Лайм

"Мистецтво — наша броня": як музиканти-бійці ЗСУ повертаються до творчості під час війни

В Україні стартував проєкт із підтримки митців-військовослужбовців

Фестиваль Respublica запустив проект "Мистецтво - наша броня", щоб допомогти митцям, які вступили до лав ЗСУ, повернутися до творчості. Головне завдання ініціативи – надати артистам ресурси та можливість для рестарту, зняття стресу та ПТСР та повернення до творчого життя.

У рамках проекту для 5 музикантів та гуртів, учасники яких стали на захист України, знімуть 5 кліпів. Це Adm:t, Брем Стокер, Запаска, Саша Буль та FarInHate. Знімають кліпи на ті пісні, які вони створили під час або перед війною, проте не встигли записати ані розповсюдити.

Читайте також: Для мистецтва завжди є місце: Хливнюк висловився про концерти та пісні під час війни.

Adm:t - Альбедо

Перше відео було знято для adm:t. Андрій Дмитренко – автор музики, текстів, голос та гітара гурту. З початку повномасштабного вторгнення він служить в одній із частин Сил тероборони ЗСУ. Він уже проходив військову службу у 2015-2016 роках, тож питання про те, чим займатися після 24 лютого 2022 року, у Андрія не виникало. У складі військової частини Сил тероборони ЗСУ він виконує завдання на Донеччині.

Незважаючи на те, що служба займає багато часу, творці проекту "Мистецтво — наша броня" змогли хоча б на якийсь час повернути adm:t у художню діяльність і зняли кліп на пісню гурту, написану вже під час війни.

Інші кліпи захисників побачать світ у такому порядку:

  • 30 серпня – Брем Стокер;
  • 2 вересня – Запаска;
  • 5 вересня – Саша Буль;
  • 7 вересня - FarInHate.

"Велика війна поставила перед усіма українцями та культурною спільнотою зокрема величезні виклики. Насамперед йдеться про неможливість продовжувати свою художню та культурну діяльність. Багато українських митців пішли захищати Батьківщину, змінивши музичні інструменти на зброю", - зазначили творці проекту.

"Всі артисти, які перебувають зараз в Україні, потребують відновлення. Адже музикант, який не грає більше року, або танцівник балету, який багато місяців не тренувався в залі, довго повертатимуться у форму. Великою загрозою в майбутньому стає їхня депрофесіоналізація та декваліфікація, що ускладнить повернення до професійного життя", - пояснили вони важливість своєї ініціативи.

Читайте також: Важка правда про війну: співачка Стасік випустила моторошний кліп "Герої вмирають".

Творці проекту "Мистецтво — наша броня" уважно стежили за діяльністю митців, які виступали на фестивалі Respublica, під час війни та аналізували, хто чим займається, як почувається, де знаходиться, що створює і як змінив свою діяльність. Таким чином були обрані артисти, які передусім реабілітації та рестарту для поновлення творчої діяльності.

Знімальна команда проекту – Yuzhane Production.

Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil