Лайм

Як приготувати голубці з картоплею - традиційну українську страву на Хрещенський святвечір

Так ви точно ще не готували

6 січня Україна вперше зустрічатиме Хрещення Господнє за новим календарем. Напередодні прийнято дотримуватись одноденного суворого посту, а у Хрещенський Святвечір 5 січня – після освячення води у церкві – сім'ї збираються за столом, на якому має бути 7 пісних страв. theLime підібрав простий рецепт голубців з картоплею, які вважаються традиційною українською стравою.

Читайте також: Коли святити воду на Водохреще і що з нею робити після цього: народні і церковні традиції.

Фото: instagram.com/miralotozka

Інгредієнти: капуста (2 головки), картопля (2 кг), цибуля (6-7 шт.), сіль (2,5 ч. л.), перець, рослинна олія, вода.

Приготування:

Для приготування смачних голубців із картоплею спочатку необхідно підготувати капусту. Промиваємо її в проточній воді, за бажанням знімаємо верхнє листя. Витираємо насухо і вирізаємо з неї качан, щоб потім легко можна було відокремлювати листочки.

Обрізки з капусти не викидаємо – вони знадобляться, щоб вистелити дно посуду, в якому готуватимуться голубці.

Беремо велику каструлю, наливаємо в неї воду і додаємо 1 ч. л. солі. Чекаємо, поки вона закипить, і відправляємо туди качан капусти. Через кілька хвилин вода знову закипить, і починаємо виделкою акуратно відокремлювати листочки. Потім необхідно обрізати грубі місця на листках капусти. Все невідповідне листя та обрізки не викидаємо.

Читайте також: Меню на Хрещенський Святвечір 2024: рецепти страв, які мають бути на столі.

Тепер візьмемося за приготування начинки для пісних голубців. Очищаємо приблизно 2 кг картоплі, з них 0,5 кг відправляємо варити в каструлю із підсоленою водою (як на пюре). Відварену картоплю подрібнюємо картоплем'ялкою.

Цибулю очищаємо від лушпиння. Тремо на тертці для дерунів 1 цибулину, а потім 1,5 кг картоплі, що залишилися, - це необхідно для того, щоб картопля не почорніла. Решту цибулі можна подрібнити ножем.

Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на ній нарізану цибулю для начинки голубців без м'яса.

З'єднуємо всі інгредієнти для начинки: картопляне пюре, натерту картоплю та обсмажену цибулю, солимо і перчимо за смаком (потрібно додати приблизно 1,5 ч. л.). Ретельно перемішуємо до однорідності.

Читайте також: З грибами смакують найкраще: як приготувати пісні голубці без м'яса.

На дно каструлі викладаємо залишки капусти та невідповідне листя. Потім беремо 1 лист, викладаємо в нього приблизно 1 ст. л. картопляної начинки та загортаємо, формуючи голубець. Проробляємо те саме з рештою начинки і листочками, щільно викладаємо їх в каструлю.

Беремо приблизно 0,5 л холодної води та розводимо в ній 1 ч. л. солі, перемішуємо та заливаємо голубці. Зверху голубці накриваємо листочками.

Ставимо варити на слабкий вогонь приблизно на 1,5 години. Подавати цю пісну страву можна з обсмаженою на олії цибулею.

Цікаві новини для вас:

  1. Які пісні страви приготувати на Святвечір: смачні рецепти з капустою, квасолею та грибами.
  2. Підходять для пісного меню: як приготувати млинці на мінеральній воді.
  3. Як приготувати пісний майонез – заправку для салатів, в рецепті якої немає яєць.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами

Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати знамениті лимонні панкейки з рікотою за рецептом з газети New York Times