Лайм

Президент Південної Кореї закликав країну відмовитися від собачого м'яса - звідки взялася і чому живе ця традиція

Щорічно близько мільйона собак вбивають для вживання в їжу

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін закликав своїх співвітчизників відмовитися від традиції поїдання собачого м'яса, пише AFP.

Щорічно в країні близько 1 млн собак забивають для вживання в їжу, і під час зустрічі з прем'єр-міністром Кім Бу Гьомом президент заявив, що "настав час серйозно розглянути питання про введення заборони на м'ясо собак".

У Мун Чже Іна з дружиною є кілька домашніх собак, одну з яких він врятував відразу після вступу на посаду у 2017 році. Фото: president.go.kr

У 2022 році в Південній Кореї відбудуться президентські вибори, і частина політиків в своїх програмах також обіцяє ввести заборону на вживання собачого м'яса. Інші кандидати, втім, наполягають, що це рішення має залишатися за народом.

Чинний закон передбачає захист домашніх тварин від жорстокого поводження, але сам по собі споживання собак не забороняє. При цьому опитування показують, що 78% південнокорейців підтримують введення заборони на продаж м'яса собак або котів.

Собаче м'ясо ніколи не було основною частиною корейської кухні, але його споживання сходить до I століття нашої ери. Починаючи з часів правління династії Сілла (57 р до н.е. - 935 р н.е.), буддизм був державною релігією в Кореї, і вживання в їжу м'яса було зведене до мінімуму. В епоху династії Корьо (918-1392 рр. н.е.) у країну ринули кідані - кочові монгольські племена, які і ввели практику вживання собачого м'яса.

За часів династії Чосон (1392-1910 рр. н.е.) кідані асимілювалися в корейське суспільство як найнижчий його клас. Вони працювали м'ясниками, і саме їм уряд доручив вирішити проблему здичавілих собак. У той час собаче м'ясо стало продуктом харчування для бідних, хоча деякі чиновники вже тоді хотіли заборонити його споживання.

Активісти в Південній Кореї закликають внести поправки в Закон про захист тварин для заборони забою собак і собачого м'яса, березень 2021 року. Фото: Getty Images

У XIX столітті страви з собачого м'яса все ще користувалися популярністю. У 1816 році політик і вчений Чон Хак Ю написав вірш, який описує, чим займалися звичайні фермерські родини протягом кожного місяця року. В описі серпня у вірші розповідається про заміжню жінку, яка прийшла до своїх батьків з вареним собачим м'ясом, рисовими коржиками і рисовим вином. Книга "Донгуксесігі" (1849), написана корейським ученим Хон Сок-мо, містить рецепт босінтана - страви з вареного собачого м'яса, зеленої цибулі і червоного перцю чилі.

Собаче м'ясо часто вживають в їжу в літні місяці, його смажать, готують в супах або тушкованих стравах. Вважається, що це забезпечує гарне здоров'я за рахунок врівноваження "кі" - життєвої енергії тіла.

Сьогодні споживання м'яса собак в Південній Кореї швидко скорочується. У 2018 році Південна Корея закрила головну бійню собак в країні. Бійня знаходилася в місті Соннам, і зараз цей район перетворили на громадський парк.

Основна порода собак, яких вирощують на м'ясо, називається нуреонгі або хвангу. Також для вживання в їжу розводять лабрадорів, ретриверів, пуделів, хаскі і кокер-спанієлів, а серед забитих собак часто зустрічаються колишні домашні тварини. Організація Humane Society International з 2015 року співпрацює з собаківниками, щоб допомогти їм закрити ферми. Станом на серпень 2020 року HSI закрило 16 собачих ферм і врятувало більше 2000 собак.

Фото: pixbay.com

За даними корейських захисників тварин (KARA), по всій країні діє близько 3000 ферм по вирощуванню собак на мясо. Більшість із них вбивають електричним струмом, оскільки інші практики порушують Закон про захист тварин 2007 року.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували

Український актор Євген Шумілов загинув на фронті, захищаючи пораненого побратима

На фронті загинув український актор театру та кіно Євген Шумілов, який захищав Україну від початку повномасштабної війни

Українська співачка повідомила про третій викидень і зізналася, чи хоче ще дітей

Співачка Альона Омаргалієва розповіла, що пережила три викидні - виконавиця зізналася, чи не втратила надію народити другу дитину