Лайм

Фільми з Кірком Дугласом, які варто подивитися в пам'ять про 103-літнього актора

Легенда Голлівуду назавжди покинув свою родину і шанувальників, але його знамениті ролі залишаться в історії кіно

5 лютого у віці 103 років помер Кірк Дуглас - голлівудський актор, який зіграв за свою 66-річну кар'єру в 90 фільмах і серіалах. "Для всього світу він був легендою, актором із золотого століття кіно, який дожив до золотих років, гуманістом, чия прихильність справедливості та ідеалам, в які він вірив, встановили стандарт для всіх нас", - написав у Facebook син актора Майкл Дуглас.

Перш ніж стати Кірком Дугласом, він був Ісером Даніеловичем - сином бідних російських євреїв, які емігрували в Америку в 1910 році. Батько сімейства, Гершль Даніелович, був торговцем-рознощиком, хлопчикові з дитинства доводилося працювати, і життя його визначалося бажанням вирватися з убогості. Зробити це вдалося завдяки наполегливості, артистизму, навчанню в Американській академії драматичного мистецтва і постійній роботі над своєю статурою, яка допомогла йому отримати перші ролі.

У 1941 році 25-річний Кірк Дуглас приєднався до військово-морського флоту, але в 1943 році його власний екіпаж підірвав глибинну міну занадто близько до корабля, Дуглас отримав травму і був комісований. В цей час він одружився на актрисі Діані Ділл, і у пари народилося двоє синів - актор Майкл і продюсер Джоел.

Після війни кар'єра Дугласа почала стрімко розвиватися. У 1946 році він вперше з'явився на великому екрані у фільмі "Дивна любов Марти Айверс", в 1949 отримав першу номінацію на "Оскар" за кращу чоловічу роль у фільмі "Чемпіон", а в 50-х об'єднався з маловідомим режисером Стенлі Кубриком для роботи над фільмом "Стежки слави" (1957). Ця співпраця в 1960-м подарувало йому головну роль в його кар'єрі - роль Спартака.

Крім легендарного "Спартака", в пам'ять про Кірка Дугласа theLime зібрав три фільми, в яких його акторський талант розкривається на повну.

"Жага до життя" (1956)

Американська драма про життя Вінсента Ван Гога описує пристрасті і боротьбу бунтівного художника, який в підсумку наклав на себе руки, так і не побачивши визнання. Продюсерові Джону Хаусманну знадобилося майже десять років, щоб екранізувати колись популярну художню біографію з Кірком Дугласом у головній ролі. Численні сцени фільму знімали в реальних куточках Європи, зображених на картинах Ван Гога. За свою роль Дуглас отримав номінацію "Оскар", а його партнер Ентоні Куїнн, котрий зіграв Поля Гогена, удостоївся "Оскара" за кращу чоловічу роль другого плану.

"Злі і красиві" (1952)

Фільм, знятий у вигляді низки спогадів, розповідає про зліт і падіння голлівудського продюсера Джонатана Шилдса (Майкл Дуглас), який досягає слави і багатства, але в процесі втрачає свою людяність. Три його "жертви" - актриса (Лана Тернер), режисер (Баррі Салліван) і сценарист (Дік Пауелл) - розповідають про свої стосунки з Шилдсом, що запросив їх попрацювати над проектом, який, як він сподівався, допоможе йому повернути колишню велич.

Американська кіноакадемія відзначила драму п'ятьма "Оскарами" і поклала початок нескінченним суперечкам про те, які голлівудські зірки стали прототипами для вигаданих персонажів. До сих пір фільм цікавий як з кінематографічної боку, так і з точки зору історії кіноіндустрії, її темної сторони, прихованої від погляду публіки.

"Стежки слави" (1957)

У фільмі про Першу світову війну Кірк Дуглас грає відважного полковника Дакса, якому доводиться вести своїх людей в самогубну атаку на німецьку позицію. Стратегічний провал змушує генерала Міро (Джордж Макріді) перекласти вину на війська, які він звинуватив у боягузтві. Миро обирає трьох піхотинців, які будуть засуджені до смерті, але полковник Дакс вирішує кинути виклик командуванню і відновити справедливість.

Хоча фільм не удостоївся будь-яких значущих нагород, з тих пір він вважається одним з найважливіших антивоєнних фільмів в історії. Втім, через неоднозначне зображення французьких військових "Стежки слави" протягом багатьох років не показували в кількох європейських країнах (у Франції - до 1975 року, в Швейцарії - до 1978 року і в Іспанії - до 1986-го).

День народження Майкла Дугласа і Кетрін Зета-Джонс святкую в один день. Розповідаємо, як пара зберегла міцний шлюб і пройшла через складні випробування.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї