Лайм

Як захистити урожай винограду від цвілі: секрети довгого зберігання ягід

Уникнути поширених помилок можна легко

На зиму виноград потрібно обрізати, щоб захистити його від вимерзання. А що робити з уже зібраним урожаєм, аби він пролежав якомога довше та не втратив своїх властивостей, розповідається далі у цьому матеріалі.

Щоб захистити плоди від появи цвілі та подальшого їх псування, варто дотримуватися нескладних рекомендацій. Вони сприятимуть правильному зберіганню продукту та дозволять якомога довше насолоджуватися отриманим раніше урожаєм.

Читайте також: Дочекайтеся, коли настануть холоди: коли садити озиму моркву у 2023 році.

Фото: unsplash.com

Цвіль з'являється переважно на ушкоджених ягодах, від тертя об дріт, від дощів, птахів і комах, а також вона може виникнути через неправильне поводження із гроном під час укладання на зберігання. Отже, наступні поради допоможуть уникнути поширених помилок.

Лайфхаки, які забезпечать довготривале зберігання винограду:

  • коли будете відокремлювати гроно від пагону, намагайтесь не стерти з ягід восковий наліт (проїн) - він виконує захисну роль.
  • Також варто пам'ятати, що для зберігання підходить тільки добре достиглий виноград.
  • Перед закладанням його на зберігання варто ретельно оглянути продукт і видалити з нього ягоди, які мають пошкодження, а також сухі та недорозвинені плоди. Найкраще для цього використовувати маленькі ножиці.
  • У процесі огляду виноград краще тримати не у руці, а на рушнику, оскільки у такому випадку з ягід менше витиратиметься проїн.
  • На зберігання продукт варто закладати в абсолютно сухому вигляді.
  • Під час обробки грон ножицями їх слід осушити за допомогою чистої ганчірки чи шматочка вати.
  • Чим пізніше будете закладати виноград на зберігання, тим краще.
  • Приміщення має бути має бути сухим, темним, без стороннього запаху а також з вентиляційними отворами для провітрювання. Оптимальна температура у погребі - від 1 до 5° тепла.
  • Перед закладанням сховище також можна побілити вапном, обкурити сіркою та остудити. Для цього завчасно потрібно відкрити двері на ніч, тоді як на день закрити їх.
  • У вологу дощову погоду провітрювати приміщення не потрібно. Для усунення зайвої вологості можна поставити ящик з негашеним вапном або сухим деревним вугіллям.

Читайте на тему: Досвідчені садівники ніколи не забувають про пізньоосінній полив саду: навіщо це робити.

Фото: unsplash.com

Як зберігати виноград: кілька способів

  • в ящиках або діжках місткістю 8-10 кг із додаванням деревної або коркової тирси. На дно ємності насипте тирсу шаром 2-3 см, потім покладіть виноград таким чином, щоб грони не стикалися між собою. Перший шар пересипте тирсою шаром 1-2 см, після цього покладіть другий шар винограду і повторіть пересипання тирсою. Так робіть до тих пір, поки залишається місце у діжці чи ящику. Далі ємність варто не щільно прикрити кришкою, аби могло вільно надходити повітря. Для цього між бортом тари і кришкою можна покласти нетовсту планку. Крім того, додайте напис із назвою сорту та датою, щоб не забути цю інформацію.
  • У підвішених жердинах та гронах. При такому способі один кінець шпагату обв'яжіть ніжкою одного грона, а іншим - ніжку іншого грона. Після цього підвісьте виноград на жердину таким чином, щоб плоди не торкалися один одного.
  • На поличках, де є підстилка шаром 2-3 см з грубої та чистої соломи. Відстань між виноградом має бути хоча б 25 см, ширина чи глибина полиць - приблизно 80 см. Розстеліть рівномірним шаром 4-5 см соломи, на неї покладіть виноград, усі грона укладіть одне на одного ніжками від себе.
  • Також зберігати виноград можна у солом'яному попелі, і важливо зібрати його після згоряння соломи без домішок землі. У такому вигляді продукт буде зберігатися набагато краще, ніж у деревній тирсі. Остання піддається гниттю та іноді може стати причиною пошкодження винограду у сховищі. Своєю чергою солом'яний попіл не гниє та є своєрідним стерильним матеріалом. Також він не залишає запаху та добре захищає ягоди у гроні.

Перші заморозки – час обрізати троянди на зиму: ми розповідали, як це правильно робити.

Цікаві новини для вас:

айцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво