Лайм

10 попередниць Джилл Байден: чи знаєте ви перших леді США останніх 60 років

Чим запам'яталися дружини президентів США

Після того, як 3 листопада в США відбулися президентські вибори, в яких переміг кандидат від демократичної партії Джо Байден, увага громадськості прикута до його дружині Джилл Байден, яка має намір порушити традицію перших леді США. theLime вирішив згадати, якими були дружини американських президентів за останні 60 років.

Клаудія Альта "Леді Берд" Джонсон - перша леді США з 1963 по 1969 рік під час президентства її чоловіка Ліндона Джонсона.

Леді Берд Джонсон Фото: pinterest.com

Вийшовши заміж за Джонсона в 1934 році, коли він був політичним кандидатом в Остіні, штат Техас, вона використала скромний спадок, щоб профінансувати його виборчу кампанію, а потім керувала його офісом, поки він служив на флоті.

Протягом усього свого життя вона виступала за благоустрій міст, автомобільних доріг і збереження природних ресурсів - закон про благоустрій шосе був неофіційно відомий як "Закон леді Берд". Джонсон була прихильницею краси національних міст і шосе ( "Де цвітуть квіти, там і є надія").

Також вона створила сучасну структуру офісу першої леді: Леди Берд була першою в цій ролі, у неї були власні прес-секретар і керівник апарату, а також зовнішні зв'язки з Конгресом.

Леді Берд і Ліндон Джонсон Фото: pinterest.com

Кетрін "Пет" Ніксон - перша леді з 20 січня 1969 року по 9 серпня 1974 року, дружина 37-го президента США від Республіканської партії Річарда Ніксона.

Пет Ніксон Фото: pinterest.com

Спільно з чоловіком брала участь в його успішній кампанії на виборах в Конгрес в 1946 і 1948 роках. Також допомагала Річарду Ніксону в його обох президентських кампаніях - у невдалій кампанії 1960 року і в успішній 1968 року.

Уже будучи першою леді уникала публічності. Однак її активна участь у благодійних заходах і місії доброї волі були відомі всім. При цьому Пет Ніксон не виступала з офіційними промовами, не виконувала дипломатичних місій і не брала участь в доленосних переговорах. Про неї часто говорили "посланниця доброї волі".

У 1972 році Пет Ніксон заклала традицію двічі на рік відкривати для публіки сад Білого дому.

Кетрін і Річард Ніксон Фото: pinterest.com

Елізабет "Бетті" Форд - дружина 38-го президента США Джеральда Форда, перша леді з 9 серпня 1974 по 20 січня 1977 року.

Бетті Форд Фото: pinterest.com

Бетті і Джеральд були однією з найбільш відкритих сімейних пар Білого дому і не соромилися відкрито демонструвати взаємну любов.

За часів президента Ніксона караулу було наказано не відповідати на вітання президента і не вступати з ним в розмову. Бетті скасувала це, прагнучи створити безпосередню, щиру атмосферу в Білому домі.

Бетті Форд була популярною першою леді. Вона не уникала журналістів, охоче давала інтерв'ю, мала набагато більше контактів з пресою, ніж Пет Ніксон. Іноді її чесні висловлювання викликали сенсацію, наприклад, коли вона повідала про сексуальні стосунки з чоловіком і про рак грудей.

Так, у вересні 1973 року Бетті Форд потрапила в госпіталь, у неї діагностували рак грудей, потім - видалили праву. Вона вирішила використовувати своє становище дружини президента, щоб привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Бетті Форд відкрито і чесно говорила про свою хворобу, ламаючи суспільні стереотипи.

У 1982 році вона заснувала Центр Бетті Форд - організацію з боротьби з алкоголізмом і наркотичною залежністю, якими страждала протягом двох останніх десятиліть.

Бетті і Джеральд Форд Фото: pinterest.com

Розалін Картер - дружина 39-го президента США Джиммі Картера, перша леді США з 20 січня 1977 року по 20 січня 1981 року.

Розалін Картер Фото: pinterest.com

Незважаючи на те, що Розалін підтримувала політичний курс чоловіка, в деяких питаннях у них спостерігалася принципова розбіжність. Так, на відміну від Картера, вона виступала проти смертної кари і висловлювалася за право жінок самим вирішувати питання, пов'язані з вагітністю.

Розалін Картер представляла інтереси чоловіка в зарубіжних поїздках і на зустрічах з іноземними лідерами. У 1977 році вона відвідала в якості дипломатичного представника Латинську Америку. У 1979 році очолила делегацію в Таїланд, спрямовану на вирішення проблем, пов'язаних з камбоджійськими і лаоськими біженцями.

Згідно з опитуваннями, вона була визнана однією з найбільш впливових дружин президентів і однією з найпопулярніших перших леді в повоєнний час.

Розалін Картер в 1982 році стала співзасновником правозахисної організації Центр Картера, а в 1987 році заснувала Інститут піклування, що зосередив свою роботу на турботі про людей з хронічними захворюваннями, інвалідністю, обмеженнями, пов'язаними з похилим віком та іншими проблемами.

Розалін і Джиммі Картер Фото: pinterest.com

Ненсі Рейган - дружина 40-го президента США Рональда Рейгана, перша леді США з 1981 по 1989 рік.

Ненсі Рейган Фото: pinterest.com

Під час президентства чоловіка виконувала звичайні обов'язки першої леді, найбільш відома розгорнута нею кампанія по боротьбі з наркотиками "Скажи ні", за неї піддавалася критиці через велику витрату державних коштів.

Ненсі Рейган витратила 800 тисяч доларів на косметичний ремонт Білого дому і ще 200 тисяч з суми приватних пожертвувань на покупку нового порцелянового сервізу для резиденції, за що піддалася сильній критиці.

На тлі чарівного чоловіка Ненсі служила своєрідним "громовідводом" для критики адміністрації Рейгана. Згідно з опитуванням інституту Геллапа, наприкінці 1981 року в неї був найвищий показник несхвалення з усіх перших леді - 26%.

Ненсі і Рональд Рейган Фото: pinterest.com

Барбара Буш - дружина 41-го президента США Джорджа Буша старшого, перша леді США з 1989 по 1993 рік.

Барбара Буш Фото: pinterest.com

З майбутнім чоловіком Барбара познайомилася в 16 років на різдвяному балу в Коннектикуті, однак одружилися вони лише через 4 роки. У цьому шлюбі народилося шестеро дітей, в тому числі Джордж Буш молодший, який також пішов у політику і став президентом США.

У статусі першої леді Барбара вибрала пріоритетним завданням поширення грамотності, особливо серед бідного населення. Вона організовувала фонди і програми, які борються зі спадковою безграмотністю.

Принц Чарльз, принцеса Діана, Джордж Буш старший і Барбара Буш Фото: pinterest.com

Хілларі Клінтон - дружина 42-го президента США Білла Клінтона, перша леді з 1993 по 2001 рік.

Хілларі Клінтон Фото: pinterest.com

Ставши першою леді США після перемоги Білла Клінтона на президентських виборах 1992 року, Хілларі на прохання чоловіка в 1993 році очолила оперативний комітет з реформи охорони здоров'я, проте через рік пішла із займаної посади.

У 1998 році в ході скандалу навколо відносин її чоловіка з практиканткою Білого дому Монікою Левінські, який ледь не закінчився імпічментом президента, Хілларі підтримала чоловіка і не побажала розлучитися з ним.

Після перемоги Барака Обами на президентських виборах 2008 року він запропонував Хілларі Клінтон зайняти пост Державного секретаря США.

У 2016 році програла президентську кампанію Дональду Трампу.

Білл і Хілларі Клінтон Фото: pinterest.com

Лора Буш - дружина 43-го президента США Джорджа Буша молодшого, перша леді з 2001 по 2009 рік.

Лора Буш Фото: pinterest.com

7 листопада 1977 року вийшла заміж за Джорджа Буша. Завдяки дружині Джордж перестав випивати.

Лора Буш активно займається громадською діяльністю і благодійністю.

За її ініціативою були організовані Техаський книжковий фестиваль, програма "Готовий читати, готовий вчитися" з раннього залучення дітей до читання та освітня програма, яка допомагає батькам підготувати дітей до школи. Лора Буш заснувала фонд підтримки книговидавців, що випускають книги для сімейного читання, крім того, вона підтримує ініціативи, спрямовані на поліпшення здоров'я жінок і дітей.

Після теракту в 2001 році Лора Буш патронує службу волонтерів.

Лора і Джордж Буш молодший Фото: pinterest.com

Мішель Обама - дружина 44-го президента США Барака Обами, перша леді з 20 січня 2009 року по 20 січня 2017 року.

Мішель Обама Фото: pinterest.com

В американській пресі її часто порівнюють з Жаклін Кеннеді і принцесою Діаною. Мішель Обама - перша в історії перша леді США афроамериканського походження.

В саду президентської резиденції Мішель розвела город. На невеликій ділянці землі вона планувала вирощувати дешеві та смачні екологічно чисті овочі. У цьому починанні її порівнювали з Елеонорою Рузвельт, яка в розпал Великої депресії стала вирощувати овочі на своїй ділянці.

У 2010 році посіла перше місце в рейтингу найвпливовіших жінок світу, складеному журналом Forbes.

У 2012 році Барак Обама заявив, що його дружина, як і він, підтримує одностатеві шлюби.

Барак і Мішель Обама Фото: pinterest.com

Меланія Трамп - дружина 45-го президента США Дональда Трампа, перша леді з 20 січня 2017 року по нинішній час.

Меланія Трамп Фото: pinterest.com

Меланія є колишньою фотомоделлю словенського походження, а також дизайнером наручних годинників і ювелірних виробів.

У 2016 році ЗМІ звинуватили її в тому, що два абзаци з її промови, виголошеної під час з'їзду Республіканської партії, практично слово в слово збігалися з промовою Мішель Обами, з якою та виступила на схожому заході, на з'їзді Демократичної партії в 2008 році.

26 грудня 2017 року Меланія зажадала спиляти двохсотлітню магнолію на південній галявині Білого дому, яку в 1828 році посадив президент США Ендрю Джексон. Причиною цієї вимоги стало занепокоєння першої леді США щодо безпеки відвідувачів Білого дому, які часто перебували під старим деревом.

Меланія і Дональд Трамп Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків