Ми говоримо про отримання траншу МВФ у грудні, але це не точно - Данило Гетманцев

Гетманцев вважає кредит МВФ вимушеним заходом

Данило Гетманцев Фото: УНІАН

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, член депутатської фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев в ефірі Апостроф Live висловив свою думку щодо ускладнення відносин з Міжнародним валютним фондом у зв'язку з рішенням ВР по Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

- Рішення Верховної Ради про САП знову ставить Україну в очах міжнародних партнерів в не дуже вигідному світлі. Яка ваша думка щодо цього?

- Якщо говорити про МВФ, ми не сприймаємо нашу співпрацю з МВФ як якесь благо, якому ми повинні аплодувати. Це вимушений крок для вирішення тих проблем, які на сьогодні стоять перед країною. Це величезний борг, плюс дуже дорогий борг.

Ми, на жаль, в бюджеті-2021 бачимо, що він дорожчає, тобто збільшуються видатки на обслуговування боргу. Це погано. Власне кажучи, це те, без чого ми сьогодні не можемо обійтись, хоча дуже б хотіли.

Що стосується САП: мені здається, що у наших відносинах з МВФ, позиція якого є конструктивною, фонд інколи переходить межу. Все ж, погодьтеся зі мною, Верховна Рада повинна призначати своїх представників, а не МВФ.

Мені здається, що це настільки очевидні речі, що навіть дискутувати над ними не треба, якщо ми визнаємо базовий принцип суверенітету нашої держави.

- Але ж мова не про те, що МВФ хоче обрати когось. Ви формуєте комісію не через те, що вони професіонали, а тому що вони дотичні до олігархів.

- Ми можемо з вами обговорити кожне прізвище. На жаль, в законі вимоги до цих людей сформульовані дуже розпливчато. "Досвід в антикорупційній діяльності" - це така розпливчата категорія, під яку можна підвести будь-кого і можна зрізати по цьому ж критерію будь-кого.

Я особисто не чув жодних персональних претензій до цього списку крім заяв, що ми пхаємо когось, хто пов’язаний з олігархами. Давайте розберемося: Якщо є претензії до конкретних людей, можливо ми зробили помилку. Але зверніть, будь ласка, увагу на те, що цей список голосується вже втретє. І втретє вже змінюються ці люди. Над ними працював комітет, вони їх якось відбирали. Я особисто довіряю колегам на предмет відповідності цих людей критеріям.

- Ваші прогнози з приводу наступних траншів від МВФ? Подейкують, що Україна втрачає довіру МВФ.

- Мені здається, ми повинні бути більш послідовними і більше відпрацьовувати на переговорах з нашими партнерами. Власне, ми маємо вести ці переговори постійно в межах тих практик, які склалися у відносинах з МВФ не тільки у нашої країни, а й в усього світу. Ми маємо узгоджувати наші кроки, особливо ті, які впливають на фінансовий стан України заздалегідь, а не постфактум.

Мені здається, що ми не були настільки послідовними у виконанні вимог, які отримали на попередніх переговорах. Це призвело до того, що в вересні ми не отримаємо траншу. Зараз ми говоримо про отримання траншу вже у грудні. Це ще не точно, але ми маємо на це надію.

І я абсолютно не погоджуюся з тим, що Національний банк України втратив незалежність. Я вважаю, що голова НБУ пан Шевченко – дуже сильний банкір та Голова банку. Він дуже сильний перемовник з МВФ, якого вони сприйняли і поважають. Спільними зусиллями ми зможемо переграти той стан взаємовідносин з МВФ, який нас не задовольняє.

Читайте також

Скільки Україна втратила через польську блокаду: суми вражають

Общие потери экономики Украины от блокады границы с Польшей в течение почти трех месяцев могли составить до 100 миллиардов гривен

Потрібен економічний шок: скільки ще Росія зможе фінансувати війну

Проблемы в экономике не лишат Россию возможности финансировать войну, остановить агрессора может экономический шок