На календарі кінець серпня і осінь вже на порозі. А це саме час перевірити та поповнити свої запаси заготовок на зиму. Куди ж без консервації? І якщо у вашому льосі вже є, наприклад, малосольні огірки, помідори, різного типу салати з овочів, пропонуємо замислитися про пару-трійку баночок томатного соку.
Рецепти томатного соку існують всілякі, і найпростіші з них пропонують просто перетерти помідори, приправити, зварити і закрити. Так, з цього теж вийде непоганий напій, проте куди смачнішим і приємнішим він буде без грудок м'якоті та шкірки. І якщо ви зараз подумали, що цього досягти важко, поспішаємо вас переконати у протилежному. The Lime згадав простий рецепт, який цілком може називатися класичним.
Для приготування томатного соку вдома нам знадобляться лише самі помідори (2 кг на 1 літр), сіль, цукор та лимонна кислота - їх кількість варто визначати за смаком. Адже хтось любить сік з кислинкою, хтось добре солоний.
Отже, сам процес приготування томатного соку трохи буде відрізнятися від згаданого вище. Стерилізуємо банки та один за одним виконуємо наступні кілька кроків:
Крок 1: Миємо помідори, вирізаємо корінці. Ріжемо їх на навпіл, а далі на дрібні кубики.
Крок 2: Пересипаємо порізані помідори в емальовану посудину і ставимо її на вогонь. Так гріємо їх на середньому вогні до розм'якшення. Зазвичай для цього достатньо 10 хвилин. Не забуваємо помішувати і знімати піну, яка буде з'являтися на поверхні.
Крок 3: Теплі томати перетремо в іншу посудину через сито. Просто накрийте їм будь-яку зручну каструлю і продавіть помідори через сітку. Отриманий сік ставимо на вогонь і доводимо до 95 градусів (кипіти він не повинен).
Крок 4: На цьому етапі додаємо за смаком сіль, цукор та лимонну кислоту. Ретельно перемішуємо.
Крок 5: Розливаємо гарячий сік по банках і проводимо ще один етап стерилізації. Для цього беремо глибокий таз, кладемо на його дно дерев'яну дощечку або ж просто рушник, складений вдвічі. Банки з соком накриваємо кришками, ставимо в таз і заливаємо окропом майже до країв банок. Так тримаємо 20-25 хвилин.
Крок 6: Готовий сік закочуємо кришками і остигати банки ставимо на них. При цьому не забуваємо вкрити ковдрою.
От і все. Томатний сік готовий до вживання і зберігання. Через добу банки можна прибрати в льох або інше зручне місце. Головне - прохолода і відсутність сонця. Взимку ваш напій порадує не тільки смаком, але й апетитним ароматом свіжих помідорів. Радимо закрити не "на пробу", а із запасом. А то є ризик дуже скоро виявити, що полички вже спорожніли. Смачної зими!
- Читайте також на The Lime простий рецепт приготування пікантного салату з баклажанів. У народі його ще називають "Тещин язик".
- Або ж парочку слушних порад, як приготувати на зиму аджику з помідорів. Часом правильно приготована аджика може замінити вам хороший соус до м'яса, стати відмінною добавкою до страв з картоплі або рису.
Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.