Лайм

Крихітний кажан отримав звання "Птах року" у Новій Зеландії

Маленький ссавець набрав максимальну кількість голосів

Конкурс "Птах року" у Новій Зеландії став обговорюваним ще у 2020 році через вкидання голосів за малого сірого ківі. Цього разу вибори виявилися ще скандальнішими, адже перше місце присудили ссавцеві - довгохвостому кажану пекапека-то-роа, пише The Guardian.

Новоявлений "Птах року" - один із найрідкісніших ссавців у світі. Кажани цього виду мешкають тільки в Новій Зеландії, а їхня популяція скорочується приблизно на 5% на рік.

Фото: Flickr

Пекапека-то-роа при народженні легко сплутати зі джмелем, виростають вони розміром із великий палець, а їхня вага складає всього 8-12 грамів. Малюки випередили всіх новозеландських птахів та набрали найбільшу кількість голосів за 17-річну історію конкурсу – близько 58 тисяч. Крім того, їхню кандидатуру відкрито підтримало Міністерство навколишнього середовища Нової Зеландії.

Організатори включили до конкурсу кажанів, щоб розповісти про їхню вразливість. "Вони стикаються з безліччю тих самих загроз, що й наші місцеві птахи, тому цього року ми постаралися привернути до них увагу якнайбільшої кількості людей", - заявили в організації Forest and Bird.

Хоча з 1953 року довгохвості кажани перебувають під охороною закону про дику природу, серйозну загрозу для виду становлять щури, опосуми, горностаї та коти.

Друге місце у конкурсі "Птах року" зайняв какапо - єдиний у світі нічний папуга, що не літає, чемпіон 2020 року. На третьому місці був титіпоунаму, якого маорі вважали посланцем богів. На четвертому місці опинився хитрий і нахабний папуга кеа, а на п'ятому - антиподовий альбатрос, один із найбільших морських птахів Нової Зеландії.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також