Фiнанси

Як Зеленському отримати 5 мільярдів від МВФ і до чого тут балакучий Коломойський

В Україну повернулася місія МВФ, щоб знову поговорити про кредит

Фото: Апостроф / Колаж

У четвер, 14 листопада, в Україну прибула місія Міжнародного валютного фонду для продовження обговорення нової кредитної програми, на яку замахнувся Київ. Візит співробітників фонду, цілком можливо, не випадково збігся з баталіями в Раді навколо проекту закону про ринок землі в Україні. Нібито це було однією з умов, поставлених МВФ Києву. Однак навряд чи в МВФ будуть раді почути, що запропонував провернути наближений до президента України Володимира Зеленського олігарх Ігор Коломойський. "Апостроф" розповідає всі подробиці візиту в МВФ, а також нагадує про наполеонівські плани Кабміну на кредит.

Приват спотикання

Новий Кабмін, який очолив Олексій Гончарук, почав переговори з МВФ у вересні 2019 року. Однак з першого разу нічого не вийшло. Представники фонду провели переговори з Кабміном і з главою Мінфіну, все почули, але поїхали без будь-яких обіцянок.

За чутками, головні питання у МВФ виникли щодо розмов про вплив Коломойського на Зеленського. Представники фонду заявили, що повернення ПриватБанку Коломойському є неприпустимим (а чутки про це в українському політикумі гуляли досить наполегливо). Крім того, у фонді нібито зажадали, щоб Зеленський натиснув на Коломойського і змусив його повернути кошти, які були виведені з банку. Це ж стосується і інших олігархів, які в кризовий період незаконно вивели зі своїх банків величезні суми. В цілому, за даними видання The Wall Street Journal, йдеться про суму близько 15 млрд доларів.

Крім того, неофіційно стало відомо, що Захід в особі фонду очікує від України справжньої боротьби з корупцією, про яку під час виборчої кампанії говорив Зеленський.

У чому вигода Києва

В обмін же Україна, за версією Bloomberg, може отримати від МВФ ні багато, ні мало - 5 мільярдів доларів за програмою, розрахованою на три роки.

Україна ж, ймовірно хоче ще більше амбітну програму, виконання якої дозволило б злізти з кредитної голки. Експерти вважають, що ціна питання - 7 мільярдів на п'ять років. Тож не дивно, що МВФ хоче гарантій відсутності корупційної складової, яка може "з'їсти" частину кредиту і занапастити весь амбітний план.

Новий візит: хто і чого чекає

Втім, прем'єр очікує, що нинішня зустріч з МВФ стане успішною і вже в грудні нову програму буде підписано.

"Я дуже сподіваюся, що ми таки досягнемо серйозного прогресу і зможемо чітко сказати про те, що в кінці цього року ми будемо мати цю програму", - сказав Гончарук.

У МВФ же поки не настільки впевнені в успіху. Директор управління МВФ з питань Європи Пол Томсен заявив, що сподівається на досягнення швидко результату, але визнає, що незважаючи на "обнадійливий прогрес", є "деякі невирішені питання".

Зокрема, в плюси Україні він заніс очищення банківського сектора, стабілізацію макроекономіки, а також фіскальної і монетарної політики.

Однак, за словами Томсена, боротьба з корупцією все ще знаходиться не на найкращому рівні. Також Києву потрібно активніше працювати над ефективністю державного управління. Крім того, для МВФ дуже важливо, щоб Національний банк залишався незалежним від президента.

Ринок землі і довгий язик Коломойського

Не виключено, що місію фонду вельми порадує новина про те, що Рада прийняла в першому читанні проект закону про ринок землі. З чуток, "Слуги народу" свідомо пішли на скандал з прийняттям проекту, оскільки рішення потрібно було приймати саме зараз, до приїзду представників МВФ. Нібито кошти, виручені від продажу землі, матимуть критичну важливість для доходів держбюджету на 2020 рік.

Втім, на один плюс отримуємо і один мінус для МВФ. Коломойський, який, судячи з усього, той ще подразник для фонду, в інтерв'ю виданню New York Times натякнув, що прогинатися заради кредиту Україна не має наміру.

За його словами, фінансування з боку Росії може замінити кредити від МВФ.

"Ми візьмемо 100 мільярдів доларів у росіян. Думаю, вони б із задоволенням нам їх дали... Який найшвидший спосіб вирішення проблем і відновлення відносин? Тільки гроші", - сказав олігарх.

Не виключено, що такі слова Коломойського поставлять Зеленського або Кабмін в ситуацію, коли потрібно буде знову переконувати МВФ в тому, що олігарх не має впливу на президента.

Немає кредиту, немає проблем?

Економічний експерт Олексій Кущ впевнений у зворотньому. У коментарі "Апострофу "він заявив, що якщо Україні не вдасться домовитися з МВФ, то доведеться брати гроші на внутрішньому борговому ринку від нерезидентів через облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на короткі терміни і з невеликою прибутковістю.

"Ми будемо втрачати в 3-5 разів більше за цими кредитами, так як повинні виплачувати 14-20% річних. З цього будуть наживатися міжнародні фінансові спекулянти", - вважає він.

Кущ також зазначає, що нова влада веде досить лицемірну політику щодо МВФ.

"МВФ потрібен нинішній владі, щоб прикриватися ним для проведення токсичних реформ. У той же час нинішній владі необхідно запускати ідеологічні ходи типу "ми виженемо МВФ з України" для того, щоб виправдовувати відсутність співпраці з фондом. Це абсолютно лицемірна політика, коли президент, з одного боку, говорить, що ми не можемо вводити структурну податкову реформу, тому що тоді ми втратимо кредити МВФ, а з іншого боку - що ми можемо впоратися і без фонду. Йде досить небезпечне для України балансування між двома абсолютно протилежними стратегіями", - переконаний експерт.

Читайте також

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

На доходы от замороженных активов России в ЕС можно купить миллион снарядов либо три системы Patriot

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Долг каждого украинца, исходя из общего размера долга страны, составляет 4000 долларов

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифровая гривна, использование которой протестирует Нацбанк Украины, мало чем отличается от обычной, но у нее есть свои преимущества