Лайм

Одного разу 15 банок хмільного врятували чоловікові життя, і це найкраща історія в Міжнародний день пива

Моторошний випадок зі щасливим кінцем вчить відповідальному споживанню алкоголю

Шкідливість алкоголю підтверджують сотні наукових досліджень, але іноді він може врятувати людині життя. У Міжнародний день пива theLime згадує історію, яка стала для її героя справжнім медичним дивом.

Фото: pixabay.com

У грудні 2019 року 48-річного Нгуен Ван Нхата без свідомості доставили в лікарню в'єтнамської провінції Куангчі. Лікарі виявили, що рівень метанолу - вкрай токсичного виду спирту - в його організмі в 1000 разів перевищує рекомендовану норму. У відділенні інтенсивної терапії чоловікові негайно влили три банки пива об'ємом близько літра. Протягом дня він отримав ще 12 банок пива - приблизно по одній в годину. Це уповільнило швидкість, з якою його печінка переробляла метанол, і лікарям вдалося врятувати йому життя.

Етанол і метанол - два види спирту, що мають схожі властивості, але різну структуру і токсичність. Алкогольні напої містять етанол, хоча пиво і вино можуть також містити невелику кількість метанолу - природного побічного продукту бродіння. Виробники спиртного використовують спеціальні технології, видаляючи метанол зі своєї продукції. Однак метанол часто міститься в контрафактному алкоголі, який щороку забирає тисячі життів в усьому світі. Також метанол є в бензині, антифризах, фарбах, розріджувачах, клеях, миючих засобах і фарбах.

Коли ми вживаємо алкогольні напої, фермент алкогольдегидрогеназа в печінці переробляє етанол в ацетальдегід, а потім розщеплює на воду і вуглекислий газ. Метанол метаболізується інакше, перетворюючись на високотоксичний формальдегід і мурашину кислоту. Ці речовини отруюють організм, можуть викликати сліпоту, розлад центральної нервової системи і смерть.

Етиловий спирт - визнаний антидот при отруєнні метанолом. Даючи в'єтнамцеві пиво, лікарі зупинили процес перетворення формальдегіду в мурашину кислоту, оскільки печінка завжди в першу чергу розщеплює саме етанол. У випадку з Нгуєн Ван Нхат це дало лікарям більше часу для проведення гемодіалізу і повного видалення алкоголю з його організму.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що можна, а що не можна робити у Чистий четвер 2 травня - традиції, обряди та заборони церковного свята Страсного тижня перед Великоднем

Має особливу силу: що таке четвергова сіль і як правильно її готувати

Як у домашніх умовах зробити четвергову сіль у Чистий четвер перед Великоднем, а також для чого її можна використовувати

Як захистити буряки і моркву від шкідників: натуральний засіб відлякує довгоносика і мурах

У травні на буряках може з'явитися довгоносик - чим обробити грядки, щоб відлякати шкідників, прогнати мурах з городу