Чимало господинь намагаються максимально використовувати літо, щоб підготуватися до холодної пори року. Особливо це актуально в умовах росту цін на продукти у зв'язку з повномасштабною війною, що триває. І якщо ви вже знаєте, як заморозити петрушку, щоб була як свіжа, або ж заготовити м'яту на зиму, візьміть собі на замітку, як правильно збирати і сушити квіти липи. theLime вирішив докладніше розповісти, як це зробити, а також як потім використовувати липовий цвіт.
Як правильно збирати та сушити квіти липи?
1. Відправлятися за липовим цвітом можна через 1-2 дні після початку цвітіння. Найкраще робити це у першій половині дня у суху погоду.
2. Збирати квіти найкраще в плетений кошик з дном, вистеленим бавовняною тканиною, або полотняний мішечок.
3. Особливу увагу приділяємо місцерозташуванню дерев – оскільки липи швидко накопичують шкідливі викиди та токсини з повітря та ґрунту, збирати липовий цвіт вздовж автомагістралей та біля підприємств не рекомендується.
4. Зрізати ножицями потрібно квітки, що розкрилися, на яких не повинно бути паразитів. Потім за бажанням промиваємо їх водою.
5. Для сушіння слід підібрати затінене, добре провітрюване місце.
7. Розкласти квітки липи потрібно тонким шаром на паперових рушниках, фанерних листах чи тканих полотнах. Щодня їх необхідно перемішувати. Приблизно через 3 дні липові квітки для чаю будуть готові.
8. Готову сировину слід перебрати, перекласти в картонну коробку або мішечки з тканини та прибрати у темне сухе місце. Липовий цвіт зберігає свої корисні властивості протягом 2-х років.
Читайте також: Як заморозити малину на зиму та не зіпсувати ягоди: прості поради.
Як використовувати квіти липи?
Липовий чай
Липовий чай дуже корисний. Його застосовують при тривожних станах, емоційних сплесках, безсонні, частих застудах, хронічній втомі.
Для його приготування необхідно взяти 1 ч. л. квітів на 1 л окропу. Настоюємо у термосі 15-20 хвилин. Особливість липового чаю в тому, що його потрібно пити повільно, маленькими ковтками вранці натще або перед сном в залежності від мети.
Відвар липового цвіту
Необхідні пропорції: 3 ст. л. подрібненої липи на 300 мл води. Суміш тримаємо на водяній бані 15-20 хвилин, не доводячи до кипіння. Після проціджування доливаємо кип'ячену воду – так, щоб вийшла одна склянка.
Такий відвар корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, кишкових коліках, при застої жовчі та загрозі появи каменів у протоках. Рекомендується як сечогінне для активізації роботи нирок.
Курс становить 10 днів по 1 склянці 3 рази на добу перед їжею.
Настій липи
Для лікування та профілактики грипу, ангіни, застуди, захворювань носоглотки та порожнини рота можна приготувати настій квіток липи.
Для цього беремо 1 ст. л. квіток у свіжому чи висушеному вигляді, заливаємо 250 мл окропу та настоюємо під кришкою 40 хвилин. Потім проціджуємо та вживаємо протягом дня замість чаю.
- Раніше ми розповіли, як на зиму заготовити петрушку, щоб була як свіжа.
- Читайте також на theLime, як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти вітаміни до зими.
Цікаві новини для вас:
- Борна кислота збільшить врожай помідорів: як приготувати корисне підживлення.
- Як правильно прати білі кеди, щоб не залишилося розводів і плям: важливі поради.
- Як швидко почистити молоду картоплю: лайфхак із сіллю, який має знати кожен.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.