Лайм

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначають 27 січня: що варто знати і згадувати

История и факты о памятной дате

27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. У цю дату прийнято вшановувати пам'ять мільйонів жертв геноциду єврейського народу під час Другої світової війни, відзначати зусилля опору та розповідати про важливість боротьби з антисемітизмом.

Енциклопедія Britannica пише, що коли євреї шукали відповідну дату для увічнення пам'яті про Голокост, вони не відразу змогли дійти спільного рішення. Навіть сьогодні питання для багатьох залишається дискусійним.

Фотографії жертв Голокосту у Меморіальному комплексі Яд Вашем. Фото: Getty Images

З I століття н. євреї приурочували гідні пам'яті події до існуючих святих днів. Наприклад, руйнування Другого Єрусалимського храму 70 р. н.е. та вигнання євреїв іспанцями у 1492 р. були додані до літургії 9 ава і стали частиною жалоби з приводу руйнування Першого Єрусалимського храму (586 р. до н.е.). Але жертв Голокосту було так багато, що частина євреїв вирішила почитати пам'ять про нього у свій день.

Вибір одного дня був складним, адже організовані вбивства євреїв розпочалися у червні 1941 року та тривали до кінця Другої світової війни у травні 1945 року. Будь-який день року міг бути придатним для вшанування.

Світські ізраїльські сіоністи наполягали, що День пам'яті слід приурочити до роковин повстання у Варшавському гетто. Події 19 квітня 1943 року – яскравий приклад єврейського опору під час Голокосту.

Проте ортодоксальні євреї заперечували, тому що ця дата часто збігалася із Песахом. Зіставлення Песаха (святкування Виходу ізраїльтян з Єгипту) з днем жалоби Голокосту вважалося занадто різким. Вони наполягали, щоб повністю перенести цю дату з місяця нісан. У 1951 році було досягнуто політичного компромісу: обрали дату 27 нісана (березень - квітень за єврейським календарем). Ізраїльський парламент оголосив цей день Національним Днем пам'яті Голокосту чи Йом га-Шоа.

Читайте також: У Німеччині 96-річну колишню секретарку концтабору судили у справі про вбивство 11 000 людей.

Група єврейських мирних жителів під прицілом німецьких військ СС після того, як їх вигнали з бункера, де вони ховалися під час повстання у Варшавському гетто в окупованій німцями Польщі. 19 квітня – 16 травня 1943 року. Фото: Getty Images

У сучасному Ізраїлі на День пам'яті жертв Голокосту проводять багато заходів. Об 11:00 звук сирени зупиняє весь рух країною на дві хвилини мовчазного поминання. Проводяться громадські збори, звичайне радіо- та телемовлення поступається місцем програмам, пов'язаним з Голокостом, розважальні заклади закриваються.

У діаспорі пам'ятна дата відзначається обрядами та ритуалами. Люди, що вижили, а також їхні нащадки, запалюють шість свічок на згадку про шість мільйонів жертв Голокосту, читають поминальні молитви та традиційний кадиш, читають вірші, пісні та промови про Голокост.

Читайте також: Загадка затримання Анни Франк: названо людину, яка видала дівчинку нацистам.

То ж звідки взялася дата 27 січня? Її у 2005 році затвердила Організація Об'єднаних Націй, приурочивши до річниці звільнення Освенціму. Саме 27 січня 1945 року солдати 1-го Українського фронту у лавах Радянської Армії звільнили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті.

Група дітей за парканом із колючого дроту у концтаборі Освенцім на півдні Польщі у день визволення 27 січня 1945 року Фото: Getty Images

Як шанують пам'ять жертв Голокосту в різних країнах

Програма комеморації на День пам'яті жертв Голокосту залежить від ситуації та спільноти в конкретній країні. Обряди єврейської громади часто присвячені пам'яті жертв і наголошують на необхідності спільних дій для порятунку єврейських життів. Нерідко згадується бездіяльність церков під час Голокосту та необхідність боротьби з антисемітизмом. Урядові обряди часто наголошують на нездатності союзників прийти на допомогу євреям, а також зобов'язуються боротися з геноцидом і підтримувати цінності демократії та поваги до людського життя та прав.

У 1998 році Ватикан видав документ "Ми пам'ятаємо: роздуми про Голокост". У ньому йшлося про обов'язок католиків зберігати пам'ять про жертв геноциду євреїв.

Багато країн, особливо в Європі, шанують пам'ять жертв Голокосту 27 січня. Однак деякі ортодоксальні євреї, як і раніше, не згодні з введенням цього пам'ятного дня в єврейський літургійний календар, і включили пам'ять про Голокост у богослужіння 9 ава (липень - серпень за єврейським календарем).

Читайте також: У березні 2022 року російські окупанти обстріляли та зруйнували меморіал жертвам Голокосту під Харковом.

Ігор Малицький з Кракова пережив Голокост. Чоловік на виставці в колишньому концентраційному таборі Освенцім 26 січня 2015 року. Фото: Getty Images

В Україні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту на державному рівні почали відзначати з 2012 року, після внесення відповідної постанови Верховної Ради.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil