Лайм

Загроза мистецтву: Мартін Скорсезе пояснив свою нелюбов до фільмів Marvel в розгромну есе

Протистояння культових режисерів і успішних блокбастерів триває

Мартін Скорсезе, який раніше заявив, що фільми Marvel більше схожі на парки розваг, ніж на кіно, продовжив критикувати "фабрику супергероїв". Режисер "Таксиста", "Авіатора" і "Вовка з Волл-стріт" в есе для New York Times представив Marvel як ворога кінематографа і загрозу мистецтву.

Критика Скорсезе не пов'язана з конкретними фільмами Marvel: володаря "Еммі", "Оскара" і "Золотого глобуса" не влаштовує сам підхід студії до кіновиробництва.

"Багато з елементів, які визначають кіно, як я його знаю, присутні в фільмах Marvel. Чого в них немає, так це одкровення, таємниці або справжньої емоційної небезпеки. Фільми зроблені для задоволення певного набору вимог, і розроблені як варіації на обмежену кількість тем", - пише режисер.

77-річний Скорсезе визнав, що любити або не любити фільми Marvel - справа смаку і віку.

"Багато фільмів франшизи зроблені людьми з великим талантом і артистизмом. Ви можете побачити це на екрані. Той факт, що самі фільми мене не цікавлять, залежить від особистого смаку і темпераменту. Я знаю, що якби я був молодший, якби досяг повноліття пізніше, я міг би захопитися цими картинами і, можливо, захотів би зробити їх сам. Але я виріс, коли виріс, і у мене виробилося почуття кіно - що воно з себе представляє і яким може бути. І це так само далеко від всесвіту Marvel, як і ми на Землі від Альфи Центавра", - вважає він.

Скорсезе розкритикував Marvel за використання архетипових персонажів, мелодраматичних сюжетів і небезпеки без наслідків.

"Це сиквели за назвою, але за духом - римейки, і все в них офіційно санкціоновано, тому що інакше не може бути. Така природа сучасних кінофраншиз, досліджених на ринку, перевірених аудиторією, облицьованих і модифікованих доти, поки вони не будуть готові до споживання".

Лауреат премії "За досягнення в житті" Американського інституту кіно сказав, що дивиться на фільми Marvel Studios як на ворога кінематографа і загрозу мистецтву.

"У світі є аудіовізуальні розваги і кіно. Час від часу вони, як і раніше, перетинаються, але це стає все більш рідкісним. І я боюся, що фінансове домінування одного з них використовуватиметься для того, щоб ізолювати і навіть применшити існування іншого. Для тих, хто мріє зняти кіно або тільки починає, ситуація зараз момент жорстока і негостинна. І сам акт написання цих слів наповнює мене жахливою сумом".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї