Лайм

Мелодії Андалусії та народні пісні в стилі джаз: яким був третій день Leopolis Jazz Fest 2 021

26 червня у Львові продовжився міжнародний музичний фестиваль

Leopolis Jazz Fest 2021 пройшов "екватор": третій день музичного фестивалю у Львові видався погожим і багатим на події. theLime курсував між фестивальними локаціями і зібрав найцікавіші моменти опен-ейру.

На вихідних Львів традиційно наповнюють туристи, і субота 26 червня не стала винятком. Навіть ті, хто не планував відвідувати фестиваль, не зміг пройти повз джаз від вуличних музикантів. На сцені біля Домініканського собору і на вулиці Братів Рогатинців більше 10 колективів із різних міст України поділилися своєю творчістю і помітно зменшили швидкість пішоходів.

Гурт Modern TimesФото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Сцену у дворі палацу Потоцьких також зайняли українці: проект київської контрабасистки і композиторки Христини Кірік КК4ТЕТ грав експериментальний бібоп, а колектив контрабасиста Валентина Корнієнко Peaceful Music Trio виконав авторські аранжування творів Чарлі Хейдена.

Сцена на площі Ринок лунала контрастно. Відкрив її іспанський гітарист Карлос Кортес Бустаманте, який у супроводі іберійської лютні, куатро, флейти, пікколо, тромбона і перкусії занурив публіку в екзотичну атмосферу Андалусії та Південної Америки. Музиканти майстерно поєднують джазову імпровізацію з фламенко, латиноамериканською і африканською музикою, і навіть в акустиці їхні композиції звучали хвилююче і запально.

Carlos Cortés BustamanteФото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Слідом за іспанцями на сцену вийшов квартет італійського басиста Нікколо Фарачі Motel Kaiju. Під їхній бурхливий електро-джаз було важко всидіти на місці, а вінтажні синтезатори стали родзинкою, яка подарувала групі унікальне космічне звучання.

Motel KaijuФото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Хедлайнери головної сцени Leopolis Jazz Fest 2021 у Парку культури також виявилися зовсім не схожими, але рівноцінно вражаючими. Відкрив вечір шведський піаніст і композитор Ян Лундгрен та його струнний квінтет. У програму "Jazz Meets Folk" увійшли народні пісні в аранжуванні, характерному для класичної і джазової музики. Коли публіка впізнала у ніжних мелодіях рояля, контрабаса, скрипок і віолончелі "Ой, чий то кінь стоїть" і "Ти ж мене підманула", вибух оплесків майже заглушив самих музикантів.

Jan Lundgren «Jazz Meets Folk»Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Фото: Марина Ніжник / theLime

Закрив третій день фестивалю американський трубач і композитор Кріс Ботті, який отримав "Греммі" за кращий поп-інструментальний альбом. На рахунку у Ботті записи і виступи зі Стінгом, Леді Гагою, Андреа Бочеллі, Френком Сінатрою, Барбарою Стрейзанд, Йо-Йо Ма, Тоні Беннеттом та іншими зірками, тому музикант чудово знає, як сподобатися публіці. Його дзвінка, місцями істерична труба у супроводі рояля, гітари, скрипки, саксофона, баса і барабанів доводила зал до музичного катарсису.

Chris BottiФото: Марина Ніжник / theLime

Chris BottiФото: Марина Ніжник / theLime

27 червня Leopolis Jazz Fest 2021 продовжить свою джазову ходу виступами ізраїльського контрабасиста Авішая Коена, американського мультиінструменталіста Камасі Вашингтона, французького квінтету OZMA, українського Fusion Trio та інших артистів.

Фото: Марина Ніжник / theLime

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм