Лайм

Дочка першого американського астронавта побувала у космосі на кораблі Джеффа Безоса

Жінка здійснила суборбітальний політ у 74 роки

1961 року Лаура Шепард Черчлі була школяркою, коли її тато Алан Шепард став першим американцем у космосі. Через 60 років жінка повторила його маршрут на кораблі New Shepard. 12 грудня ракета-носій компанії Джеффа Безоса Blue Origin підняла на орбіту Землі капсулу з туристами та завершила свій третій успішний політ.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Blue Origin (@blueorigin)

Сам космічний корабель було названо на честь Алана Шепарда, який увійшов в історію як друга людина та перший американець у космосі. На зорі космічної ери він піднявся на висоту 186 км і здійснив 15-хвилинний суборбітальний політ у кораблі-капсулі Freedom 7.

Фото: Wikipedia

Юрій Гагарін на місяць випередив Алана Шепарда та став першою людиною у космосі, але його політ був повністю автоматичним. Американський астронавт мав можливість керувати своїм кораблем у невагомості. Десять років по тому Алан Шепард висадився на Місяць у якості командира місії "Аполлон-14".

74-річна Лаура Шепард Черчлі була однією із двох почесних пасажирів New Shepard, які не платили за свою космічну подорож. Другим щасливчиком став 50-річний Майкл Стрехен – зірка американського футболу на пенсії, а нині – ведучий телешоу ABC "Доброго ранку, Америка". Інші члени екіпажу виклали за квитки велику суму, розмір якої не розкривається.

Лаура Шепард Черчлі та Майкл Стрехен після приземлення корабля New Shepard Фото: Getty Images

Під час польоту 12 грудня корабель досяг висоти близько 106 км - трохи вище міжнародно визнаного кордону космосу, відомого як лінія Кармана. Провівши кілька хвилин у невагомості, капсула безпечно повернулася на Землю за допомогою парашутів. Весь політ тривав трохи більше 10 хвилин і став для Blue Origin третім.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Blue Origin (@blueorigin)

Багаторазова ракета-носій також повернулася на Землю і приземлилася у полі неподалік того місця, куди за кілька секунд опустилася капсула зі щасливими пасажирами. Джефф Безос привітав нових астронавтів і прикріпив до їхніх льотних костюмів символічні значки.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Blue Origin (@blueorigin)

Сам Безос був учасником першого польоту корабля New Shepard у липні, і разом із ним у космосі побувала 82-річна льотчиця Воллі Фанк.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil

alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що символізують їхні образи для "Євробачення-2024"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що означають їхні костюми для конкурсу