Лайм

В Україні обрали фільм-претендент на "Оскар": хто побореться за місце в шорт-листі

На місце в лонг-листі цього року претендували три картини

24 вересня Український Оскарівський комітет обрав фільм-претендент на премію "Оскар". За місце в шорт-листі від України позмагається стрічка Валентина Васяновича "Атлантида". Про це повідомляється на сторінці комітету у Facebook.

Фрагмент фільму "Атлантида"

Варто відразу обмовитися, вибір Оскарівського комітету ще не гарантує місце для фільму в числі претендентів на "Оскар". Картина потрапляє до так званого лонг-листа (попереднього списку можливих номінантів на премію), який буде розглянутий Американською кіноакадемією. Тільки після цього представники Академії сформують шорт-лист (остаточний список претендентів на "Оскар") з обмеженою кількістю місць у кожній номінації.

Що варто знати про картину Валентина Васяновича?

Драма-антиутопія "Атлантида" розповідає про відновлення Донбасу після військових дій та перемоги України над Росією. За сюжетом це на 2025 рік, територія Донбасу є непридатною для проживання, а навколишнє середовище практично повністю знищене. Герої стрічки стикаються з цими моторошними умовами і намагаються заново вдихнути життя в регіон.

У вересні минулого року картина Валентина Васяновича отримала приз 76-го Венеціанського кінофестивалю - в рамках програми "Горизонти" її визнали "найкращим ігровим фільмом, що представляє нові тенденції в розвитку кінематографа".

Особливістю "Атлантиди" став акторський склад - всі ролі в картині зіграли непрофесійні актори - колишній розвідник і волонтер Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк.

Загалом цьому році на місце в лонг-листі премії "Оскар" від України претендували три фільми - "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик, "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча та "Атлантида" Валентина Васяновича.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також