RU  UA

Дізнатися

Що стало з Кончітою Вурст: переможець "Євробачення" в образі бородатої жінки лікувався від ВІЛ

Томас Нойвірт у своєму альтер его виграв конкурс у 2014 році

До "Євробачення-2024" у шведському місті Мальме залишилося менше трьох місяців, і поки учасники готуються підкорювати Європу своїми піснями, саме час згадати найбільш яскравих переможців конкурсу. Раніше ми розповідали про долю Сальвадора Собрала, якому пересадили донорське серце, а тепер мова піде про Кончіту Вурст, чия перемога на "Євробаченні-2014" стала по-справжньому резонансною.

Читайте також: Що зараз із Олександром Рибаком - переможцем "Євробачення", який зізнався у багаторічній залежності.

Кончіта Вурст перемогла на "Євробаченні-2014" з піснею "Rise Like a Phoenix" Фото: Getty Images

Кончіта Вурст - сценічний псевдонім 35-річного австрійського співака Томаса Нойвірта. Важливо, що він ніколи не називав себе транссексуалом чи трансгендером, як, наприклад, Борис Апрель, нині відомий як Зі Фаамелу. Нойвірт – відкритий гей, який виступає як дрег-квін (з англ. "drag queen", королева перевдягань). Для цього жанру характерне перевдягання артистів у жіночі образи, театральна імітація та навмисне, часто комічне перебільшення ознак жіночої статі.

Таким чином, Кончіту Вурст як сценічного персонажа слід називати "вона", а Томаса Нойвірта як співака та особистість - "він". Аналогічно говорять про Вєрку Сердючку, яка є сценічним персонажем Андрія Данилка.

На "Євробаченні-2014" Кончіта Вурст виступила з потужною піснею "Rise Like a Phoenix" ("Повстань як Фенікс"), яка стала абсолютним хітом у світі.

Навіть сьогодні її часто виконують на вокальних шоу, щоби продемонструвати силу голосу. На одних лише українських проектах "Х-Фактор" та "Голос країни" "Rise Like a Phoenix" звучала десятки разів.

Читайте також: Гібридизм і ганьбисько: Ірина Фаріон рознесла представниць України на "Євробаченні-2024".

Перемога Кончіти Вурст на "Євробаченні" стала резонансною подією. На Томаса Нойвірта навалилася критика консервативної публіки. Особливо бурхливою та гомофобною була реакція Росії, якій на той час ще дозволяли брати участь у конкурсі незважаючи на анексію Криму та вторгнення в Україну.

"Нашому обуренню немає межі. Це кінець Європи. Вона стала дикою, - кричав на пропагандистських каналах Володимир Жириновський. - П'ятдесят років тому Радянська армія захопила Австрію. Ми припустилися помилки, звільняючи Австрію. Нам слід було залишитися".

Не залишився байдужим до перемоги Кончіти Вурст і кремлівський диктатор Володимир Путін. "Люди мають право жити так, як хочуть. Але їм не слід агресивно відстоювати свої погляди або випендрюватися", - заявив він у своїй критиці австрійців за "просування ідей гомосексуального руху".

Кончіта Вурст - альтер его австрійського співака Томаса Нойвірта Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Томас Нойвірт спокійно і з гумором поставився до хейту в свій бік. Він заявив, що проект Кончіта Вурст заснований на основі толерантності, прийняття та любові, а також пожартував про зовнішність Путіна. "Путін красивий, але особисто я вважаю за краще, аби чоловіки робили менше пластичних операцій", - заявляла Кончіта в інтерв'ю.

Цілком серйозно Нойвірт коментував переслідування геїв у Росії, де нині існує закон про заборону "пропаганди ЛГБТ-цінностей". "Там відбуваються такі жахливі речі, що просто хочеться взяти всіх геїв і вивезти їх з Росії. Але це теж неправильно, тому що вони заслуговують на право жити у своїй країні у мирі та злагоді", - говорив співак в інтерв'ю The Guardian у 2015 році.

Читайте також: "Антитіла" пояснили, чому вони проти участі України у "Євробаченні" під час війни.

Так Кончіта Вурст виглядає у звичайному житті Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Про перемогу свого альтер-его на "Євробаченні" Томас Нойвірт говорив наступне: "Це була перемога не тільки для мене, а й для тих людей, які вірять у майбутнє, що функціонує без дискримінації та засноване на толерантності та повазі. Вона була міжнародною та не мала нічого спільного з [протистоянням] Сходу та Заходу".

Томас Нойвірт виступає у ролі Кончіти з 2011 року після того, як посів 6 місце на австрійському шоу талантів "Велика можливість". Він розповідав, що створив "бородату пані Кончіту" як заяву про терпимість та прийняття всупереч зовнішності.

До участі в "Євробаченні" Нойвірт зіграв цього персонажа у кількох реаліті-шоу, у тому числі "Найважча робота в Австрії", де Кончіта Вурст працювала на рибній фабриці. Також він знімався у шоу "Танці з зірками" та "Дикі дівчата", в якому учасницям доводилося жити з племенами в намібійській пустелі.

У 2018 році через погрози колишнього хлопця Томасу Нойвірту довелося зізнатися, що у нього ВІЛ Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Кончіта ледь не представила Австрію на конкурсі пісні "Євробачення 2012", але програла у публічному голосуванні хіп-хоп дуету Trackshittaz. Участь у "Євробаченні-2014" стала для артиста проривом, після якого він прокинувся світовою знаменитістю. Проте слава мала також і негативні наслідки. У 2018 році Томас Нойвірт оголосив, що у нього ВІЛ і він уже багато років проходить лікування.

Читайте також: Пісню учасниці "Євробачення" з Ізраїлю перевіряють на політичний посил після вимог дискваліфікації.

Співак сказав, що йому довелося оприлюднити цю заяву, бо його колишній хлопець погрожував розповісти ЗМІ про зараження вірусом ВІЛ. "Також і в майбутньому я нікому не дам права лякати мене і впливати на моє життя через це, - заявив Нойвірт. - Краще відкритися самому, ніж бути розкритим третіми особами. Я сподіваюся надати іншим сміливості і зробити ще один крок проти стигматизації людей, які через свою поведінку чи поведінку інших заразилися ВІЛ".

Кончіта Вурст (Томас Нойвірт) підтримував Україну після початку повномасштабної війни Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Оскільки сучасна антиретровірусна терапія ВІЛ-інфекції показує високу ефективність, нині Кончіта Вурст продовжує активну діяльність. В Instagram на дрег-квін підписано понад 400 тисяч людей, виходять її нові пісні та кліпи. Томас Нойвірт показує себе як у сценічному образі, так і в повсякденному житті.

Після початку повномасштабної війни в Україні Нойвірт зайняв проукраїнську позицію. У 2022 році Кончіта Вурст виступила в Амстердамі на концерті на підтримку України.

"Якщо ви вірите у цінності Європейського союзу, то ви, безумовно, маєте бути частиною цього союзу. Тому дуже сподіваюся, що Україна дуже скоро до нас приєднається. Давайте разом обіймемо Україну, адже вона повстане з попелу, як Фенікс", - заявив артист зі сцени.

Читайте також: Співачка з України пройшла у фінал Нацвідбору на "Євробачення-2024" у Швеції: що про неї відомо.

Також у Кончіти Вурст теплі стосунки з українськими зірками, і вона виступала на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі - британському місті, яке приймало конкурс після перемоги України у 2022 році.

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

В Мальме состоялся финал Евровидения 2024 – какими были лучшие выступления артистов – кто попал в топ-7 - видео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona и Jerry Heil заняли 3 место на Евровидении 2024 года по результатам судейского и зрительского голосования - таблица

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер из Швейцарии выиграл Евровидение 2024 - что известно о жизни и карьере музыканта, позиционирующего себя как небинарную личность