:

1 обминання – ввести в тісто настояні сухофрукти та цукати, вимісити;

2 обминання ввести апельсиновий джем (2-3 ч. л.), вимісити;

3 обминання – відбивання з підкручуванням.

Потім тісто необхідно розділити на 3 частини – приблизно по 385 г. Формуємо з кожної кулю та викладаємо у форми для пасок. Накриваємо їх харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці на 3-4 години.

Після того, як паски підійдуть у формах, робимо в центрі характерний надріз у вигляді хреста, кладемо в центрі шматочок вершкового масла. Ставимо в заздалегідь розігріту духовку (170°С) та випікаємо 45-50 хвилин.

Виймаємо з духовки, вставляємо в нижню частину італійської паски дерев'яну шпажку і перевертаємо догори дном. Підвішуємо їх, доки вони повністю не охолонуть, і залишаємо в такому вигляді на ніч.

Цікаві новини для вас:

  1. Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків та православних.
  2. Так готували наші бабусі: класичний рецепт паски на 10 жовтках.
  3. Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.