Лайм

Шпигун КДБ роками працював на королівську родину: його історію показали в серіалі "Корона"

На Netflix стартував 3 сезон серіалу про королівську сім'ю Великобританії "Корона". Події в ньому розгортаються в 1960-х, і вже в першому епізоді глядачів знайомлять з сером Ентоні Блантом - оцінювачем картин королеви, який займав цю посаду протягом 27 років. Перші 19 років при дворі Блант діяв як шпигун КДБ, в чому зізнався в обмін на імунітет від судового переслідування. Після цього він залишався в палаці ще 8 років, і його захоплюючу історію розповіло видання Esquire.

Блант народився в графстві Хемпшир на півдні Англії і здобув освіту в Кембріджському університеті. Під час навчання в 1933 році він відвідав СРСР, а в 1934-му був завербований в якості шпигуна для КДБ. Решту часу в Кембриджі він провів, розширюючи шпигунське кільце.

За часів Другої світової війни Блант служив у британській армії, часто передаючи дані розвідки про німців в Радянський Союз. У той час він успішно вивіз з Німеччини компрометуючі листи, якими герцог Віндзорський (дядько королеви, який відрікся від престолу) обмінювався з Гітлером. Блант також був троюрідним братом матері королеви, в 1956 році його посвятили в лицарі і дали роботу в королівській картинній галереї.

Сер Ентоні Блант входив у Кембріджську п'ятірку - ядро мережі радянських агентів, які діяли в Великобританії з початку 30-х років на протязі всієї Другої світової війни, аж до середини 50-х. Кільце шпигунів з кембріджською освітою привернуло увагу громадськості, коли в 1951 році британські дипломати Дональд Маклін і Гай Берджесс раптово втекли до СРСР. Кім Філбі, ще один член П’ятірки, був офіцером британської розвідки, якому, незважаючи на серйозні підозри, вдавалося зберігати прикриття до 1963 року.

Американець Майкл Стрейт, якого Блант намагався завербувати в Кембриджі, повідомив британській розвідці про шпигунство високопоставленої особи. Блант, якого раніше підозрювали і допитували 11 разів, вирішив зізнатися в обмін на імунітет від судового переслідування.

Серіал "Корона" показує, як королівська родина дізналася секрет і утримувала Бланта на службі майже 10 років після зізнання. Як було заявлено, сім'я намагалася захистити репутацію британських розвідувальних сил, але більш імовірно, що клан Маунтбеттен-Віндзор дбав про свою честь: Ентоні Блант знав про листування герцога Віндзорського з нацистами, яку королева воліла зберігати в таємниці.

Блант зберігав посаду при дворі до 1972 року, писав книги і читав лекції в установах по всьому Лондону, але коли в 1979 році Маргарет Тетчер прийшла до влади, вона публічно викрила його Палаті громад. У ЗМІ піднявся галас, королева Єлизавета II поспішно позбавила Ентоні Бланта лицарського титулу, і решту свого життя він провів у Лондоні відлюдником, поки не помер від серцевого нападу в 1983 році у віці 75 років. Мемуари Ентоні Бланта були оприлюднені тільки в липні 2009 року. У них він зізнається, що шпигунство було "найбільшою помилкою в його житті".

  • Син королеви Єлизавети II дав скандальне інтерв'ю про зв'язок із засудженим секс-злочинцем. Принц Ендрю заперечує дружбу з Джеффрі Епштейн і "не пам'ятає" про секс з його 17-річною жертвою.
  • Меган Маркл і принц Гаррі НЕ святкуватимуть Різдво з королівською родиною. У таблоїдів з'явився новий привід для пліток, але в Букінгемському палаці поспішили відразу ж їх розвіяти.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси