RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Початок епохи злиднів: як "слуги народу" підставили Зеленського

Всі фракції крім президентської сили не підтримали бюджет

Всі фракції крім президентської сили не підтримали бюджет Фото: flickr.com

Верховна Рада затвердила держбюджет України на 2020 рік. За документ проголосували всі присутні в залі члени фракції "Слуга народу". Інші ж фракції закон не підтримали. "Апостроф" з'ясовував, що не так з головним фінансовим документом країни.

Верховна Рада 14 листопада ухвалила держбюджет України на 2020 рік. За ухвалення документа в другому читанні і в цілому проголосували 280 народних депутатів (для ухвалення рішення достатньо 226 голосів), при цьому левову частку підтримки - 241 голос - забезпечила пропрезидентська фракція "Слуга народу". Також за держбюджет проголосували депутатська група "За майбутнє" і позафракційні депутати. Фракції "Голос" і "Батьківщина" утрималися, а "Опозиційна платформа - За життя" і "Європейська солідарність" проголосували проти бюджету.

Бюджетна епопея дивним чином збіглася з початком роботи в Києві місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) - як відомо, ухвалення бюджету на наступний рік було однією з умов відновлення переговорів з фондом щодо нової програми фінансування, в рамках якої наша країна розраховує отримати близько 5 мільярдів доларів протягом трьох років. До речі, напередодні Рада ухвалила в першому читанні законопроект про ринок землі, який також є однією з умов продовження фінансування нашої країни з боку МВФ.

Кому скільки

Однак повернімося до бюджету, який, між іншим, знайде силу закону тільки після того, як його підпише президент.

Бюджет 2020 року, як і бюджети попередніх років, залишиться дефіцитним. Проте в наступному році бюджетний дефіцит складе всього 2,09% ВВП (94,3 мільярди гривень). Зростання ВВП в 2020 році повинно скласти 3,7%, інфляція - 5,5%. Середньорічний курс долара в бюджеті закладено на рівні 27 гривень, а на кінець наступного року - 27,5 гривні.

Доходи держбюджету-2020 визначено в розмірі 1,094 трильйона гривень, витрати - 1,18 трильйона гривень.

Прожитковий мінімум з січня 2020 року становитиме 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2189 гривень. Мінімальна зарплата збільшиться з нинішніх 4173 гривень до 4723 гривень. При цьому середня зарплата в країні, згідно з держбюджетом, в наступному році виросте на 10,1%.

На оборону і безпеку буде виділено 245,8 мільярда гривень або 5,45% ВВП.

На освіту передбачено 145,1 мільярда гривень, на охорону здоров'я - 113,3 мільярда гривень.

Тільки на обслуговування державного боргу в наступному році буде направлено 141,5 мільярда гривень, на погашення держборгу - 282,1 мільярда гривень. Таким чином, як і заявляв раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук, на виплату боргів і їх обслуговування "буде направлена кожна третя бюджетна гривня".

На виплату пенсій в бюджеті-2020 передбачені видатки в розмірі 173 мільярдів гривень, на субсидії - 47,6 мільярда гривень. В цілому на "соціалку" виділено 294 млрд гривень.

Бюджетом передбачено 73,7 мільярда гривень на всю інфраструктуру, з яких 38 мільярдів гривень - на будівництво і ремонт доріг.

38 мільярдів гривень підуть на будівництво і ремонт дорігGetty images

Епоха бідності триває

Про всі переваги бюджету раніше розповів прем'єр Олексій Гончарук. Однак "Апостроф" вирішив з'ясувати, що не так з бюджетом, з огляду на те, що більшість фракцій Верховної Ради його не підтримали.

"З ним все не так, - безапеляційно заявив "Апострофу" член парламентського комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко, що входить до фракції "Європейська солідарність", яка голосувала проти бюджету. - Замість закінчення епохи бідності цей бюджет - початок епохи злиднів".

За словами нардепа, у фракції основні претензії до соціальних статей бюджету: "Мінімальна пенсія в першому півріччі не змінюється ні на копійку, а з другого півріччя вона підвищується тільки на 74 гривні. Мінімальна зарплата - зростання тільки на 12%".

Крім того, як зазначив Гончаренко, недостатніми є видатки на зарплати вчителів, військовослужбовців, також в бюджет закладено зменшення витрат на субсидії.

"Це абсолютно антисоціальний бюджет. Натомість на всі силові та репресивні органи гроші знайшлися. А ще - згортання децентралізації: забираються гроші у місцевих бюджетів", - резюмував парламентарій.

Фракція "Батьківщина", яка напередодні перейшла в опозицію, також має багато претензій до бюджету.

"Даний бюджет не є бюджетом розвитку, бюджетом економічного зростання, бюджетом соціальної справедливості, - сказав "Апострофу" представник фракції "Батьківщина", перший заступник голови бюджетного комітету Ради Іван Крулько. - Ми побачили, що ніхто не збирається знижувати тарифи, не збираються підвищувати зарплати вчителям, тому "Батьківщина" утрималася від голосування".

За словами депутата, уряд навіть не виконав завдання, яке поставив президент щодо чотирьох напрямків доопрацювання проекту бюджету (указ від 20 вересня).

"Мова йде про такі напрямки: економічний ріст, підвищення соціальних стандартів, програма розвитку Українських Карпат і збільшення коштів фонду регіонального розвитку. По усіх чотирьох напрямках не відбулося будь-яких дій, навпаки, відбувся відкат. Наприклад, фонд регіонального розвитку - на перше читання подали 9,5 мільярда гривень, на друге - 7,5 мільярда гривень. Інвестиційні проекти - парламент ухвалює рішення збільшити, а вони зменшують навіть у порівнянні з тим, що було подано на перше читання, і замість 2,3 мільярда дають 1,8 мільярда гривень. Питання соціальних стандартів: нам сказали, що буде завершена епоха бідності - але епоха бідності не те, що не закінчується, вона продовжує прогресувати серйозними темпами", - підсумував нардеп.

Читайте також

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші

"План Б" без грошей Заходу: сподівайся на краще, але готуйся до гіршого

Для покриття дефіциту бюджету України у 2024 році через відсутність допомоги Заходу може знадобитися грошова емісія