24 квітня православні християни відзначають Великдень - свято Воскресіння Христового. Незважаючи на війну з російськими окупантами, багато господинь не хочуть відмовлятися від традицій і збираються порадувати рідних домашньою паскою. Розповідаємо, яких помилок варто уникати, щоби не зіпсувати святкову випічку.
Чому паска падає
Найчастіша помилка, через яку тісто для паски не піднімається або падає вже під час випікання, - порушення температурного режиму під час приготування. Замішуючи тісто, простежте, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури (близько 20 градусів): раніше господині підігрівали навіть борошно. Тісто має підходити в теплоті (близько 25 градусів), тиші та спокої. Слідкуйте, щоб у кухні не було протягів та шуму: здобне тісто не любить занепокоєння.
Паска виходить жорсткою і "збитою"
Ідеальна паска - повітряна, ніжна і пориста. Щоб вона не вийшла занадто жорсткою, слідкуйте за пропорціями інгредієнтів: надлишок борошна та цукру зробить тісто щільнішим. Також врахуйте, що борошно має бути просіяним: педантичні господині пропускають її через сито двічі.
Тісто на паску потрібно добре вимісити. Робити це слід довго, більше години, доки воно не перестане липнути до рук. Також для підстрахування можна додати в тісто коньяк або ром - алкоголь працює як розпушувач.
Паска швидко черствіє і тріскається
Традиційно тісту для паски перед випіканням у печі або духовці давали зійти три рази: перші два - у ємності для замісу, третій - у пасочниках. Така педантичність оберігала паски від розтріскування та черствості, робила їх пухкими та м'якими. Також в духовку можна поставити воду в металевій ємності: вона буде випаровуватися і не дасть поверхні паски пересушитися під час приготування.
Глазур на паску липне або кришиться
Щоб глазур для паски не липла і не кришилася, спробуйте приготувати її без яєць за таким рецептом: 1 склянка цукрової пудри, 6 ст.л. води, 1 ч. л. желатину.
Желатин замочіть у 2 ст.л. води на 10 хв. У 4 ст. води розчиніть цукор, підігрійте на повільному вогні, поки крупинки не розчиняться. Зніміть із вогню, додайте желатин і добре перемішайте. Потім збийте суміш міксером, доки вона не стане білою. Трохи остудіть і полийте паски. Така глазур застигає дуже швидко - вже через 10 хвилин вона не буде ні кришитися, ні липнути.
Паска погано пропікаєтеся всередині
З такою проблемою часто стикаються господині, які печуть паски різного розміру однакову кількість часу. Врахуйте, що маленькі пасочки вагою до 1 кг достатньо випікати близько 30 хвилин, вагою 1 кг – 45 хвилин, 1,5 кг – 1 година, 2 кг – 1,5 години. Якщо переживаєте, що всередині паска залишиться сирою, вставте перед випіканням соломинку. Якщо в кінці вона вийде сухою і чистою, значить паска добре пропеклася.
- Читайте, як приготувати сирну паску з кавовим смаком на святковий стіл.
- Також спробуйте англійські "хрестові" булочки, які на Великдень готують у Британії.