RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна у пріоритеті: на що піде бюджет України у 2024 році

Збільшено доходну частину, а рівень дефіциту знижено

Збільшено доходну частину, а рівень дефіциту знижено На оборону і безпеку піде до 50 відсотків бюджету Фото: armyinform

У четвер, 9 листопада, Верховна рада схвалила закон про держбюджет України на 2024 рік. Тепер документ має підписати Володимир Зеленський. "Апостроф" з'ясовував, які зміни знайшли своє відображення в остаточній редакції головного фінансового документа країни, якими є його головні пріоритети, а також на що і скільки витратять бюджетних грошей.

Основним пріоритетом кошторису наступного року прогнозовано стала оборона країни, про що заявляли і в уряді на етапі підготовки проекту бюджету. На цю сферу буде направлено 22,1% усіх бюджетних видатків або майже 1,69 трильйона гривень.

Також передбачено кошти на оборонно-промисловий комплекс – 43 мільярди гривень буде виділено на виробництво безпілотних літальних апаратів, стільки ж – на виробництво боєприпасів та інших озброєнь.

Читайте: Заручники інтриг: коли США виділять гроші Україні

"Практично 50% наших витрат - на оборону та безпеку України, - заявив після ухвалення бюджету прем'єр-міністр Денис Шмигаль. - Всі наші внутрішні ресурси підуть на те, щоб вистояти та перемогти ворога".

Другим за значимістю пріоритетом для влади залишається соціальна сфера - на неї наступного року виділяють 469 мільярдів гривень.

Витрати на підтримку ветеранів становитимуть близько 15 мільярдів гривень, з яких на протезування – 1 мільярд гривень.

Фінансування галузі охорони здоров'я наступного року буде на рівні 201 мільярда гривень, освіти - 69 мільярдів гривень.

У 2024 році будуть підвищені соціальні стандарти. Зокрема, збільшиться прожитковий мінімум – з нинішніх 2589 гривень до 2920 гривень.

Також зросте мінімальна пенсія – з 2093 до 2361 гривні.

Мінімальну зарплату наступного року буде підвищено двічі. Вже з 1 січня вона збільшиться із нинішніх 6700 гривень до 7100 гривень, а з 1 квітня – до 8000 гривень.

Читайте: Що буде з цінами на продукти в Україні

Щодо показника середньої зарплати, то він зросте до 21 809 гривень порівняно з 18 527 гривнями у 2023 році (на відміну від мінімальної зарплати рівень середньої зарплати є розрахунковою величиною).

На виплату житлових субсидій та пільг у 2024 році заплановано виділити 49,9 мільярда гривень, що майже на третину (на 12 мільярдів гривень) більше, ніж передбачено у бюджеті 2023 року. Загалом, як очікується, субсидії знадобляться 3,2 мільйонам українських домогосподарств (зараз субсидії одержують приблизно 2,2 мільйона домогосподарств).

Між читаннями

Як повідомила голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, до другого читання проект бюджету зазнав мінімальних змін. Проте вони є.

Мабуть головна з них – суттєве збільшення доходної частини – на 22,2 мільярда гривень, до 1 трильйона 768 мільярдів гривень. Зростання доходів планується досягти за рахунок збільшення ПДВ з імпорту, ввізного мита, рентної плати та податку на прибуток банків.

Видатки держбюджету також збільшено, проте зовсім трошки – лише на 95,2 мільйона гривень, до 3 трильйонів 355 мільярдів гривень.

Читайте: Полювання на "Кабанчика": влада хоче оподаткувати всіх українців

При цьому, порівняно з першою редакцією проекту бюджету, на 22 мільярди гривень скорочено бюджетний дефіцит. У 2024 році він має становити 1,57 трильйона гривень.

"Фінансування державного бюджету здійснюватиметься за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трильйона гривень) та розміщення ОВДП (525,9 мільярда гривень), а також надходжень від приватизації (4 мільярди гривень)", - розповіла Роксолана Підласа.

Змінилися також деякі макроекономічні показники.

Так, зростання ВВП зменшено з 5% до 4,6%, показник інфляції також знижено – з 10,8% до 9,7% .

Якщо середньорічний обмінний курс раніше прогнозувався на рівні 41,4 гривні/долар, то в остаточній редакції бюджету він визначений у 40,7 гривні/долар (аналогічна й зміна курсу долара на кінець 2024 року – з 44,2 гривні до 42,1 гривні).

Читайте: "Ласкаво просимо до пекла": що не так з податками в Україні

Новини партнерів

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші