"Чорний лебідь" коронавірусу: чи призведе смертельна пандемія до світової кризи

Передумови для кризи були і раніше, а вірус може стати спусковим гачком

Фото: Getty images

Кількість жертв виявленого в Китаї коронавірусу, який зараз розповзається по всьому світу, продовжує збільшуватися. КНР вживає безпрецедентних заходів щодо блокування поширення смертоносного захворювання, але не виключено, що ситуація може вийти з-під контролю. Фактична ізоляція Піднебесної вже призвела до уповільнення ділової активності в країні, і якщо в найближчі місяці епідемія не буде зупинена, Китай, а разом із ним і весь світ, може поринути в нову рецесію. "Апостроф" розбирався, наскільки обґрунтовані такі страхи, і чого чекати у зв'язку з усім цим Україні.

Фондовий ринок Китаю 3 лютого обвалився на новинах про поширення пандемії коронавірусу, яким вже інфіковано понад 17 тисяч осіб, при цьому кількість жертв захворювання наближається до 400.

Біржі КНР не працювали півтора тижні у зв'язку зі святкуванням китайського Нового року (урочистості в нинішньому році були менш масштабними через спалах коронавірусу). На відкритті торгів біржові індекси обвалилися майже на 10%, що стало рекордним падінням із 2007 року. На світових торгових майданчиках також дешевшає нафта - один із головних індикаторів "самопочуття" глобальної економіки. Якщо ще тиждень тому барель марки Brent коштував більш як 60 доларів, то на початку поточного тижня - вже 56 доларів. Спостерігається падіння цін і на інші сировинні товари, зокрема, метали.

Світові рейтингові агентства та експерти вже заговорили про те, що нинішня епідемія може стати "чорним лебедем", який спровокує нову світову фінансову кризу.

Давно чекали

Те, що наступна світова фінансова криза почнеться в Китаї, говорили давно. Ось тільки, як це станеться і коли, навряд чи хтось міг сказати напевно.

Зі слів керівника аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександра Паращія, говорити з якою-небудь впевненістю, що коронавірус стане тим самим "чорним лебедем" нової рецесії, ми не можемо. "Він на те й "чорний лебідь", щоб з'явитися несподівано", - сказав він у коментарі "Апострофу". При цьому, додав експерт, виключати те, що пандемія стане каталізатором фінансової кризи, не можна, тим більше, що передумови для такої кризи спостерігаються вже давно, і всі тільки й шукають тригер, який його запустить.

Виключати того, що пандемія стане каталізатором фінансової кризи, не можнаФото: Getty images

У свою чергу, директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін вважає, що, можливо, ми вже є свідками початку нової глобальної фінансової кризи. "Торгівля (попит і пропозиція) почне знижуватися. Китай скоротить інвестиційні програми, як усередині країни, так і зовні. Це відіб'ється на всіх економічних партнерах Китаю, в першу чергу, на США. Позначиться це і на борговому ринку, - написав експерт у Facebook . - Тут - головне почати, а далі картковий будиночок боргових бульбашок країн, що розвиваються, і переоцінених публічних компаній швидко почне сипатися".

Із цим погоджується директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. Епідемія коронавірусу, написав він у соціальній мережі, може мати для світової економіки важчі наслідки, ніж фінансова криза 2008 року.

Глава Комітету економістів України Андрій Новак у розмові з "Апострофом" зазначив, що проблеми в економіці Китаю спостерігалися і раніше. "Не можна говорити, що це (уповільнення ділової активності) - наслідок тільки коронавірусу, але початок падіння світових цін на нафту сміливо можна віднести саме до нього", - заявив він. При цьому, за його словами, після того як паніка, пов'язана з коронавірусом, спаде, тенденція уповільнення світового економічного зростання, швидше за все, збережеться.

Коронавірус, безумовно, вже вніс корективи в бізнес-процеси по всьому світу. Говорити про те, що буде далі, поки занадто рано, точніше, про це можна тільки гадати. "Але потрібно відрізняти саму хворобу від нагнітання ситуація навколо неї, - сказав виданню експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян. - Треба розуміти, що на ринках завжди присутнє таке поняття, як економічний настрій, відповідно, інвестори можуть, як злякатися якогось факту, так і проігнорувати його. Тому паніка може призвести до кризи, а відсутність паніки у кризу не розвинеться".

Єгор Киян: "Інвестори можуть, як злякатися якогось факту, так і проігнорувати його @Фото: Getty images

Зі слів Кияна, вже зараз доставка більшості товарів із КНР заморожена. "Відповідно, це обмежує розвиток самого Китаю. Також це впливає на ланцюжок поставок в інші країни, які залежать від китайських товарів, і Україна вже відчуває нестачу товарів із Китаю", - вважає експерт.

Не розслаблятися

І це - не єдиний наслідок епідемії для нашої країни. "Те, що вже відбулося, і що має безпосереднє відношення до України, - це падіння цін на сталь (одна з важливих позицій вітчизняного експорту). І це вже найближчим часом може позначитися на нашому торговому балансі (який і без цього посередній, - "Апостроф"), на самопочутті деяких українських компаній", - говорить Олександр Паращій.

Олександр Гончаров, у свою чергу, нагадав, що в результаті світової кризи 2008 року українська гривня обвалилася на 40%, і тоді багато інвесторів пішло з ринків країн, що розвиваються, зупинивши велику кількість міжнародних інвестиційних проектів.

Таким чином, є ризик для вітчизняної економіки, зокрема, для національної валюти. І, якщо гривня протягом 2019 року зміцнювалася, то з початку нинішнього року тренд змінився - буквально за місяць курс долара виріс майже на 2 гривні. І це - навіть без урахування кризових явищ світового масштабу.

Багато чого буде залежати від політики української влади, в першу чергу, від дій Національного банку України, переконаний Єгор Киян. Якщо все буде зроблено правильно, то різкого обвалу гривні чекати не варто, вважає він. "Але, навіть, якщо політика держави буде необдуманою, не думаю, що курс перетне поріг 30 гривень/долар", - додав експерт

При цьому, як не дивно, Україна може отримати від цієї ситуації деяку користь. "Все залежатиме від настроїв інвесторів: якщо вони будуть готові переорієнтуватися на українські товари (у зв'язку з перебоями в поставках товарів із Китаю, - "Апостроф"), то ми можемо скористатися цим шансом і почати більше експортувати", - резюмував Єгор Киян.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Цены на продукты питания в Украине в 2024 году должны удивить украинцев - однако многое будет зависеть от политических решений

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на рынок земли в Украине юридических лиц привел к большому росту цен на земельные участки, фермеры боятся остаться безземельными