Лайм

Таємна родина, три "Оскари" і дружба з Фіделем Кастро: 6 фактів про Жака Кусто, які вас здивують

Дослідник Світового океану прожив повне захоплюючих подій життя

25 червня 23 роки тому не стало Жак-Іва Кусто - французького винахідника, дослідника і режисера фільмів про Світовий океан. Разом з Емілем Ганьяном Кусто винайшов акваланг, що дозволив дайверам занурюватися під воду довше і глибше, ніж будь-коли раніше. На його рахунку багато іншого спорядження, включаючи системи освітлення та підводні камери, які аквалангісти використовують досі. Але крім великого внеску у вивчення океану, Жак-Ів Кусто має унікальну історію життя, якої вистачило б на кілька екранізацій. theLime знайшов шість фактів, які варто дізнатися про Капітана Кусто.

Фото: Getty Images

Кусто став аквалангістом "завдяки" страшній аварії

Жак-Ів Кусто рано навчився плавати, з дитинства відчував зв'язок з морем, але найбільше мріяв стати льотчиком. Коли в 1936 році амбіційний 25-річний юнак вирішив вступити до Академії морської авіації, страшна аварія на гірському серпантині змусила його переглянути життєві плани. Жак-Ів зламав десяток кісток, пошкодив легені, а його праву руку паралізувало. Травми були настільки серйозним, що лікарі пропонували ампутацію. Однак Кусто відмовився від операції, обравши довгий і болючий шлях одужання. Щоб відновити рухливість, він кожного дня плавав у Середземному морі, і одного разу взяв із собою окуляри для підводного плавання. Пірнувши під воду, Кусто вперше розглянув морське дно, після чого усвідомив своє нове покликання.

Кусто був учасником французького Опору

Перед початком Другої світової війни Жака Кусто завербували французькі розвідувальні служби. Коли після падіння Парижа в 1940 році колаборантський режим Віші взяв під контроль половину країни, він приєднався до руху Опору, повідомляючи союзникам про пересування італійських військ. За свої зусилля Кусто згодом був нагороджений кількома медалями, включаючи Орден почесного легіону - вищий знак визнання особливих заслуг перед Францією. Після закінчення війни Кусто продовжив служити країні, допомагаючи флоту розчищати морські шляхи від підводних мін.

Кусто орендував корабель "Каліпсо" всього за 1 франк на рік

У 1948 році Жак-Ів Кусто опублікував свою першу книгу "На 18 метрів під воду", і вона так вразила британського філантропа Лоела Гіннеса, що той викупив старий британський тральщик і здав його винахіднику в оренду за символічний 1 фунт на рік. Кусто охрестив корабель "Каліпсо", переобладнав його на мобільну лабораторію для польових досліджень і використовував для дайвінгу та зйомок. Так корабель обзавівся вертолітним майданчиком, науковим обладнанням, спущеним на 3 метри під ватерлінію відсіком для підводного спостереження і міні-підводними човнами, розробленими Кусто. За рік до смерті Кусто в порту Сінгапуру "Каліпсо" зіткнувся з баржею і затонув. Протягом багатьох років нові власники корабля працюють над його відновленням, щоб він знову зміг досліджувати моря.

Фото: Getty Images

Фідель Кастро був фанатом Кусто

У 1985 році Кусто і його команда вирушили на Кубу, щоб досліджувати унікальну популяцію омарів в країні. Там Кусто довелося запросити Фіделя Кастро на вечерю на своєму кораблі. Кастро, як виявилося, симпатизував дослідникові і чув про його досягнення, тому дозволив йому звільнити 80 політв'язнів. Кусто і його команда також отримали ще одну унікальну можливість: вони стали першим не кубинцями, які пройшли через затоку Гуантанамо після Карибської кризи 1962 року.

У Кусто є три премії "Оскар"

Книга Кусто "У світі безмовності" розійшлася тиражем більше 5 млн екземплярів і була переведена на 22 мови. Фільм з тією ж назвою в 1957 році отримав "Оскар" як найкраща документальна картина, але однією нагородою дослідник не обмежився. "У світі безмовності" також отримав головний приз на Канському кінофестивалі, чого за 48-річну історію фестивалю не домагався жоден документальний фільм. Другий "Оскар" Кусто-продюсер отримав за кращий ігровий короткометражний фільм "Історія золотої рибки" (1960), а третій - за кращий документальний повнометражний фільм "Світ без сонця". "Ми робимо не документальні фільми. Ми робимо пригодницькі", - пояснив він популярність своїх робіт.

У Кусто була таємна родина

Кохання Жак-Іва Кусто і Сімони Мельхіор, з якою він одружився в 1937 році, стала притчею во язицех. Жінка брала участь в експедиціях на його кораблі "Каліпсо", допомагала фінансувати проекти і навіть продавала сімейні коштовності, щоб купити паливо для корабля. Сімона так добре піклувалася про екіпаж "Каліпсо", що вони прозвали її "Пастушкою". Яке ж було здивування публіки, коли в 1991 році 81-річний Жак оголосив, що у нього є не тільки інша жінка, а й ціла таємна сім'я з двома дітьми. Через рік після смерті Сімони від раку Кусто розкрив світові свої давні стосунки з Франсін Триплет, на якій пізніше одружився.

Жак-Ів Кусто і Франсін Триплет Фото: Getty Images

  • 67 років тому в Британії коронували Єлизавету II. Вперше в історії обряд посвячення британського монарха транслювався на ТБ, і в прямому ефірі за ним спостерігали 27 млн чоловік. Ось як це було.
  • Всі знають бойовики з Брюсом Віллісом, але вже забули про його музичне минуле. Та в 80-х актор був хорошим музикантом. Слухаємо джаз від "міцного горішка", якому так і не вдалося завоювати серця мільйонів.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.