Лайм

Місто з нуля: як будували і руйнували столицю Вестероса для зйомок "Гри престолів"

Художник-постановник "Гри престолів" поділилася секретами зйомок

Художник-постановник "Гри престолів" Дебора Райлі приєдналася до знімальної групи серіалу в четвертому сезоні і з тих пір отримала за свою роботу чотири премії "Еммі". В очікуванні п'ятої Дебора поділилася з виданням Indie Wire вражаючими подробицями будівництва і руйнування Королівської Гавані - столиці Вестероса, дотла спаленої драконом Дейенеріс Таргаріен.

Аж до 8 сезону "Гри престолів" сцени в Королівській Гавані знімали в хорватському місті Дубровнік. Очевидно, що спалити його ніхто б не дозволив, тому команді серіалу довелося перебратися до Північної Ірландії, побудувати місто з нуля, а потім красиво і виразно його зруйнувати.

"Кожен крок руйнування Королівської Гавані був ретельно спланований, - каже Райлі. - Насамперед потрібно було визначити, які частини міста необхідні в сценарії, і як художній відділ міг найкраще їх відтворити. Нам були потрібні міські ворота, які згодом підірвали, головна вулиця, яка пройшла через різні стадії руйнації, міська площа, яка також повинна бути спалена, вхід до Червоної фортеці, дві інші вулиці міста, а також різні інтер'єри".

В цілому Райлі займалася дослідженням, проектуванням, складанням і зйомкою штучного міста протягом 12 місяців. Спочатку вона сфотографувала всі характерні будівлі Дубровника і вибрала серед них ті, які її команда повинна була скопіювати.

"Ми спроектували знімальний майданчик за чотири місяці, перевірили нашу роботу в віртуальній реальності, побудували локацію за п'ять місяців і працювали на знімальному майданчику протягом наступних декількох місяців, аж до останнього дня зйомок", - згадує постановниця.

Проектування майданчика у віртуальній реальності дуже допомогло Райлі: це дозволило продюсерам "Гри престолів" краще зрозуміти, що будується, оскільки "вони могли оглянути її ще до того, як були витрачені будь-які гроші, а молоток забив перший цвях". Потім, коли проект схвалили, віртуальну збірку передали художньому відділу.

Команда Райлі побудувала дев'ять інтер'єрів і 33 окремих будівлі висотою від 9 до 11 метрів, включаючи покрівельні конструкції. У роботі були задіяні 200 чоловік.

"Конструкції мали масивний сталевий каркас, облицьований фанерою з гіпсової або пенопластовой обробкою, - сказала Райлі. - Кожен" кам'яний "блок був індивідуально розписаний, і заради реалістичності ми постійно звірялися з зображеннями Дубровника. Коли справа дійшла до знищення знімального майданчика, ми слідували тому ж принципу, і посилалися на фотографії Лондона після бомбардування. Жахливі картини руйнації ми відтворили так скрупульозно, як тільки могли. За допомогою аерофотознімків, зроблених на знімальному майданчику, місто було розширене візуальнимі ефектами, і так з'явилася зруйнована Королівська гавань".

Щоб скоротити час і заощадити гроші продюсерів, команда постановників пішла на хитрість: спочатку побудовали зруйнований комплекс будівель, який акуратно реконструювали на час зйомок більш ранніх сцен 8 сезону.

"З нашим браком часу це було абсолютно геніальне рішення. Наша найбільша реконструкція зайняла 12 днів і була спланована з військовою точністю", - говорить Райлі.

За словами постановниці, будівництво і руйнування Королівської Гавані стало ідеальним завершенням роботи художнього відділу "Гри престолів".

"Не дивлячись на те, що я з любов'ю згадую інші зйомки, ніщо не перевірило нас так добре, як будівництво і руйнування Гавані. Ми дійсно зробили для цього все, що могли, - зізнається вона. - Останнього робочого дня я поховала свої черевики на знімальному майданчику, попрощавшись і з нею, і з серіалом. Мені подобається думати, що частина мене все ще залишається там".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї