RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Досьє

Ястремська Даяна Олександрівна

Українська тенісистка

Українська тенісистка Даяна Ястремська Фото: Reuters

Даяна народилася 15 травня 2000 року в Одесі.

Даяна Ястремська у соцмережах

Профіль в Instagram

Сторінка в Facebook

Акаунт у Twitter

Youtube -канал

Спортивна кар'єра

Займатися тенісом Даяна почала у 4-річному віці. Дівчинку привів на корт дідусь. Вже в сім років Даяна здобула перемогу в дитячому турнірі, обігравши дівчаток, які були старші за неї.

У 12 років юна тенісистка стала першою українкою, яка спромоглася дійти до фіналу дитячого чемпіонату світу Junior Orange Bowl, який проходив у Сполучених Штатах Америки. 2012 року одеситка виграла першість України.

Насиченим для Ястремської став 2015 рік. Тоді вона у парі із співвітчизницею Анастасією Зарицькою перемогла на юнацькому турнірі другої категорії у Будайорші (Угорщина). На наступному турнірі, у Будапешті, партнерки по парі зустрілися між собою у фіналі — Даяна виявилася сильнішою та виборола свій перший юніорський одиночний титул.

Крім того, того ж року юна українська тенісистка була за крок від перемоги на юніорському Вімблдоні (одиноковий розряд) та Australian Open (парний розряд).

Даяна Ястремська. Фото: F acebook

Також у 2015 році Ястремська дебютувала у дорослому тенісі. На турнірі ITF в Єгипті одеситка здобула свою дебютну перемогу, здолавши 390 ракетку світу.

У 2016 році Даяна здобула перший титул у дорослій кар'єрі. Їй підкорився турнір у Бразилії. Ця перемога дозволила юній одеситці увійти до топ-500 найкращих тенісисток світу. Крім того, Ястремська стала першою в історії тенісисткою, яка народилася 2000 року, яка перемогла на турнірі ITF із загальним призовим фондом у 25 тисяч доларів.

З 2016 року Ястремська бере участь у змаганнях під егідою WTA. На Istanbul Cup юна українка отримала wild-card (запрошення від організаторів). Тоді ж Даяни запропонували змінити громадянство турецьке. Але вона відмовилася.

Перші змагання WTA виявилися для юної української тенісистки невдалими. У Стамбулі та двох наступних турнірах одеситка програла стартові поєдинки. Натомість наступного року на тому ж Istanbul Cup Дяна змогла дійти до чвертьфіналу.

Інші турніри цієї серії у 2017 році закінчилися для Ястремської поразками у кваліфікації, і лише на Aegon Open Nottingham вдалося пробитися до основної сітки. Однак там Даяна поступилася словачці Магдалене Рибаріковій.

Водночас у 2017 році українка виграла низку турнірів у парному розряді. Напарницями Ястремської були білоруска Віра Лапко, а також росіянки Олеся Первушина та Анастасія Потапова.

Восени того ж року Даяна стала переможницею одиночного турніру в угорському місті Дунакесі.

У 2018 році Ястремська перемогла росіянку Анастасію Потапову у фіналі турніру у столиці Італії. І цього ж року українка взяла участь у Відкритому чемпіонаті Австралії та Вімблдоні. Але на обох турнірах Великого шолома вона змогла лише здобути по одній перемозі.

На WTA Premier Connecticut Open Ястремська зустрілася з однією з найкращих тенісисток світу — німкенею Юлією Гергес. Українка програла матч, але їй вдалося взяти у досвідченішої опонентки один сет. Для українки ця зустріч стала першою із суперницею з топ-10.

Восени 2018 року 18-річна Даяна взяла участь у Hong Kong Tennis Open. На турнірі українка пройшла весь шлях до фіналу, вигравши всі сети. У фіналі Ястремська здолала китаянку Ван Цян і стала наймолодшою українською тенісисткою, яка колись завойовувала титул WTA.

Після цього успіху одеситка дійшла до півфіналу турніру в Люксембурзі, де поступилася у напруженій боротьбі Белінді Бенчіч зі Швейцарії.

Варто зауважити, що 2018 Даяна закінчила 58-й ракеткою світу. Крім того, вона стала найкращою тенісисткою у віці до 20 років.

2019 був для української спортсменки теж досить вдалим. Вона дійшла третього етапу Australian Open, де програла знаменитій Серені Вільямс. Незважаючи на це, Дая піднялася в рейтингу на 47-е місце.

У лютому 2019 року Ястремська стала найкращою на Відкритому чемпіонаті Таїланду. Це вже був для Даяни другий титул WTA. Завдяки цій перемозі українка стала вже 34-ю у рейтингу.

У травні того ж року Ястремська перемогла на турнірі WTA у Франції.

Однак на Вімблдоні та US Open одеситка виступила не так вдало. На кортах у Англії вона зачохлила ракетку на етапі чвертьфіналу.

На турнірі в США Даяна поступилася співвітчизниці Еліні Світоліній на третьому етапі.

У підсумку 2019 рік 19-річна українська тенісистка закінчила на 22-му місці в рейтингу. Також вона стала номінанткою на нагороду «Новичок року» від WTA.

Початок сезону 2020 року для Ястремської став вдалим. Вона спромоглася дійти до фіналу прем'єр-рівня на турнірі в Аделаїді. Під час турніру українка перемогла трьох гравців із топ-20. Потім одеситка не дуже вдало виступила на турнірах у Дубаї та Досі.

Після цих змагань у тенісі настала пауза, спричинена пандемією коронавірусу. У середині грудня 2020 року Даяна сама перехворіла на COVID-19 у важкій формі.

Даяна взяла участь в Олімпіаді 2020 у Токіо, яку через пандемію було перенесено на 2021 рік. З олімпійського турніру вона вибула вже у першому раунді.

Даяна Ястремська. Фото: Facebook

У січні 2024 року на Відкритому чемпіонаті Австралії Ястремська дійшла до півфіналу одиночного розряду, де програла китаянці Чжен Ціньвень.

На Олімпійських іграх у Парижі в 2024 Даяна не зуміла пробитися в 1/8 фіналу в одиночному розряді. Потім Даяна Ястремська та Марта Костюк вирішили знятися з парного турніру на Олімпіаді-2024. На цьому виступ Даяни на ОІ завершився.

Музична кар'єра

Під час вимушеної паузи через коронавірус Даяна вирішила спробувати себе в новому амплуа. Вона записала кілька музичних треків. За словами тенісистки, зібрані з продажу та прослуховувань пісень кошти вона направить до власного благодійного фонду.

Скандали

Наприкінці 2020 року Ястремську було усунуто від виступів. Причиною став позитивний допінг-тест. В аналізах Даяни виявили заборонений препарат – метаболіт місцеролону.

Українка спробувала опротестувати рішення тенісної федерації та звернулася до незалежного трибуналу ITF. Однак її клопотання не було задоволене. Потім тенісистка надіслала скаргу до Спортивного арбітражного суду. Але й він не дозволив українці виступати на змаганнях. Повторне звернення також було відхилено.

Сама спортсменка стверджує, що не використовувала допінгу. Пізніше у західних ЗМІ з'явилася інформація, що заборонений препарат до її організму потрапив під час статевого контакту з колишнім бой-френдом.

Але сам хлопець заперечував це. Більше того, він заявив, що батько тенісистки нібито хотів змусити його взяти на себе провину. У пресі повідомляли, що якщо цю спробу обману спортсменки буде доведено, то на неї очікують ще більші санкції.

За словами Ястремської, батько не змушував колишнього хлопця лжесвідчити на її користь. Ці чутки у ЗМІ вона назвала неправдивими.

У підсумку в червні 2021 року Даяну визнали невинною у умисному вживанні допінгу та дозволили повернутися до змагань.

Сім'я

Дідусь – Іван Ястремський. Він працював начальником одного із районних відділень поліції в Одесі.

Батько – Олександр Ястремський. Був депутатом Одеської міськради V скликання, зараз займається підприємництвом, майстер спорту з волейболу.

Мама – Ірина Ястремська. Даяна має молодшу на сім років сестру Іванку. Вона також займається тенісом. У майбутньому сестри планують грати разом у парному розряді.

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Пишний Андрій Григорович

Андрій Пишний – голова Національного Банку України, досьє.

Новини партнерів