Лайм

Як позбутися шкідників на малині і зберегти соковиті ягоди: поради досвідчених садівників

Перевірте дієвість вказаних способів

Якщо ви шукаєте дієві лайфхаки, які допоможуть прибрати шкідників на малині, скористайтеся методами, про які піде мова нижче. Мідний купорос, сечовина, гірчиця, харчова сода - лише частина компонентів, які дозволять вам отримати бажаний результат та насолодитися хорошим урожаєм.

Обробляти малину навесні варто в період утворення бутонів - приблизно за тиждень до настання цвітіння. Після того, як рослина почала цвісти, проводити боротьбу зі шкідниками та хворобами уже не рекомендовано. Недотримання цієї поради може зашкодити комахам-запилювачам.

Фото: unsplash.com

Чим обприскати малину: кілька дієвих засобів

  • Сечовина. Ця речовина зміцнює малину, насичує її азотом для прискореного зросту і активізує захисні механізми, які допомагають боротися із шкідниками та захворюваннями.

Як використовувати? На кожен 1 м2 посадки візьміть 15-20 гр сечовини, розчиненої в 300 гр води. Обприскайте урожай сумішшю.

  • Мідний купорос – ще один ефективний засіб для боротьби з грибковими захворюваннями (сірою гниллю та антракнозом). Цим компонентом потрібно обприскати стебла, листочки і ґрунт.

Як приготувати суміш? Розчиніть мідний купорос у воді у співвідношенні 1 гр на 1 літр. Розчин, який у вас вийшов, можна використовувати.

Читайте на тему: Відра малини вам гарантовані: дачним розповіли кілька важливих хитрощів.

  • Залізний купорос підійде для боротьби з борошнистою росою, іржею та антракнозом. Цим інгредієнтом треба обробити малину у концентрації 1% (10 гр залізного купоросу на 1 літр води).
  • Гірчиця знадобиться у випадку, коли необхідно захистити рослину від личинок довгоносика.

Як використовувати? Приготуйте розчин у співвідношенні 20 г сухої гірчиці на відро води. Отриману суміш потрібно настояти 12 годин. Запах гірчиці відлякує комах-шкідників. Готовою сумішшю обприскайте кущі малини.

Фото: unsplash.com

  • Харчова сода допомагає боротися з довгоносиком. Для приготування розчину візьміть 2 ст. ложки соди розчиніть в 10 л. води. Готовим розчином обробіть урожай.
  • Настій полину. Цей компонент стане справжнім помічником, якщо бажаєте прибрати шкідників на малині.

Як використовувати? Візьміть сухі гілки полину, заваріть їх і залиште настоятися на 12 годин. Після цього можна обробити рослини розчином, який у вас вийшов. Обробку такими гіркими настоями потрібно проводити весною не менше двох разів.

Застосовувати народні методи можна не один раз, адже настої і розчини не містять в собі шкідливих речовин, і це дозволить зберегти всю користь та соковитість ягід.

Ще одна порада

Головна причина розвитку більшості інфекційних і грибкових захворювань - висока вологість і кислотність ґрунту. Для виправлення ситуації та її покращення потрібно регулювати режим поливу малини. Знизити кислотність землі можна за допомогою внесення деревної золи, доломітового борошна, гашеного вапна. Витрата вказаних інгредієнтів повинна складати приблизно 150 гр на 1 м2 ґрунту.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього