RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Свириденко Юлія Анатоліївна

Перша віце-прем'єрка-міністерка України – Міністерка економіки України

Перша віце-прем'єрка-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко Фото: Facebook

Юлія Свириденко народилася 25 грудня 1985 року у місті Чернігів у сім'ї чиновників. Її батько працював головою Чернігівського територіального відділення Антимонопольного комітету України, а мати обіймала посаду в апараті обласної ради.

У рідному місті Юлія закінчила загальноосвітню школу. А ось при здобутті вищої освіти пішла стопами батька. Вона закінчила Київський національний торговельно-економічний університет за спеціальністю "Менеджмент антимонопольної діяльності".

Проте на цьому освіту Юлія не завершила. У 2009 р. Свириденко пройшла повний курс бухгалтерського обліку у Київській школі ринкової економіки, а також закінчила курси при Фонді державного майна України.

Вона є сертифікованим спеціалістом з оцінки нерухомості, обладнання та оцінки бізнесу, цінних паперів, нематеріальних активів та інтелектуальної власності.

Також Юлія пройшла серію тренінгів щодо оцінки землі у Київському міжнародному інституті бізнесу.
У 2016 році закінчила програму навчання менеджерів у Німецькій академії управління Нижньої Саксонії.

У 2017 році Свириденко пройшла навчання за програмою стратегій зростання приватного сектору, організованою Шведською агенцією з питань міжнародного розвитку Sida.

Сторінка Юлії Свириденко у Facebook.

Доходи

Згідно з декларацією за 2023 рік доходи Юлії Свириденко становили 1 млн 947 тис. 742 грн.

Так, у 2023 році міністр за основним місцем роботи отримала 976 003 грн. Гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими угодами склали 851 668 грн. 120 тис. грн. міністр економіки отримала від надання майна в оренду. Також вона зазначила 106,4 тис. грн на банківських рахунках.

Юлія Свириденко володіє квартирою (33,5 кв. м) у Києві, квартирою (74,3 кв. м) у Чернігові та ще часткою у 25% квартири (87,5 кв. м) у Чернігові. Вказала міністр у декларації земельну ділянку (1 496 кв. м) у Чернігівській області.

У Києві перший віце-прем'єр орендує квартиру площею 119,8 кв. м та машиномісце (23 кв. м).

Крім того, вона користується за дорученням автомобілем BMW X3 2016 випуску.

Юлія Свириденко на економічному форумі у Давосі

Кар'єра

Ще студенткою Юлія була постійним представником від Чернігова в місті Усі (Китай), де займалася залученням міжнародних інвестицій.

Свою трудову діяльність вона розпочала у 2008 році з посади економіста з фінансової роботи українсько-андорського спільного підприємства АТ "АМП" (Київ).

Потім, починаючи з 2015 року, Свириденко займала керівні посади в Чернігівській ОДА:

Працювала головою Департаменту економічного розвитку, потім першим заступником голови Чернігівської ОДА.

У липні 2018 року Свириденком стала в.о. голови Чернігівської ОДА.

З березня по вересень 2019 року – директор ТОВ "Сідко Україна", яке спеціалізувалося на виробництві кормів для диких птахів та займалося переробкою органічної продукції.

У вересні 2019 року Юлія Свириденка призначена на посаду заступника міністра, а у липні 2020 року – першого заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

22 грудня 2020 року Свириденко прийшла працювати на посаду заступника керівника Офісу президента України.

4 листопада 2021 р. Юлію призначено на посаду Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економіки України.

Виступаючи перед депутатами Верховної Ради під час призначення на посаду міністра економіки, він зазначила, що ще до кінця каденції Зеленського всі українці відчують зміни завдяки більш ефективному управлінню економікою.

Сім'я

Чоловік Юлії Свириденко – Сергій Дерлеменко. Він приватний підприємець, який займається оптовою торгівлею деревом та будматеріалами. Власник ТОВ "ДКС-Груп". У сім'ї росте донька Софія.

Цитати

Про гендерну рівність:

"Насамперед йдеться про жінок, які вже сьогодні опановують колись чисто "чоловічі" професії. Наприклад, охоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів - такі зараз реалії ринку праці".

"Гендерна рівність розглядається як невід'ємна частина політики України, яка базується на засадах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, у тому числі таких важливих напрямів, як розмінування".

"Ми прагнемо збільшити участь жінок у діяльності операторів протимінної діяльності, тому для нас цінна підтримка наших канадських партнерів у цьому питанні".

Про економіку України:

"Років 15 тому світ навчився балансувати між ліберальними та консервативними економічними інструментами, які більш захищені від політичних рішень і мають власні фінансові механізми. Тому ми повинні стати більш гнучкими, відійти від радянських стандартів та бюрократії та сформувати усталені інституції"

Читайте також

Ляшко Віктор Кирилович

Віктор Ляшко набув популярності під час пандемії коронавірусу

Синєгубов Олег Васильович

Олег Синегубов – досьє на голову Харківської обласної військової адміністрації

Руденко Євген Вікторович

Фінансовий аналітик Євген Руденко входить до ТОП-100 провідних українських підприємців

Новини партнерів