Лайм

Кава викликає аритмію? Нові висновки вчених заспокоїли кавоманів

Свіже дослідження - гарний привід випити ще одну чашку кави

Вчені розвіяли побоювання, що регулярне вживання кави викликає аритмію, пише CNN. Більш того, любов до ароматного напою пов'язали з більш низьким ризиком розвитку фібриляції передсердь, також відомої як миготлива аритмія.

Фото: Flickr

У новому дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Internal Medicine, команда кардіологів з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско проаналізувала споживання кави більш ніж 386 тисячами людей за 3 роки. Ці дані вчені порівняли з показниками аритмії. Зробивши поправку на вік, стать, расу, спосіб життя і захворювання, які самі по собі викликають прискорене серцебиття, дослідники дійшли приємних для кавоманів висновків.

Збільшення кількості регулярно споживаної кави для здорових людей було пов'язане з більш низьким ризиком аритмії, а кожна додаткова чашка кави вказувала на 3% зниження такого ризику. "Загальні заборони на кофеїн для зниження ризику аритмії, ймовірно, є необґрунтованими", - підсумували вчені.

Коментарі до роботи залишили професора Захарі Голдбергер і Родні А. Хейворд з Вісконсинського і Мічиганського університетів. "Результати підсилюють докази того, що кофеїн не є проаритмічним. Але їх не слід розглядати як доказ антиаритмічної дії кави, - попередили вони. - Медичні працівники можуть заспокоїти пацієнтів, що немає доказів того, що вживання кави збільшує ризик розвитку аритмії".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Євген Кошовий розповів про службу Пікалова та іншого учасника "Кварталу" в Нацгвардії

Олександр Пікалов і Володимир Мартинець служать - про обов'язки кварталівців розповів їхній колега Євген Кошовий

alyona alyona і Jerry Heil виступили на репетиції перед "Євробаченням-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели другу репетицію в рамках підготовки до Євробачення-2024 - відео виступу артисток

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil