Лайм

Шок та розчарування: перемогу фільму "20 днів у Маріуполі" вирізали з міжнародної телеверсії "Оскару"

Організатори масштабного заходу назвали причину

З міжнародної телеверсії "Оскару-2024", який проходив у ніч проти 11 березня, вирізали номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", у якій переміг Мстислав Чернов зі стрічкою "20 днів у Маріуполі". Також з ефіру вирізали момент нагородження і за деякими іншими номінаціями.

"Суспільне Мовлення" пише, що у понеділок, 11 березня, о 20:30 на телеканалі "Суспільне Культура" був запланований показ міжнародної скороченої версії, проте коли представники каналу отримали матеріали для трансляції, то виявили, що нагородження українських документалістів в ефірі відсутнє.

Читайте також: На сцену "Оскара-2024" для вручення нагороди вийшов повністю оголений актор: фото.

Мстислав Чернов та команда фільму "20 днів у Маріуполі"Фото: Getty Images

Команда "Суспільного" відреагувала на ситуацію та висловила своє обурення організаторам премії The Walt Disney Company Limited. Після цього представники каналу вирішили, що замість скороченої версії на каналі буде транслюватися повна версія, яка була в прямому ефірі в ніч проти 11 березня. Також трансляцію можна переглянути на сайті "Суспільне Культура".

"Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", де справедливу нагороду здобула стрічка "20 днів у Маріуполі". Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом - тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії "Оскар".

Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту", - прокоментував ситуацію виконавчий продюсер телеканалу Лук'ян Галкін.

Читайте на тему: Україна на "Оскарі": які українські фільми претендували на премію і що з цього вийшло.

Фото: Getty Images

Пізніше представники Disney Entertainment в коментарі "Голосу Америки" пояснили, чому не включили нагородження української стрічки в скорочену телеверсію заходу. Там заявили, що пішли на подібний крок через часові на обмеження, передбачені для короткої версії шоу.

Вибір номінацій для скороченої версії організатори визначили заздалегідь упродовж процесу планування декілька тижнів тому. "Втім, зведений підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі "20 днів у Маріуполі", до скороченої версії включено", - сказали в Disney Entertainment.

В компанії також зауважили, що ліцензію на показ як повної церемонії наживо, так і альтернативної 90-хвилинної версії шоу в Україні надали "Суспільному". Там додали, що звернулись до телеканалу з питанням про те, у якому вигляді церемонію транслювали в Україні.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Вже другий місяць в ЗСУ: учасник гурту KAZKA повідомив, що доєднався до війська

Сопілкар гурту KAZKA Дмитро Мазуряк поповнив ряди ЗСУ і показав фото у військовій формі

Прикро, що татко на війні: дружина Віталія Козловського поділилася успіхами маленького сина

Дружина співака Віталія Козловського Юлія Бакуменко поділилася в мережі першими успіхами їхнього 4-місячного сина Оскара, доки співак служить 

Я сумував: Дан Балан після тривалого мовчання про війну несподівано приїхав в Україну

Молдавський співак Дан Балан приїхав в Україну і показав відео з Буковеля