Лайм

Від Пономарьова до Go_A: де живуть та що роблять учасники "Євробачення" від України під час війни

Більшість артистів активно підтримують країну та співгромадян

Напередодні "Євробачення-2022" увага багатьох українців прикута до групи Kalush Orchestra, яка представить країну на міжнародному конкурсі в Турині (Італія) та має всі шанси на перемогу. Користуючись медійністю, учасники колективу висвітлюють війну в Україні в іноземних ЗМІ, займаються волонтерством, підтримують ЗСУ та переселенців.

"Щодня у нас по 10-15 інтерв'ю, репетиції, даємо правки по світлу, камерам, віджеїнгу. Дуже щільний графік, робимо все можливе, щоб представити нашу країну якнайкраще", - розповів фронтмен Калуш Олег Псюк в Instagram.

Фото: https://www.instagram.com/kalush.official/

А як проявили себе інші представники України на "Євробаченні" минулих років? Ось, що відомо про їхнє життя та діяльність під час повномасштабної війни з Росією.

Олександр Пономарьов (Євробачення-2003)

Після 24 лютого Олександр Пономарьов залишається в Україні та підтримує моральний дух співгромадян патріотичними піснями. Одна з них – "Україна переможе" – вже стала народним хітом і набрала 6,8 млн переглядів на YouTube. Усі гроші, зібрані з релізу, передадуть українським військовим. Також Пономарьов виступає перед захисниками України, а "Ніченькою темною" дуже подобається артилеристам, які у темний час доби особливо ефективно працюють по позиціям ворога.

Руслана (Євробачення-2004)

Перша українська переможниця "Євробачення" Руслана Лижичко під час повномасштабної війни з РФ активно займається волонтерством. У квітні після звільнення Київщини від окупантів співачка займалася доставкою гуманітарної допомоги мешканцям Бородянки, брала участь у благодійних концертах у Європі, виступала перед військовими та спілкувалася з переселенцями. Також вона регулярно публікує у соцмережах пісні-молитви за Україну. "Для мене музика тепер більше, ніж музика. Мікрофон для мене тепер не просто технічний прилад. Це те, з чим можна рятувати життя людей і нашу землю, яку знищують. І заради цього я виходжу на сцену. У цьому бачу свою місію", - розповіла артистка у Facebook.

"Гринджоли" (Євробачення-2005)

Провал пісні "Разом нас багато" на "Євробаченні" у 2005 році поклав кінець гурту "Грінджолі", але його учасники, що стали популярними під час Помаранчевої революції, не сидять склавши руки під час війни з Росією. Судячи зі сторінки у Facebook, фронтмен гурту Роман Калин допомагає волонтерам у рідному Івано-Франківську.

Тіна Кароль (Євробачення-2006)

Тіна Кароль дуже гостро відреагувала на повномасштабне вторгнення Росії. Після 24 лютого співачка говорила про те, що усамітнилася в монастирі для молитви і залишиться там надовго, але незабаром переїхала до Європи та активно дає благодійні виступи на підтримку України. 13-річний син виконавиці давно живе та навчається у Великій Британії, тому їй не довелося вивозити дитину з-під обстрілів.

Вєрка Сердючка (Євробачення-2007)

З піснею "Dancing lasha tumbai" Вєрка Сердючка (Андрій Данилко) посіла на "Євробаченні" друге місце, і блиск її зірки затьмарив навіть переможницю конкурсу Марію Шерифович. Росія не вибачила Сердючці успіху, почувши у тексті пісні пророчі слова "Раша, гудбай". Після цього кар'єра Данилка в РФ пішла на спад, і сьогодні він повністю відхрестився від країни-агресора. Після 24 лютого артист живе у Києві та не збирається залишати столицю. Він дає багато інтерв'ю, в яких критикує російських пропагандистів, боягузливих артистів і росіян, що мовчать.

Ані Лорак (Євробачення-2008)

Ані Лорак давно живе та працює в РФ всупереч анексії Криму, окупації Донбасу та подальшої військової агресії. Після повномасштабного вторгнення в Росії в Україну Лорак на шостий день безадресно закликала припинити війну - "вбивчу, руйнівну та безглузду". Після цього співачка не зробила жодної чіткої заяви із засудженням дій Росії та зникла з публічного поля. Її донька Софія зараз перебуває в Туреччині з батьком, колишнім чоловіком Лорак Муратом Налчаджіоглу.

Фото: instagram.com/anilorak

Світлана Лобода (Євробачення-2009)

Лобода - ще одна українка, яка після 2014 року будувала кар'єру в РФ та жила за принципом "музика поза політикою". Спочатку в Україні співачка потрапила до чорного списку через неоднозначну позицію з приводу війни: вона плакала через обстріли, але не говорила, хто їх здійснює. Коли Світлана зібралася і все ж таки назвала РФ агресором, її виключили із чорного списку. У цьому їй чимало допомогли великі грошові пожертвування різним фондам, які займаються допомогою постраждалим від війни українцям.

Відомо, що нині Лобода з дітьми живе в Європі, має українське громадянство та продовжує займатися благодійністю. Їй, як і багатьом українським артистам, заборонений в'їзд до Росії на 50 років.

Alyosha (Євробачення-2010)

Співачка Alyosha (Олена Тополя) – мати трьох дітей, з якими після повномасштабного вторгнення РФ переїхала до родичів у США. "Мені дуже хочеться додому. Мені хочеться бути поруч, хочеться так само захищати Україну, але я народилася жінкою, тому захищаю дітей. Я молюся за наших чоловіків, жінок, бажаю всім психологічно вистояти, витримати", - зізналася вона.

Чоловік артистки, фронтмен гурту "Антитіла" Тарас Тополя, приєднався до ЗСУ та захищає Україну зі зброєю в руках. Також він веде активну культурну війну і навіть записав спільну з Едом Шираном пісню про події після 24 лютого.

Міка Ньютон (Євробачення-2011)

Українка Міка Ньютон (Оксана Грицай) давно живе та працює у США, і свій Instagram використовує як майданчик для інформування американців про подій в Україні. На церемонії вручення премії "Греммі-2022" Міка виступила разом із Джоном Леджендом, українською віолончелісткою Сюзанною Іглідан та поетесою Любою Якимчук на підтримку рідної країни та її мешканців.

"Я присвячую цю ніч моїй сестрі, яка служить в українській армії вже 23,5 роки. Всім українським солдатам, які борються за нашу країну, усім відважним українським людям. Я так пишаюся називати себе українкою. Я з вами!" - розповіла Ньютон про свою участь у концерті.

Фото: https://www.instagram.com/mikanewton/

Гайтана (Євробачення-2012)

Українка з конголезьким корінням Гайтана Ессамі після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну не надто активна в соцмережах: у Facebook співачка переважно репостить корисну інформацію для тих, кому потрібна допомога, і не розповідає про своє життя.

Відомо, що Гайтана 26 лютого виїжджала із Києва зі своєю дочкою. "У ці моменти, коли горе і війна в нашій країні, і ми всі знаходимося в одному становищі. Ви все ще вимагаєте "показових виступів". Це не доречно... Я всі ці дні перебуваю в такому ж стресі, як і Ви, ховаючи свою дитину у підвалі, молячись за мир в Україні", - писала вона у Facebook.

Фото: https://www.facebook.com/gaitana.essami.3

Злата Огнєвіч (Євробачення-2013)

Злата Огнєвіч гостро переживає війну, але дуже активно висвітлює її події у Instagram. У своєму блозі співачка проводила інтерв'ю з дружинами бійців Азова, записувала десятки звернень із проханням деблокади міста, розміщувала корисну інформацію для тих, хто шукає чи пропонує допомогу. Крім того, Злата бере участь у благодійних концертах зі збору коштів для України і виступає перед бійцями, підтримуючи їхній бойовий дух. Зірка не хоче покидати Київ, але за необхідністю виїжджає за кордон для виступів.

Фото: https://www.instagram.com/zlata.ognevich/

Марія Яремчук (Євробачення-2014)

До вторгнення РФ в Україну 24 лютого Марія Яремчук кілька років не випускала нової музики та не вела публічної діяльності. Війна змусила її повернутися у соціальні мережі: співачка озвучила свою позицію, засудила агресора та росіян, які вірять у пропаганду. Також вона випустила патріотичну пісню "Дорога воїна" та використовує свій Instagram як інформаційний майданчик. Відомо, що дочка Назарія Яремчука живе у Львові та допомагає різним благодійним організаціям.

Джамала (Євробачення-2016)

Джамала - одна з найактивніших і найрезультативніших трудівниць артистичного фронту. Зірка виїхала з України на початку повномасштабної війни, залишила маленьких синів у сестри в Туреччині та почала їздити світом із благодійними концертами. Заходи, в яких брала участь зірка, допомогли зібрати для України 90 млн. євро.

"Зараз кожен використовує свій ресурс, щоб допомагати. Я вважаю своїм обов'язком розповідати про злочини Росії мільйонам людей у всьому світі та закликаю допомагати нам", - розповіла вона про свою місію.

O.Torvald (Євробачення-2017)

Фронтмен гурту O.Torvald Женя Галич із самого початку війни записався у територіальну оборону, але йому довгий час не давали до рук автомат. У квітні прагнення рокера нарешті увінчалося успіхом, і тепер він захищає Україну від російських окупантів у лавах ЗСУ. "Надавай там оркам по зубах!" - підтримали Галича колеги по групі, показавши його фото у формі та з автоматом.

MELOVIN (Євробачення-2018)

MELOVIN (Костя Бочаров) через повномасштабне вторгнення РФ в Уркаїну виїхав на захід України. Більшість часу співак перебуває у Львові, де активно працює у волонтерському штабі. Співак виступає для переселенців, підтримує українців у соцмережах, а також веде боротьбу на інформаційному фронті, даючи інтерв'ю про важливість переходу на українську мову.

Go_A (Євробачення-2021)

Популярність Go_A після "Євробачення-2021" зробила їхні голоси особливо помітними під час повномасштабної війни в Україні. Катерина Павленко активно виступає на благодійних концертах та футбольних матчах, дає інтерв'ю іноземним ЗМІ та розповідає правду про те, що відбувається в Україні. Крім того, вона стала спікером від України на "Євробаченні-2022" та оголосить оцінки національного журі іншим учасникам конкурсу.

"Мені дуже приємно стати частиною нинішнього "Євробачення". Пам'ятаю нашу радість, коли оголосили перші 12 балів. Приємно усвідомлювати, що в мене є можливість зробити когось ще щасливішим", - заявила Катерина.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм