Лайм

Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, якого раніше звинувачували в українофобії

Чим комік зіпсував свою репутацію

Під час повномасштабної війни з поля зору публіки зникло багато знаменитостей. Хтось тихо і без піару вступив до лав ЗСУ, а хтось виїхав з України і не прагне коментувати те, що відбувається в рідній країні. Серед останніх – актор, режисер та художній керівник театру "Маскі-шоу" Георгій Делієв.

Читайте також: Де зараз зірка "Шоу довгоносиків" Віктор Андрієнко і як змінилося його життя під час війни.

Фото: facebook.com/georgiy.deliev

Скандали з Георгієм Делієвим

Ще до початку повномасштабного вторгнення зірка "Маски-шоу" заробив репутацію українофоба. У 2011 році журнал "Тиждень" вніс артиста до списку діячів культури, які відкрито виявляли "антиукраїнство". Наприклад, після Помаранчевої революції він записав пісню та "сатиричний" кліп "Рідна мова", який досі доступний у мережі. У кліпі комік співав українською про любов до Батьківщини, нібито під тиском українізації, що насаджується насильницьким шляхом.

"Ну ребята, я не могу так петь! Какой "державною мовою", я е**л вашу "державну мову". И "письменників" ваших вместе с "мовой" и с вами. Пошел он, ваш президент", - зірвався герой ролика на "українізаторів". Попри такий скандал у 2009 році Віктор Ющенко вручив Делієву звання народного артиста України.

На цьому скандали із Делієвим не закінчилися. У 2014 році, після анексії Криму та початку війни в Україні, артист дав інтерв'ю, в якому фактично легітимізував псевдореферендум РФ. Він казав, що Росія, "мабуть, правильно забрала Крим".

Читайте також: Де зараз комік Андрій Молочний, який розповідав про "натовпи фашистів" у Києві.

Фото: facebook.com/georgiy.deliev

"Правильно, якщо люди так вирішили. Я сумніваюся, що там 97 відсотків "за", але, напевно, була більшість. Однозначно сказати, правильно це чи ні, не можна. З одного боку, якщо більшість так вирішила, то це правильно", - говорив він. Пізніше комік заявляв, що Крим просто "мирно віддали" Росії за гроші, а сам він проти цього. Про політику Делієв говорив неохоче, вважаючи, що "артист має бути нейтральним, нести загальнолюдські цінності, а не розпалювати агресію".

Георгій Делієв висловлював думку, що "бездуховний" Захід зацікавлений у розвалі Росії та України, що й спровокувало "конфлікт". Тоді артист вважав, що зупинити війну може лише російська православна церква.

Наративи кремлівської пропаганди про "руку Заходу", яка керує Україною, звучали від Георгія Делієва і пізніше. В інтерв'ю 2021 року він стверджував, що не вважає Україну самостійною державою. "Україну зараз не можна розглядати як самостійну державу. Вона живе за правилами світових ігор, умови яких ми не знаємо", - говорив він. Війна була для коміка справою рук політиків та "сірих кардиналів".

Читайте також: Поїхав до Іспанії та підтримує росіян: що стало із сином співачки-зрадниці Таїсії Повалій.

Де зараз Георгій Делієв

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Герогій Делієв публічно не озвучував свого ставлення до того, що відбувається в його країні. Не говорив він і про те, чи змінилася його думка щодо анексії Криму, відповідальності Росії та колективної вини росіян. В інтерв'ю ресурсу "Нерухомі" 63-річний артист розповів, що виїхав з України до Франції, де живе зі своєю родиною – дружиною Катериною, 7-річним сином Миколою, 2-річним сином Лукою, донькою Яною та 8-річною онукою Алісою.

Делієв із дружиною Катериною. Фото: facebook.com/georgiy.deliev

Спочатку родина артиста жила у соціальній квартирі, а нині осіла в будинку у передмісті Парижа. Делієв відвідував Одесу у вересні 2022 року, але, як і раніше, не коментував війну.

"Звичайно, я дуже сумую за нашим будинком. Перед війною ми планували посадити молоді дерева, але так і не встигли це зробити. Сподіваюся, що зможемо втілити ці плани в найближчому майбутньому", - розмірковував він.

Читайте також: Його досі дивляться в Україні: "добрий" російський стендапер цинічно висміяв війну.

Примітно, що батько Георгія Делієва, 88-річний Віктор Делієв, набагато чіткіше висловлював свою проукраїнську позицію. Ще у 2021 році він закликав українців переходити на рідну мовою, говорив про насильницьку русифікацію та злочини, які Росія чинила в Україні.

Віктор Делієв, батько Георгія Делієва. Фото: Facebook

"Україна окупована не в 2014 році, а вже майже чотири століття! Цим же "старшим братом". Окупант всі ці роки винищував кращих людей, грабував Україну, й особливо жорстоко і послідовно винищувалась мова. Ще раз про окупантів: їхній основний ідеологічний довід – "мы защищаем русскоязычное население…", при цьому (і до цього) винищуючи українську мову та українських людей. Чим я, старий, можу допомогти Батьківщині? Посилали з волонтерами вовняні шкарпетки, рукавички, мед… Честь і хвала нашим патріотам та волонтерам: без них чи вистояли б воїни в цій війні. Я твердо знаю, чим я можу допомогти воїнам. І я, і кожен дід, кожен чоловік, кожна жінка, дитина: ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ! - писав літній чоловік. - Мова – основа нації. Розмовляймо українською, спілкуймося вдома й на роботі, читаймо! Україна відбудеться. Україна вже відбувається. І їй треба допомогти – і словом і ділом. І слово рідною мовою кожного з нас буде великим ділом для України".

Довідка: Георгій Делієв народився у Херсоні 1 січня 1960 року. Навчався на архітектурному факультеті Одеського інженерно-будівельного інституту. В юності почав займатися пантомімою та клоунадою. У 1984 році його прийняли в ансамбль "Маски" при Одеській філармонії. Починаючи з 1991 року Георгій Делієв був режисером-постановником, автором сценарію та виконавцем головних ролей у "Маски-шоу". Знімався у кіно, включаючи "Донбас" Сергія Лозниці, де зіграв польового ватажка "ДНР".

Перша дружина Георгія Делієва Лариса померла у 2012 році, у їхньому шлюбі народилася дочка Яна. Друга дружина артиста, Катерина Делієва, на 25 років його молодша. Разом пара виховує двох дітей.

Георгій Делієв із сином Миколою. Фото: facebook.com/georgiy.deliev

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм