Лайм

Як швидко викопати картоплю: поради досвідчених городників, які полегшують роботу

Візьміть собі на замітку

У вересні у дачників закінчується гаряча пора, адже вже зібрано майже весь врожай фруктів та овочів і залишилося тільки викопати картоплю. Тому якщо ви вже знаєте, які ознаки вказують на те, що вже час це робити, візьміть собі на замітку поради досвідчених городників, які полегшують роботу. theLime вирішив докладніше розповісти вам про це.

Читайте також: Коли краще копати картоплю у вересні: календар садівника на початок осені.

Фото: pixabay.com

Досвідчені городники за 10-14 днів до збирання врожаю картоплі скошують бадилля. Так бульби швидше підсохнуть та будуть довше зберігатися, а їхня шкірка стане грубішою.

Крім того, це неодмінно потрібно зробити, якщо бадилля вражене фітофторозом. Якщо вчасно скосити, хвороба не перейде на бульби.

Що робити з картопляним бадиллям?

Не рекомендується згодовувати зелене бадилля тваринам, тому що в ньому міститься багато отруйної речовини під назвою соланін. Якщо грядки були заражені фітофторозом, зелень потрібно одразу ж знищити. Здорове можна використовувати як мульчу.

Також з бадилля картоплі можна зробити натуральний засіб для боротьби зі шкідливими комахами на садових рослинах. 1,5 кг свіжого або 800 г сухого картопляного бадилля заливаємо 10 л гарячої води. Через 3-4 години настій проціджуємо, додаємо 40 г стружки господарського мила, розчиняємо та обприскуємо рослини.

Читайте також: Дуже важливо охолодити: що потрібно зробити з картоплею після викопування.

Як сортувати картоплю?

Деякі дачники сортують картоплю відразу ж після викопування. Вони йдуть одразу з кількома мішками на грядки: у перший відбирають найбільшу картоплю, у другий – середню, у третій – дрібну, у четвертий – обрізану, пошкоджену вилами, з ознаками хвороб та дефектами. Тобто ту, яка перша піде в їжу або на корм худобі.

Відповідно, і для просушування буде декілька куп. А після цього можна відразу закладати бульби на зберігання, не гаючи часу на сортування.

Крім того, бульби з ознаками хвороб таким чином не контактують зі здоровими, призначеними для тривалого зберігання, відповідно, і не заразять їх.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Знадобиться навесні: як зробити корисне добриво з бадилля помідорів, кабачків, кукурудзи.
  2. Цибуля і часник будуть свіжими до 3 місяців: як правильно зберігати їх у квартирі.
  3. Чим обробити теплицю після збирання врожаю: важливо для профілактики хвороб рослин.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також