Лайм

Дві самки ската приголомшили науковців несподіваними пологами - вони жили без самців 2 роки

У фахівців є дві версії появи маленьких скатів

Ніббл і Спот - дві самки орлякових скатів, яких можна привітати з поповненням в сім'ї. Ось тільки в акваріумі з дамами вже два роки не було самців, і цей факт дуже здивував учених, пише The Guardian.

Фото: Wikimedia

Куратор океанаріуму в Новій Зеландії, де живуть молоді мами, найбільш вірогідним поясненням вважає зберігання сперми з їх минулого побачення з самцями. Це відносно поширена стратегія у деяких видів риб, комах, кажанів і черепах, і страхує їх від нестачі партнерів в дикій природі. Однак у інших фахівців є сумніви на рахунок Ніббл і Спот.

"Зберігання сперми особливо характерне для видів, які не так часто зустрічаються одне з одним, - сказала морський біолог Адель Дутіллой. - Але найвірогіднішим поясненням у скатів є партеногенез, або "незаймане народження": природний процес одностатевого розмноження, коли яйцеклітина перетворюється в ембріон без запліднення".

Дуттілой каже, що зберігання сперми у скатів - доволі незвичайне явище, тоді як партеногенез був задокументований у деяких видів цих незвичайних риб. Так в 2018 році в Сіднейському акваріумі 11-річна самка плямистого ската на ім'я Веснянка народила дитинчат, хоча не зустрічалася з самцями майже 10 років.

"Єдиний спосіб підтвердити це напевно - провести генетичне тестування. Це було б дійсно круто, тому що раніше цього ніколи не робили", - вважає Дуттілой.

Тестування ДНК, яке підтвердить або спростує партеногенез, проведуть, коли маленькі скати підростуть. Поки ж малюків тримають окремо від більш великої риби і годують рибним філе і мідіями.

  • Вчені розкрили секрет сумного виду котів з плоскою мордою. Виявилося, вони не можуть виражати емоції, і мила зовнішність заважає їх невербальному спілкуванню.
  • Нахабні мавпи на Балі навчилися красти телефони заради викупу, їхній умисел підтвердили навіть вчені. Макаки прекрасно розуміють, що можна отримати за вкрадені цінності.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа