RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Терехов Ігор Олександрович

Харківський міський голова

Харківський міський голова Ігор Терехов Фото: Facebook

Ігор Терехов народився 14 січня 1967 року в місті Харків.

У 1990 році він закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю "промислове та цивільне будівництво" та отримав кваліфікацію - інженер-будівельник.

Другий диплом за спеціальністю "державне управління" Терехов отримав у 2006 році у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

У 2007 році Вищій атестаційною комісією України Ігорю Терехову надано ступінь кандидата наук з державного управління.

Терехов у соцмережах

Офіційна сторінка у Фейсбук:

Доходи

Згідно з декларацією за 2022 рік, Терехов орендував у Харкові квартиру площею 101,3 кв.м (власник – Алла Попова), а також мав у спільній власності з Вікторією Тереховою квартиру площею 69,8 кв.м. Крім цього, мер вказав на домоволодіння в Іспанії, в якому має право проживати його син Андрій Терехов (власник будинку – громадянин України Олександр Ясинський).

Серед цінного майна мер вказав годинник Omega Speedmaster Automatic. Серед цінних паперів – 15 тисяч паперів номіналом за 1 тис. грн. кожен у ТОВ "КУА "Фінекс-Капітал", пайовий закритий недиверсифікований венчурний інвестиційний фонд "Генуя" (загальна вартість – 15 млн. грн.).

Мер Харкова у 2022 році орендував автомобіль Mercedes-Benz GL 350 CDI 4 Matic (власник – Ольга Котельникова), а також спеціалізований фургон Volkswagen Transporter (власник – Павло Степаненко).

2022 року Терехов отримав наступний дохід: зарплата за основним місцем роботи – 1,71 млн грн, вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів – 1,3 тис. грн.

Кар'єра

Трудову діяльність Ігор Терехов розпочав, після закінчення інституту, у серпні 1990 року стажером-дослідником у Харківському інженерно-будівельному інституті, одночасно працюючи над дисертацією.

Терехов також захоплювався футболом, був арбітром матчів вищої ліги. З 1992 до 1995 року судив 22 гри.

З 1994 по 1997 роки – обіймав різні посади у харківському промисловому підприємстві ЗАТ "Укркондиціонер".

З 1997 по 1999 роки - Ігор Терехов очолив раду акціонерів і був призначений головою правління тієї ж компанії, але вже перейменованою у ВАТ "Харківський завод "Кондиціонер". Під керівництвом Терехова завод "Кондиціонер" припинив роботу і згодом був оформлений на кількох власників, серед яких був і голова правління, будинок заводу віддали під офісні приміщення та склади.

У період з 1999 по 2006 роки – працював начальником управління з питань підприємництва, а згодом начальником управління споживчого ринку Головного управління економіки та комунального майна Харківської міської ради.

У 2005 році – майбутній голова Харкова вступив до партії "Наша Україна" і балотувався до Верховної Ради за списком цієї політичної сили під номером 159. Проте до парламенту не пройшов.

У 2006 році Терехов перейшов на роботу до Харківської ОДА на посаду економічного радника відділу із забезпечення діяльності голови та заступників голови облдержадміністрації апарату ОДА.

З 2007 по 2010 роки Ігор Терехов обіймав посаду заступника голови Харківської ОДА, яку на той час очолював Арсен Аваков.

З 2010 до 2015 року – Терехов працює заступником міського голови Харкова Геннадія Кернеса. Він займається питаннями розвитку та забезпечення життєдіяльності міста.

Ігор Терехов та Геннадій Кернес

У 2015 році Терехов став депутатом Харківської міської ради VII скликання, увійшов до постійної комісії Харківської міської ради з питань планування, бюджету та фінансів. У раді він очолював фракцію групи Кернеса, яка спочатку мала назву "Відродження", а згодом стала центром об'єднання "Довіри справам!".

У вересні 2015 року Терехова обрали першим заступником міського голови Геннадія Кернеса.

Напередодні місцевих виборів 2020 року команда Кернеса створює у Харкові нову структуру - "Блок Кернеса - Успішний Харків". Номером 2 у виборчому списку став Ігор Терехов. 9 грудня 2020 року, після отримання депутатського мандата, його було обрано секретарем міськради.

Після смерті Геннадія Кернеса, 17 грудня 2020 року, Терехов став виконувачем обов'язків мера, а пізніше обраний на цю посаду жителями Харкова.

З 11 листопада 2021 року Ігор Терехов мер Харкова.

Скандали

У 2015 році рух "Чесно" виявив, що "Фінекс-капітал", акціями якого володіє Терехов, є засновником ТОВ "ДСК "Рівень". Ця фірма отримує підряди від міськради Харкова. Наприклад, виграла конкурс на будівництво велодоріжки вздовж Білгородського шосе вартістю 14 млн. грн.

Також ця компанія без проведення торгів отримує підряди на ремонт доріг. За даними "Вісника держзакупівель", з 2010 року компанія виграла тендерів у структурних підрозділів міськради на 197 млн грн, у тому числі на реконструкцію парку Горького.

Активістами руху "Чесно" Терехова також викрили у непрямому підкупі виборців. Так, у 2019 році, будучи депутатом Харківської міськради, він вітав вихованців дитячого будинку "Сім'я" у Харкові зі святом Святого Миколая. Політик подарував дітям подорож до Італії на канікули, а також вручав солодкі подарунки. А 2020 року під час пандемії коронавірусу Терехов дарував паски, брендовані його ім'ям.

У січні 2021 року Харківська облпрокуратура розпочала кримінальне провадження за зверненням депутата міськради Аліни Мустафаєвої (фракція "Слуга народу"), яка стверджувала , ніби Ігор Терехов був обраний секретарем міськради внаслідок порушення законодавства, зокрема, підробки підпису міського голови Геннадія Кернеса подання.

Сім'я

Ігор Терехов був одружений двічі. Перша дружина – Пазюк Алла Миколаївна. Подружжя розлучилося ще в 90-ті. Від цього шлюбу Терехов має сина Миколая, 1995 року народження.

Друга дружина – Винник (Піженко) Олена Вікторівна 1966 року народження. Однак і з нею Ігор Терехов розлучився після 2014 року після 11 років шлюбу. У Терехова з Оленою двоє спільних синів - Матвій, 2003 року народження, та Андрій, 2006 року народження.

Цитати

Про ставлення харків'ян до Росії:

"Так, Харків неподалік кордону з РФ, свого часу це був великий плюс для економіки міста, особливо до 2014 року. А зараз це великий мінус, бо з території Росії нас постійно обстрілюють, бомбять мирне місто Харків, вбивають наших людей. Про які дружні стосунки може йтися? Сьогодні рівень радикалізму в Харкові, я думаю, більший, ніж у центральній чи західній Україні, бо харків'яни бачать увесь жах війни, на їхніх очах гинуть їхні сусіди та родичі".

"Я ніколи не думав, що буде війна, що росіяни нападуть на Україну, вбиватимуть нас. Те, що робиться сьогодні, це геноцид українського народу".

" Харків – російськомовне місто, де 90% говорять російською мовою, але якщо буде потрібно, ми можемо говорити і українською, і від цього ми не стали меншими українцями. Нас не треба звільняти від "утисків у мові", як казав президент Росії. Наша нація має право розмовляти будь-якою мовою, але ми українці, і ми переможемо".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів