Серпень – для багатьох господинь гарячий місяць, тому що необхідно закрити на зиму різні заготовки. І якщо ви вже робили гострий соус із болгарського перцю або пряний та кисло-солодкий соус ткемалі, цього разу спробуйте приготувати томатний соус Сацебелі. theLime підібрав перевірений рецепт.
Інгредієнти: помідори (3,5 кг), цибуля (3-4 шт.), родзинки (100 г), часник (1 головка), кріп (1 пучок), базилік (1 пучок), цукор (80-200 г), сіль (2,5-3 ст. л.), оцет (100-120 мл), каррі (1 ч. л.), паприка (1 ч. л.), кориця (0,5 ч. л.), мелений коріандр (0,5 ч. л.), хмелі-сунелі (0,5 ч. л.), чорний мелений перець (2 ч. л.), пластівці червоного перцю (3 ч. л.).
Приготування:
Родзинки заливаємо окропом на 10-15 хвилин, потім зливаємо воду.
Помідори та цибулю промиваємо у проточній воді. З помідорів за бажанням можна зняти шкірку: робимо на них невеликі надрізи, обдаємо окропом, акуратно очищаємо.
Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо довільно. Пропускаємо помідори та цибулю через м'ясорубку або нарізаємо дрібними кубиками.
Викладаємо в каструлю томати та цибулю, додаємо родзинки. Варимо на слабкому вогні приблизно 1 годину.
Часник очищаємо від лушпиння, дрібно ріжемо або пропускаємо через прес.
Зелень промиваємо в проточній воді, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Нарізаємо ножем.
Після того, як овочі проварилися годину, додаємо часник, сіль, цукор, усі спеції, оцет та подрібнену зелень. Тушкуємо на слабкому вогні ще приблизно 20 хвилин, періодично помішуючи.
Подрібнюємо соус Сацебелі блендером, потім уварюємо до потрібної консистенції – приблизно 30-45 хвилин.
Тим часом підготуємо банки та кришки: промиваємо їх у проточній воді з содою або миючим засобом і стерилізуємо будь-яким способом: на водяній бані, в духовці, мультиварці або мікрохвильовій печі.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде приблизно 4 л соусу. Його найзручніше зберігати в невеликих банках до 0,5 л. Їх можна простерилізувати у мікрохвильовій печі: у кожну наливаємо трохи води, ставимо їх у піч, включаємо найбільшу потужність приблизно на 5-10 хвилин. Кришки кип'ятити у воді близько 10-15 хвилин.
Розливаємо киплячий соус у стерильні банки, закриваємо герметично кришками і перевертаємо догори дном. Накриваємо пледом або ковдрою до повного остигання, потім прибираємо у прохолодне темне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як зробити білий соус для піци.
- Читайте також на theLime, як приготувати сиру аджику з хроном на зиму.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.