Лайм

Викидати не можна: що робити з зерном після посівання на Старий Новий рік

Традиції, про які ви могли не знати

Засівання (посівання) – одна з найважливіших традицій на Василів день (День святого Василя) після Щедрого вечора. Після переходу на новоюліанський календар в Україні це свято вже відзначили 1 січня 2024 року. Таким чином "Старий Новий рік" нарешті збігся з датою календарного Нового року і фактично припинив існування. Але деякі українці продовжують відзначати свята за старим (юліанським) церковним календарем. У такому разі посівання на Василя припадає на ранок 14 січня.

Читайте також: Старий Новий рік: красиві святкові посівалки, які легко вивчити.

Згідно з традицією, хлопчики чи чоловіки першими заходять у будинок і посівають його зерном для того, щоб господарі мали добробут і достаток. "Сію, вію, посіваю, з Новим роком вас вітаю! На щастя, на здоров'я, на Новий рік, щоб у вас все було краще ніж торік!" - йдеться у класичній посівалці. Ще один варіант у віршах:

Сію, вію, посіваю,

З Новим Роком вас вітаю!

Щоб було у вас і в стіжку, і в мішку

І в коморі, і в оборі,

В ложці, в мисці, і в колисці!

Фото: pinterest

Але що робити із зерном, яке залишилося після посівальників? Оскільки викидати його не можна, зерно прийнято збирати і віддавати свійським птахам, або розсипати у ґрунт, щоб проросло. Вважається, що посівне зерно має з'їсти птах – бо в яйці є зародок життя, як і в зерні.

Якщо домашнього господарства немає, можна віддати зерно птахам на вулиці. Деякі господині та господарі також залишають це зерно для корови, коли вона отелиться.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Іноді під час посівання дівчата і хлопці ловлять зерна, щоб погадати на них: якщо кількість зерен парна, то в новому році можна розраховувати на весілля.

Змітати зерно в той же день не можна, бажано це робити наступного дня. Вважається, що якщо викинути посівне зерно, це може принести в дім нещастя та негаразди. Таке вірування пояснюється тим, що зерно, яке засівальники розсипают в оселі, благословенне - має особливу силу і є символом родючості.

Зібране зерно, за давніми звичаями, тримали під ванною (у квартирі) або біля печі у куточку (в хаті).

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як змінилися прогнози букмекерів після першого півфіналу: які шанси в України

Букмекери оновили свої ставки на переможця "Євробачення-2024" – перше місце посідає Хорватія, Україна – четверте

В самій лише футболці представник Фінляндії здивував появою на сцені "Євробачення-2024"

Представник Фінляндії Windows95man показав епатажний номер у першому півфіналі "Євробачення-2024"

Трішки перестаралася: Jerry Heil розповіла, як отримала травму під час виступу на "Євробаченні-2024"

Jerry Heil отримала травму під час виступу на Євробаченні-2024 - співачка вийшла на зв'язок у соцмережах та розповіла про своє самопочуття