RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Досьє

Шевченко Андрій Миколайович

Футболіст, президент Української асоціації футболу, Герой України

Футболіст, президент Української асоціації футболу, Герой України Андрій Шевченко Фото: Dynamo.kiev.ua

Андрій Шевченко народився 29 вересня 1976 року в селі Дворківщина, що у Яготинському районі Київської області. 1979-го родина переїхала до Києва, отримавши квартиру в одному з нових міських районів — Оболонь. У цьому ж районі Андрій закінчив київську середню школу № 216. Вищу освіту здобув у Київському інституті фізкультури та спорту.

Андрій Шевченко у соцмережах

Сторінка Шевченка у Facebook .

Кар'єра

Андрій у шкільні роки захопився хокеєм, але батько наполіг, щоб син займався футболом. Коли Андрію виповнилося дев'ять років, тренер Олександр Шпаков зарахував його до юнацької команди київського «Динамо». Надалі Андрій був включений до основного складу київської команди.

З 1992 по 1999 р.р. – Шевченко гравець ФК "Динамо" (Київ) (в основному складі – з 1994-го).

У складі "Динамо" Шевченко став п'ятиразовим чемпіоном України (1995, 1996, 1997, 1998, 1999), триразовим володарем Кубка України (1996, 1998, 1999). Андрій 4 рази визнавався найкращим футболістом України (1997, 1999, 2000, 2001).

1995 року Андрій дебютував у збірній України. Був багаторічним капітаном команди. Станом на 11 жовтня 2008 року у складі збірної Шевченко забив 39 голів, з капітанською пов'язкою виводив команду на поле 28 разів.

1999 року Шевченко підписав контракт з італійським клубом "Мілан", власником якого був мільярдер, політик, прем'єр-міністр Італії та друг Путіна Сільвіо Берлусконі. Сума угоди з продажу становила $25 млн.

"Коли підписав із "Міланом" перший контракт, відмовився дивитися на цифри, прописані в ньому", - говорив пізніше Андрій Шевченко.

Андрій Шевченко та Сільвіо Берлусконі

За підсумками першого сезону в Серії А Шевченко став найкращим бомбардиром італійської першості, на його рахунку - 24 м'ячі у 32-х іграх. Період, проведений в Італії, став піком кар'єри футболіста.

У ФК "Мілан" Шевченко грав до 2006 року. У складі "Мілана" український футболіст став чемпіоном Італії (2004 р), найкращим бомбардиром чемпіонату Італії (2000, 2004) та найкращим футболістом Європи (2004 р.). У 2003 році з Андрієм Шевченком "Мілан" став володарем Кубка чемпіонів та Суперкубка Європи.
2006-го Шевченка визнано найкращим нападником УЄФА.

Потім у футбольній кар'єрі Шевченка розпочався спад. Він змінив кілька клубів.

Сезон 2006-2007 років. Андрій був гравцем ФК "Челсі" (Англія). Власник клубу, близький до Путіна російський мільярдер Роман Абрамович, заплатив за перехід українського нападаючого близько $60 млн. Проте гра на Туманному Альбіоні в Андрія не залагодилася. Серед причин фахівці називали й іншу тактику гри англійського клубу, якісь особисті причини Андрія, і перманентний конфлікт із тренером Жозе Моуріньо.

Сезон 2008-2009 років. Шевченко знову провів в італійському "Мілані". Клуби підписали контракт на річну оренду гравця з правом викупу.

Андрій Шевченко володар "Золотого м'яча"

У 2009 р. Андрій повернувся до рідного київського "Динамо". Контракт було підписано на два роки.

На початку сезону 2010/11 Шевченко вдягнув капітанську пов'язку. Однак у середині сезону новий головний тренер киян росіянин Юрій Сьомін призначив капітаном воротаря команди Олександра Шовковського. У ЗМІ поширилася інформація про конфлікт тренера та нападаючого. Але обидва це намагалися заперечувати.

27 липня 2012 року Шевченко завершив футбольну кар'єру та вирішив йти в політику. 28 липня він став членом проросійської партії Наталії Королевської "Україна - Вперед". Але пройти до українського парламенту партія не змогла. За неї віддали голоси лише 1,6% виборців. Після цього Шевченко інтерес до політики втратив.

12 листопада 2012 року ФФУ запропонувала Андрію Шевченку стати головним тренером збірної України. Але Шевченко тоді цю пропозицію відхилив.

У лютому 2016 року Андрій Шевченко увійшов до тренерського штабу національної збірної України, яку тоді очолив Михайло Фоменко.

Після поразки збірної України на Євро-2016 Фоменко залишив посаду головного тренера, і 15 липня 2016 року виконком ФФУ одноголосно підтримав кандидатуру Андрія Шевченка на посаду наставника збірної. Очолював українську футбольну збірну до 1 серпня 2021 року.

7 листопада 2021 року Шевченко уклав трирічний контракт на посаду головного тренера найстарішого клубу Італії "Дженоа", який виступає в Серії А, але робота тут не залагодилася і вже за два місяці, 15 січня 2022 року Шевченка було звільнено.

26 вересня 2023 року Андрія Шевченка призначено позаштатним радником президента України Володимира Зеленського.

Андрій Шевченко та Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

З 25 січня 2024 року – Шевченко є головою Української асоціації футболу.

Нагороди

31 грудня 2004 року Указом президента України Андрію Шевченку присвоєно звання «Герой України». Також він є Командором ордена Зірки Італії (2018).

Скандали

Футболіста було помічено у скандалах, як спортивних, так і політичних.

Так, у 2006 році форварда "Челсі" звинуватили в тому, що він виконує команди своєї дружини, як домашній песик. Скандал вибухнув після різдвяної вечірки, яку власник "Мілана", друг Путіна Сільвіо Берлусконі, за традицією, влаштував для своїх вихованців.

Власник "Мілана", за твердженням The Sun, дав принизливу характеристику Шевченка, який влітку перейшов до "Челсі" за рекордні 50 мільйонів євро.

«Я є повновладним господарем у своєму будинку і всі відповідальні рішення приймаю самостійно, а для Шевченка головне - виконувати забаганки дружини, - заявив Берлусконі, - Він біжить на першу її вимогу, як домашня болонка. Крістін захотіла до Лондона, і він заради її примхи покинув клуб, який зробив його великим форвардом. Справжній футболіст "Мілана" та справжній чоловік так би ніколи не вчинив».

Віце-президент Адріано Галліані пояснив, що Берлусконі справді дозволив собі на вечірці кілька різких виразів, але вони були адресовані самому собі. Нібито бос ніколи б не назвав "спідником" людини, яка стільки зробив для "Мілана".

Андрій Шевченко у складі збірної України

Шевченко і сам не приховував, що поїхав до Лондона виключно через сім'ю. Він володіє українською та італійською мовами, але зовсім не знає англійської, яка є рідною для його дружини, американської моделі Крістін Пазік, та старшого сина. Дружина наполягала, що у Британії англомовний Джордан зможе здобути більш якісну освіту.

Під час президентських виборів 2004 року "Шева" публічно підтримав кандидата Віктора Януковича.

2012 року став другим номером виборчого списку партії «Україна — вперед!», створеної колишньою Наталією Королевською.

Андрій сказав, що віддав перевагу Королівській не тому, що вона жінка, і вона йому симпатичніша, а тому, що на думку Шеви, це нова партія, де є нові лідери: «Здебільшого це люди, які ніколи не були в політиці раніше. Наталя - дуже цілеспрямована людина, яка хоче багато зробити. І разом ми зможемо змінити нашу країну.

Сім'я

Батько – Микола Григорович Шевченко, був військовим, займався військовим п'ятиборством.

Мати - Любов Миколаївна Шевченко.

Футболіст одружений на фотомоделі Крістен Пазік. Подружжя виховує чотирьох синів - Джордана (2004 р.н.), Крістіана (2006 р.н.), Олександра (2012 р.н.) та Райдера-Габріеля (2014 р.н.).

Андрій Шевченко має старшу сестру Олену. Вона очолює благодійний фонд Шевченка та займається бізнес-проектами свого брата (зокрема, магазином одягу "Армані" у Києві).

Цитати

Про футбол:

"Футбол - це класна гра, в якій прикро програвати".

"Я вбив у собі гравця і почуваюся абсолютно спокійно".

"Мессі — це талант, який народжується, напевно, один раз на 50 чи 100 років. Це надбання всього футболу. Я практично завжди за нього вболіваю".

"Мене взагалі не цікавить реакція Росії. Мене цікавить наша реакція. Наших уболівальників. Думаю, нашим уболівальникам форма сподобалася. Я задоволений".

Про жінок:

"Я дуже поважаю всіх жінок, а після того, як був присутнім під час пологів, - і поготів".

Про війну в Україні:

"Український народ хоче миру, тому що світ не має кордонів, тому що те, що нас об'єднує, має бути сильнішим за те, що нас роз'єднує»".

Про власника "Мілана" Сільвіо Берлусконі:

"Берлусконі перед початком сезону пообіцяв: якщо стану найкращим бомбардиром італійського чемпіонату, зможу провести відпустку на його яхті та у його домі — і слово дотримався".

Про власника "Челсі" Романа Абрамовича:

"Винятково скромний, приємний, розумний, інтелігентний, але говорити про будь-кого я уникаю, тому що поважаю прайвесі, недоторканність їхнього приватного життя. Скажу так: це не просто знайомство, а теплі дружні стосунки. Ми досі спілкуємося і думаю , спілкуватимемося завжди".

Андрій Шевченко та Роман Абрамович

Про політику:

"Політика певною мірою мені близька, адже все своє життя я перебував під тиском і змушений був приймати відповідальні рішення. Я був натхненний думкою, що можу зробити щось для своєї країни. Принагідно я зрозумів, що за допомогою спорту можна взагалі багато зробити і багато дати людям. У мене є фонд, який допомагає дітям-сиротам і дітям, які залишилися без піклування батьків.

Про Віктора Януковича:

"Мій патрон – не Янукович, мій патрон – український народ".

Про дружину:

"Я добре знаюся на людях, - і коли познайомився з Крістен, не просто зрозумів, що люблю її, а відчув: це та людина, з якою можна пов'язати життя. Важливо, що вона зі спортивної родини. Раніше її батько грав у бейсбол, був тренером, причому в хороших командах, а зараз працює скаутом, тому вона чудово знає спортивне життя. .У бейсболі так само, як і у футболі, постійні перельоти, підвищена увага вболівальників і все інше, і Крістен це знайомо з дитинства, але справа не тільки в її спортивному минулому: ми дуже близькі за духом і однаково бачимо життя, тому нам і легко разом”.

Про СРСР:

"Жити в СРСР було непогано. Для всіх все однаково. Усюди багато школи та спорту. Закрита країна, через яку ти і сам закривався. Ми навіть не уявляли, що може бути інше життя".

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Новини партнерів