Лайм

56 років тому The Rolling Stones вперше з'явилися на телебаченні в США, та приємного в цьому виявилося мало

Молоді британці дебютували на шоу Діна Мартіна та запам'ятали цей вечір на все життя

1 червня 1964 року учасники The Rolling Stones вперше прилетіли до США. На гурт чекала серія концертів і дебют на телебаченні країни, чий ринок вже завзято штурмували The Beatles. Звісно, про топове шоу Еда Саллівана хлопці з Лондона могли тільки мріяти, тому охоче погодилися виступити на доволі престижному The Hollywood Palace, ведучим якого був актор і співак Дін Мартін. Музиканти вийшли на сцену 3 червня і запам'ятали цю дату на все життя. Ось тільки приємними ці спогади не назвеш. Через 56 років theLime згадав кумедну історію з біографії "Роллінгів", до якої вони неодноразово поверталися в інтерв'ю та мемуарах.

Нью-Йорк, червень 1964 року Фото: Getty Images

Навесні 1964 року справи ще зовсім молодих учасників The Rolling Stones йшли з перемінним успіхом. Навіть в рідному Лондоні. Але якщо в чартах Британії гурту вже вдавалося підкрадатися до позицій The Beatles, то в США справи йшли інакше. Свіжий сингл Not Fade Away великого враження на американців не справив, і розбитий цією новиною Мік Джаггер вважав, що вирушати за океан їм ще занадто рано.

З цією думкою був вкрай незгодний продюсер Ендрю Олдем, який всіляко намагався влаштувати хлопцям "будь-який галас" - щонайменше зробити цим рекламу, а вже якщо пощастить, то ще й компенсувати відсутність їх пісень у медіа.

1 червня музиканти прибули в Нью-Йорк. У місцевому аеропорту, який нещодавно назвали на честь Джона Кеннеді, гурт раптом взяли в облогу шанувальники, і це змусило Джаггера поглянути на ситуацію по-іншому. Попереду "Роллінгів" чекали їх перші концерти в США, але перед цим - ефір на каналі ABC та зустріч з самим Діном Мартіном. Хто ж міг подумати, що добрий приятель Френка Сінатри, зірка кіно та нібито завжди підпилий серцеїд Діно не стане приховувати свого презирства до зелених рокерів навіть в ефірі.

Коли The Rolling Stones з'явилися в студії вечірнього шоу, його продюсер жахнувся. "В Америці в ті часи, якщо у тебе було довге волосся, тебе сприймали, по-перше, за божевільного і, по-друге, за п*дора, - розповість через роки гітарист Кіт Річардс у своїй автобіографічній книзі "Життя". - "Гей, педи!" - кричали нам з вулиці".

Дін Мартін Фото: Getty Images

Музикантам одразу ж запропонували гроші, щоб ті, принаймні, купили собі нові костюми, і бажано однакові. Але успіху цим ніхто не домігся. Часу було обмаль і хлопці почали репетицію. Діна Мартіна в цей час заміняв дублер, а коли відбулася довгоочікувана зустріч, стало ясно, що молодих британців запросили на шоу в якості чергової боксерської груші для дотепника Діно.

"А ось дещо для молоді, - оголосив в ефірі Мартін, не приховуючи сарказму. - П'ять молодих хлопців з Англії... "Роллінг Стоунз". Знаєте, мене й самого якось пакували, коли був вмазаний... (Мартін використав фразу I've been rolled while I was stoned myself - це гра слів та виразів "to be rolled" ("бути заарештованим") і "to be stoned" ("бути напідпитку, вмазаним"); в ефірі відразу пролунав закадровий сміх - Ред.). Не знаю, що вони там грають, слухайте самі".

Коли ж Джаггер доспівав I Just Want To Make Love To You, ведучий знову почав жартувати. "Чудові, правда?" - закотив він очі. - Після шоу вони летять до Лондона, де змагатимуться з The Beatles у конкурсі стрижок <...> Кажуть, у цих гуртів занадто довге волосся, але ні, це тільки на вигляд. У них просто вузькі лоби і високі брови" [знову закадровий сміх]. Що ж, ми робимо коротку паузу і побачимося знову вже за хвилину. Не перемикайтеся, ви ж не залишите мене самого з цими... "Роллінг Стоунз".

"І це Діно, - додасть пізніше Кіт Річардс. - Бунтар, який показував палець світу шоу-бізнесу, прикидаючись, що ніколи не просихає. Ми, чесно кажучи, злегка були в шоці. В Англії конферансьє та інший естрадний народ могли нас не переварювати, але ніхто не дивився на нас як на дешевий цирк на дроті".

Далі були концерти в Сан-Бернардіно, Міннеаполісі, Омасі, Детройті, Піттсбурзі... і, незважаючи на те, що вони були куди більш успішними, ніж дебют на телебаченні, довгоочікуваний розквіт зухвалих The Rolling Stones в США ще тільки-тільки з'являвся на горизонті.

Через роки британці неодмінно повернуться до країну, яка так приваблювала їх своїми можливостями. Їх альбоми підкорять місцеві чарти, їх імена впишуть до Зали слави рок-н-ролу, а загальний тираж проданих платівок впевнено перевищить позначку у 200 млн копій. При цьому більша їх частина розійдеться саме в США.

  • 67 років тому в Британії коронували Єлизавету II. Вперше в історії обряд посвячення британського монарха транслювався на ТБ, і в прямому ефірі за ним спостерігали 27 млн людей. Ось як це було.
  • Всі знають бойовики з Брюсом Віллісом, але вже забули про його музичне минуле. А у 80-х актор був ще той віртуоз. Слухаємо джаз від "міцного горішка", якому так і не вдалося завоювати серця мільйонів музикою.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.