Лайм

Цілюще купальське зілля: які рослини прийнято збирати на свято Івана Купала

Наші пращури вірили, що трави і квіти в цей день особливо сильні і корисні

Традиції Івана Купала не обмежуються плетінням вінком та стрибками через багаття. Свято має язичницьке коріння, і раніше його відзначали у дні літнього сонцестояння. Вважалося, що в цей час усі рослини досягають апогею свого цвітіння, тому на Купала збирали "зілля" – трави та квіти.

Фото: pixabay.com

Найкраще збирати лікарські рослини на світанку, допоки на них не висохла "іванівська роса". При цьому наші пращури примовляли: "Рву трави на лік, коли буде треба".

Серед трав, які обов'язково мають бути в цілющому купальському букеті – звіробій, іван-чай, гіркий полин, ромашка лікарська, деревій звичайний, чебрець, м'ята, лопух. Ці рослини досі використовуються у народній медицині, а ефективність деяких підтверджена наукою. Наприклад, настої та відвари ромашки допомагають заспокоїтися, заснути, знижують рівень запалення, покращують стан шкіри.

Читайте також: Ворожіння на судженого та стрибки через багаття: які традиції має свято Івана Купала.

Зібрані на Івана Купала рослини наділяли не лише цілющими властивостями, а й магічними. Кожне з них мало свій символізм, використовувалося для ворожіння та замовлянь. Вважалося, якщо під час урагану спалити в печі купальський букет, погода налагодиться, а господарство не постраждає від стихії.

Фото: pixabay.com

Лісові трави, зібрані на Купала, кропили святою водою та несли на город. У давнину вірили, що це покращить урожай овочів.

Ароматним купальським зіллям мешканці Гуцульщини, Бойківщини, Лемківщини традиційно прикрашали свої будинки. Трави вважалися оберегом від злих сил.

Великою силою наші предки наділяли жовті квіти тирличу. Дівчата вмивалися відваром цієї рослини, додавали її у ванну, щоб привабити коханого. "Трилич, трилич, мого милого поклич", - примовляли вони.

Читайте також: Як залучити удачу на Івана Купала: народні ворожіння та замовляння.

Також "магічні" відвари робили з любистку, також відомого під назвою "любовний корінь". Його додавали у воду для купання, щоб зберегти молодість та красу, а також залучити кохання.

Фото: pixabay.com

Травами та квітами купальські збори не обмежувалися. Вважалося, що міцні напої, приготовані зі слив та грушок, зібраних на Івана Купала, виходили особливо смачними і вдалими.

Також 7 липня відзначають різдво Іоанна Хрестителя. Дізнайтеся, що це свято.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

У Мальме проходить "Євробачення-2024" - онлайн-трансляція першого півфіналу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

alyona alyona впала на репетиції перед "Євробаченням-2024": в якому стані реперка

alyona alyona впала під час генеральної репетиції на Євробаченні-2024 - реперка запевнила, що почувається добре - відео

Де дивитися перший півфінал "Євробачення-2024", в якому виступатиме Україна

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита