RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Юрчишин Ярослав Романович

Народний депутат Верховної Ради IX скликання, Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова

Народний депутат Верховної Ради IX скликання, Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин Фото: Facebook

Ярослав Юрчишин народився 14 жовтня 1980 року у Львові. Освіту здобув у Києво-Могилянській академії, за спеціальністю "Політологія".

У Львівському національному університеті ім. Івана Франка отримав диплом зі спеціальності: "вчитель історії, історик, археолог".

Пройшов сертифіковані курси у школі практичної психології.

Юрчишин у соцмережах

Сторінка в Фейсбук

Сторінка в Інстаграм

'Сторінка в Твіттер (Х)'

Ютуб-канал Ярослава Юрчишина

Доходи

Як зазначено в електронній декларації, у 2022 році Ярослав Юрчишин отримав як зарплату у Верховній Раді 497 тис. грн., є у нього зарплата за сумісництвом та гонорари: 20 тис. грн. від ККУ, 18 тис. грн. від Києво-Могилянської академії, 3 тис. грн. від Української академії лідерства – 24,8 тис. грн. від НРЦ "Джерело". Дружина нардепа Ольга задекларувала 314,5 тис. грн. від підприємницької діяльності.

У родині Юрчишин є автомобіль Hyundai Elantra 2016 року випуску, яке в 2020 році придбала Ольга Юрчишина.

Ярослав Юрчишин є власником квартири у Києві (70 м2), його дружина є власницею будинку (70 м2) та земельної ділянки (0,1 га) у селі Гута-Межигірська поблизу Києва. Вказану нерухомість Ольга та Ярослав Юрчишини придбали понад п'ять років тому.

Кар'єра

З 2001 року Ярослав був членом національної організації скаутської України "Пласт". З 2003 по 2005 р. він відповідав за зовнішні зв'язки Пласту, керував Київським офісом організації.

У 2005-2010 роках. - брав участь у будівництві структур партії "Наша Україна".

У 2007-2012 роках. - працював помічником на громадських засадах народного депутата Ігоря Криля. У 2010-2014 – помічник на громадських засадах народного депутата Лесі Оробець.

2012-2014 рр. - тренер з лобіювання, традиційних та нових медіа Інституту політичної освіти, Національного демократичного інституту (США), Інституту лідерства та управління УКУ (Львів).

У 2013-2016 роках. - голова ради (Краєвої пластової ради) "Пласту".

Ярослав Юрчишин – "пластун". Фото: facebook

У 2014 р. – радник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Андрія Парубія.

У 2016-2017 роках. - член Ради громадського контролю за НАБУ.

Юрчишин був членом конкурсної комісії із обрання прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури. Також він був членом конкурсної комісії щодо обрання голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

У 2014-2016 роках. - менеджер із адвокації коаліції громадських організацій Реанімаційного пакету реформ.

У 2016 по грудень 2018 року. - виконавчий директор Transparency International Україна, у 2018 – 2019 роках – голова правління організації. У травні 2019 року Ярослав Юрчишин призупинив членство у правлінні Transparency International Україна, щоб взяти участь у виборчій кампанії партії "Голос".

Юрчишин був членом керівних органів на місцевому рівні, активним учасником низки громадських організацій: Фонд регіональних ініціатив, Молодіжний націоналістичний конгрес, Просвіта тощо.
Політична кар'єра

На парламентських виборах 2019 року обрано народним депутатом від партії "Голос" (№7 у списку). Він обіймав посаду першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики.

У грудні 2023 року Ярослава Юрчишина обрано головою комітету Верховної Ради зі свободи слова, замість Нестора Шуфрича, який потрапив під кримінальне переслідування.

Ярослав Юрчишин із головою СБУ Василем Малюком. Фото: 'facebook

Скандали

У червні 2021 року Ярослав Юрчишин спровокував розкол у партії "Голос". Він оголосив про недовіру голові фракції "Голос" Кірі Рудик та разом з іншими 10 депутатами партії створив об'єднання "Справедливість".

Сімя

Ярослав Юрчишин одружений. Дружина Ольга – підприємець. У пари троє дітей: дочка та двоє синів.
Цитати:

"Анонімність - це не про свободу слова, це про свободу нести будь-що і ніяк за це не відповідати".

"Кіра Рудик – помилка Вакарчука".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів