RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Досьє

Стефанішина Ольга Віталіївна

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина Фото: Facebook

Ольга Стефанишина народилася 29 жовтня 1985 року в місті Одеса. 2008 року вона закінчила факультет міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, здобувши кваліфікацію юриста-міжнародника, перекладача з англійської мови.

У 2016 році здобула Стефанишина здобула другу вищу освіту в Одеському національному економічному університеті за спеціальністю "Фінанси та кредит".

Стефанішина в соцмережах

Сторінка у Facebook

Доходи

Згідно здекларацією про доходи та майно, за 2023 рік Ольга Стефанішина за основним місцем роботи отримала 978,7 тис. гривень. Ще 250 000 грн вона отримала як аліменти на дітей від колишнього чоловіка.

У віце-прем'єрки були у звітному періоді були невеликі заощадження на банківському рахунку та готівкою.

Згідно з даними декларації, Ольга Стефанішина має в особистій власності квартиру в Одесі, а також 2 квартири в Одесі у спільній власності з мамою Надією Кравець. Задекларувала віце-прем'єрка квартиру у Києві, яка перебуває у спільній власності з дочкою, сином та мамою. Стефанишина має також земельну ділянку в Одеській області.

Внесено до декларації і автомобіль Toyota RAV4 2009 року випуску.
Кар'єра

Свою кар'єру Стефанішина розпочала із приватної юридичної практики. Вона займалася нею з 2006 до 2007 року.

Наприкінці 2007 року Стефанішина стала співробітницею Міністерства юстиції України. Працювала у відділі організації та планування роботи щодо адаптації управління правового забезпечення європейської інтеграції Державного департаменту з питань адаптації законодавства. Цю посаду вона обіймала до 2010 року.

З 2010 до 2015 р.р. - заступник директора, а потім директорка у Департаменті міжнародного права (Департамент європейської інтеграції) у Міністерстві юстиції України.

З березня по грудень 2017 року Ольга Стефанішина займала посаду директора Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів.

З грудня 2017 по вересень 2019 року Стефанішина працювала генеральним директором Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату.

На позачергових парламентських виборах 2019 року Ольга Стефанішина балотувалася до Верховної Ради за списком політичної партії "Українська стратегія Гройсмана". Проте партія колишнього прем’єр-міністра України до парламенту не пройшла.

З січня до червня 2020 року Ольга Стефанішина знову займається приватною юридичною практикою. Вона працює юридичним радником у фірмі "Ілляшев та партнери".

4 червня 2020 року Ольга Стефанішина призначена на посаду віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України в уряді Дениса Шмигаля.

4 вересня 2024 року Верховна Рада підтримала відставку віце-прем'єр-міністра з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної.

Вже наступного дня, 5 вересня, Верховна Рада призначила Стефанишину міністром юстиції - віце-прем'єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Скандали

Проти Ольги Стефанішиної у 2014 році було відкрито кримінальне провадження. На той час, у період Революції Гідності, Міністерство юстиції проводило дослідження на тему європейської інтеграції, а Ольга тоді була керівником підрозділу, який відповідав за європейську інтеграцію. Зрештою їй інкримінували, що вона була ініціатором проведення цих досліджень. Сама ж Стефанішина зазначає, що у 2014 році правоохоронці побачили у цьому щось більше, ніж є насправді.

3 липня 2024 року в мережі поширилося відео з одеської ветеринарної клініки, на якому відвідувач із собакою вилаяв матом лікаря на протезах. Відвідувачем виявився Вадим Шевеленко, власник компанії "Одесаспеценерго", яка згадується у журналістських розслідуваннях розпилу державних коштів на тендерах Миколаївської ОДА. Крім того, Вадим Шевеленко виявився позаштатним радником віце-прем'єра Ольги Стефанішиної. Він часто брав участь у нарадах та офіційних заходах та супроводжував віце-прем'єра у поїздках. Того ж дня Ольга Стефанішина заявила, що звільнила Шевеленка.
Сім'я

Мати - Надія Федорівна Кравець чоловік - Михайло Васильович Стефанишин, юрист і чиновник. Пара розлучилася у 2017 році. Ольга Стефанишина сама виховує дочку Анастасію та сина Данила.

Читайте також

Сибіга Андрій Іванович

Андрія Сибігу призначено главою МЗС України

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Новини партнерів