Лайм

Ми подивилися "Воно-2" і склали список його сильних і слабких сторін: знадобиться перед переглядом

Розповідаємо про нову екранізацію Стівена Кінга без спойлерів

5 вересня в український прокат виходить хоррор "Воно 2" - продовження моторошної історії танцюючого клоуна Пеннівайза і героїв, які кинули йому виклик у фільмі 2017 року. Ми подивилися довгоочікувану прем'єру і ділимося свіжими враженнями.

Про що цей фільм

Фільм "Воно" 2017 року є екранізацією першої частини однойменного роману Стівена Кінга. Він закінчується тимчасовою перемогою членів "Клубу невдах" над загадковим древнім злом, яке набуло форми клоуна Пеннівайза. Але 100-відсоткові хепі-енди для Кінга не характерні, і в продовженні хоррора ми знову потрапляємо в Деррі: 27 років по тому Пеннівайз повернувся, щоб тероризувати містечко.

Дорослі та успішні "Невдахи" приїздять в Деррі, щоб раз і назавжди покінчити з кровожерливим клоуном. Але глибокі травми минулого і зміцнілий Пеннівайз затягують їх у вир ще більш жахливих і кривавих пригод.

Розповідь у фільмі нелінійна, і крім дорослих Білла (Джеймс Макевой), Беверлі (Джессіка Честейн), Бена (Джей Райан), Річі (Білл Хейдер), Майка (Айзая Мустафа), Едді (Джеймс Ренсон) і Стенлі (Енді Бін), ми бачимо флешбеки за участю улюблених молодих акторів із першої частини.

Стівен Кінг, який не брав участі в створенні першого фільму, погодився на пропозицію режисера Енді Мускетті попрацювати над другим. Письменник не тільки прочитав чорновий сценарій "Воно 2", але і додав зовсім нову сцену, не представлену в оригінальному романі і попередніх адаптаціях. Впізнати її буде нескладно, але замість спойлерів ми рекомендуємо уважно стежити за пригодами Джеймса Макевоя.

На цьому несподіванки не закінчуються. Страшна сцена в дзеркальному лабіринті, показана в трейлері "Воно 2", була придумала самим Мускетті менш ніж за годину.

"Нам не вистачало життєво важливої історії для Білла, де він мав би справу з почуттям провини через смерть молодшого брата, - розповів Макевой в інтерв'ю журналу Entertainment Weekly. - Я запитав у Енді: "Що ми можемо зробити?" І буквально за 50 хвилин він придумав абсолютно нову сцену. Цього ніколи не було в сценарії, і цього немає в книзі. Це чудово".

Плюси і мінуси фільму "Воно 2"

"Воно 2" - дуже динамічний і стильний фільм. Кошмарні спогади героїв раз у раз перекидають їх в дитинство, і завдяки винахідливому монтажу спостерігати за флешбеками дійсно цікаво. Крім того, дорослі актори виконали хорошу роботу, щоб залишитися для шанувальників першої частини впізнаваними і близькими. Особливо добре це вдалося коміку Біллу Хейдеру, який виконав роль дорослого Річі і вклав всю свою майстерність стендапера, щоб переконливо зіграти найбільш дотепного члена "Клубу невдах".

У фільмі по-справжньому багато жартів, і хоча їх складно назвати розумними або вишуканими, це абсолютно природно для друзів дитинства, які зустрічаються вперше за 27 років.

У перервах між вибухами реготу вразливим глядачам "Воно 2" доведеться не раз поморщитися від відрази: гримери і команда зі спецефектів добре попрацювали, щоб наповнити історію неприємними істотами. Крім того, в кривавості "Воно 2" може позмагатися навіть з фільмами Тарантіно.

"У фільмі є сцена, в якій може міститися найбільша кількість штучної крові, коли-небудь пролитої на зйомках фільмів жахів, - розповіла Джесіка Честейн в шоу Джиммі Феллона в лютому 2019 року. - Наступного дня [після зйомок] я все ще вимивала кров зі своїх очей".

"Воно 2" - видовищний фільм, але через роздуту розважальність в ньому залишається занадто мало місця для справжнього страху. Спостерігаючи за запаморочливими пригодами "Клубу невдах", глядач часто не встигає злякатися.

Найпохмуріша і найбільш моторошна сцена фільму, як не дивно, майже не пов'язана з основним сюжетом. Вона показує злочин на ґрунті ненависті проти персонажа-гея, чиї нападники перебувають під впливом Пеннівайза.

Головним же мінусом фільму "Воно 2" є його недосказаність, через що не обізнані з першоджерелом глядачі ризикують вийти із залу з купою питань про те, хто ж такий Пеннівайз, звідки взялося зло і чому воно набуло форму клоуна.

Наша оцінка: 3,5 / 5

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: Воно 2

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї