Лайм

Викорінюємо суржик: як українською сказати "визивающа поведінка"

Говоріть українською правильно!

Українці часто використовують кальку з російської мови, щоб сказати про людину, яка нахабно поводиться. Тому й можна почути слово "визивающа", коли говорять про поведінку, а це досить сильно ріже слух.

Читайте також: Чому не варто "займатися коханням": українцям розповіли, як говорити правильно.

Як правильно сказати українською "визивающа", розповіла кандидатка філологічних наук, очільниця освітнього проєкту "ProМовУ" Ксенія Тараненко в ефірі телеканалу D1.

В українській мові, щоб назвати людину, про яку в народі говорять вискочка, використовують слова випанок, вискічко, вискочень, витичка, висікака і навіть вискакуля.

Як пояснила Тараненко, саме такі форми пропонують словники Грінченка, Агатангела Кримського та Сергія Єфремова

"Ну а кожна вискакуля, звісно ж, має "визивающу" поведінку. На жаль, у деяких перекладних словниках останніх двох століть до слова визивающий як відповідники наведено штучні кальковані форми на зразок викликаючий або визивний", - розповіла філологиня.

Читайте також: Жара чи спека: як сказати правильно українською, щоб не зганьбитися.

Однак в українській мові є чимало вдалих живомовних еквівалентів.

"Можна сказати українською зухвалий, задирливий, зачіпливий, загонистий. Доречним буде і вживання латинізмів - демонстративний, провокативний.

Тому й слід говорити: зухвала поведінка, демонстративний жест, задирливий жарт. Говоріть українською правильно та оминайте висікак та задирливих, загонистих, зачіпливих слів", - резюмувала філологиня.

Цікаві новини для вас:

  1. Не Даша і не Наташа: як звучать українською русифіковані жіночі імена.
  2. "Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу.
  3. Як на українську перекласти слово "пододеяльник": правильні замінники.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Новини партнерів

Читайте також