Лайм

У Нідерландах злодії влаштували рейди на реліквії нацистів - музеї б'ють на сполох і ховають експонати

Зловмисники полюють за уніформою, зброєю та іншими цінними речами

Військові музеї в Нідерландах б'ють на сполох і знімають з виставок найцінніші експонати часів Другої світової війни: на тлі зростаючого попиту на реліквії нацистів кілька музеїв в країні були розграбовані бандою високоорганізованих злодіїв, пише The Guardian.

Фото: Dennis Jarvis / Flickr.com

Від дій злочинців вже постраждали музеї в містах Оссендрехт і Бек. Поліція побоюється, що крадіжки скоюють на замовлення, тому установи посилюють охорону і тимчасово ховають найбільш ласі предмети своїх колекцій. Так, музей в Лун-оп-Занде встановив нові броньовані двері, прибрав зі стендів особисті столові прибори Адольфа Гітлера і Генріха Гіммлера, уніформу військових і членів Гітлерюгенда. Військовий музей Арнема встановив блокпости і заборонив великим автомобілям в'їзд на свою територію. Музей в Оверлуні повернув Нідерландському інституту військової документації дві рідкісні книги періоду нацизму, включаючи Книгу загиблих в Освенцімі.

На початку жовтня злодії влаштували рейд на музей в Оссендрехті та викрали реліквії на сотні тисяч євро: уніформу СС, парашути, вогнепальну зброю і гвинтівку десантників люфтваффе FG-42 вартістю 50 тис. євро. За словами власника музею Яна де Йонга, який живе по сусідству, рано вранці злочинці безшумно просвердлили отвір у дверях і вийняли ручку, а потім вирізали скло з вітрин.

"Я нічого не чув, поки спав по той бік стіни. Уніформа СС, кинджали, каски, емблеми, кепки, парашути, вогнепальна зброя, біноклі - нічого не залишилося. Вони забрали тільки німецькі речі, у союзників нічого не брали, - сказав він. - Французький куточок, англійський, канадський: все в цілості. А німецькі реліквії, особливо одяг, зустрічаються рідко. Вони взяли предмети, якими можна торгувати на міжнародному рівні. Колекція була приватною власністю і не застрахована. Було вилучено не менше 15 манекенів у військовій формі".

Двома місяцями раніше в музеї міста Бек злодії вкрали експонати на суму близько 1,5 млн євро. Вхідні двері вибили 6 людей, потім розбили вітрини і за 6 хвилин розграбували колекцію дуже рідкісних і дорогих предметів.

"Вони знали, що шукали. Багато вкрадених предметів настільки унікальні, що їх неможливо продати. Наш світ маленький. Як тільки щось з'явиться з Бека або Оссендрехта, про це відразу стане відомо, - каже власник музею Вім Зелен. - Схоже, це за запитом. Можливо [предмети] вже знаходяться у багатого колекціонера".

  • Скупник вирішив, що купив підроблені рукописи Мао Цзедуна, і порізав їх на частини. Знав би він їхню реальну ціну раніше, адже сувій коштує не менше $ 300 млн.
  • Читайте також на theLime, як чоловік продав стару картину за копійки, але вже незабаром пошкодував - це був шедевр Ван Гога вартістю в мільйони. "Селянку біля сільського будинку" вважають першою картиною, яку продав сам художник.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита