Лайм

Перший скандал на Оскарі-2020: нігерійський фільм дискваліфікували через мову

Режисер фільму "Левине серце" відстоює своє право брати участь в оскарівських перегонах

Оскарівська гонка 2020 ознаменувалася першим гучним скандалом. Члени Американської кіноакадемії дискваліфікували заявку від Нігерії, яка претендувала на звання "Кращого міжнародного художнього фільму".


Кадр з фільму "Левине серце"

Видання BBC повідомляє, що причиною дискваліфікації стала англійська мова, що переважає в картині. Номінанти в цій категорії, яка раніше називалася "Кращий фільм іноземною мовою", повинні мати "переважно неанглійських діалоги". Але в драмі "Левине серце" Женев'єви Нннаджі актори говорять в основному англійською мовою, і лише 11 хвилин в ній використовується мова ігбо.

Режисер обурилася рішенням Академії, сказавши, що фільм показує, як спілкуються нігерійці в реальному житті. Її підтримала відома кінематографістка Ава Дюверней, зазначивши, що англійська є офіційною мовою Нігерії.

"Ви дискваліфікували першу в Нігерії заявку на кращу міжнародну картину, оскільки вона англійською мовою. Але англійська є офіційною мовою Нігерії. Ви забороняєте цій країні коли-небудь конкурувати за "Оскар" на її офіційній мові?" - звернулася вона до Академії в Twitter.

Ннаджі подякувала Дюверней за її підтримку і додала, що англійська мова є "сполучною ланкою між 500+ мовами, якими розмовляють в Нігерії".

"Ми не вибрали тих, хто нас колонізував. Цей фільм нігерійський, і багатьом він подобається", - написала вона.


Режисер Женев'єва Ннанджі

Англійська є офіційною мовою Нігерії через британську колонізацію, яка тривала майже століття до здобуття країною незалежності в 1960 році. Фільм "Левине серце", який зараз транслюється на Netflix, розповідає про нігерійську жінку, яка намагається зберегти компанію свого батька в суспільстві, в якому домінують чоловіки.

  • Цього року заявки на "Оскар" в категорії "Найкращий міжнародний художній фільм" відправили 93 країни. У їх числі - українська драма "Додому" Нарімана Алієва.
  • Мартін Скорсезе пояснив свою нелюбов до фільмів Marvel в розгромну есе. Він назвав супергеройську франшизу ворогом кінематографа і загрозою мистецтву.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: Оскар-2020

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї