В давнину українські господині квасили цілі бочки помідорів - вони мали гострий смак і могли зберігатися до самої весни. В сучасних умовах бочки замінили інші ємності, однак саме цей рецепт квашених помідорів став чи не найпопулярнішим.
theLime пропонує приготувати квашені помідори на зиму "Як з бочки" за автентичним рецептом, що передається з покоління в покоління.
Читайте також: Без оцту і аспірину: як зробити найпростіші квашені помідори.
Ці квашені помідори виходять дуже смачними, ароматні і наче газованими. Великий плюс - їх можна зберігати не лише в холоді, а й за кімнатної температури.
Інгредієнти
- Помідори (слід вибирати тугі, не перестиглі)
- Листя і за бажанням корінь хрону
- Листя вишні
- Листя смородини
- Парасольки кропу
- Часник 10-12 зубчиків
- Чорний перець горошком
- Запашний перець
- Гірчиця в зернах 1 ст. л.
- Гірчичний порошок 1 ст. л.
Розсіл
- На 1 літр води
- Сіль 60 г.
- Цукор 30 г
Читайте також: Зелені помідори по-корейськи - рецепт оригінальної закуски на зиму.
Приготування
На дно відповідної за розміром ємності - це може бути емальоване відро, пластиковий бокс - викладаємо листя і корінь хрону, порізавши його на частинки, листя вишні, смородини, порізаний на пластинки часник, парасольки кропу, чорний перець горошком і запашний перець.
На цю "шубу" з зелені спецій щільно викладаємо помідори та присипаємо зерновою гірчицею.
Вкриваємо цей шар помідорів листям смородини, вишні, нарізаним часником, додаємо чорний перець горошком і парасольки кропу.
Розсіл готуємо з холодної питної води (водопровідну краще профільтрувати). Розчиняємо сіль із цукром і заливаємо холодним розсолом помідори до верху. Зверху прикриваємо листям хрону і присипаємо гірчичним порошком.
Читайте також: "П'яні" мариновані помідори з горілкою - ваші гості будуть в захваті.
Закриваємо ємність з помідорами тарілкою чи кухонною дощечкою, а на неї ставимо невеликий вантаж. Вони будуть "втоплені" в розсолі, тож вибирайте вантаж з екологічних матеріалів, і по можливості накриваємо кришкою. Залишаємо помідори кваситися при кімнатній температурі на 7 днів.
Через 7 днів відкриваємо ємність і прибираємо "захисний" шар із листя і спецій. Помідори повністю готові і придатні до вживання.
Якщо ваші помідори будуть стояти в підвалі або холодильнику, просто накрийте ємність кришкою і відправте на зберігання.
Якщо ж плануєте зберігати їх при кімнатній температурі в приміщенні, розсіл треба перекип'ятити. Для цього перекладаємо помідори в чисті банки, розсіл разом із зеленню переливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і проварюємо 2-3 хвилини. Гарячим розсолом заливаємо банки з помідорами, закручуємо кришками, перевертаємо, залишаємо до остигання і зберігаємо у звичайній шафі або на балконі.
Такі помідори смакуватимуть як закуска до основних страв, вони з’їдаються завжди максимально швидко, з апетитом і із задоволенням!
- Раніше ми розповіли, як приготувати малосольні помідори за добу.
- Читайте також на theLime, як приготувати аджику з яблуками без оцту.
Цікаві новини для вас: